AUSTRIJA ljeto2022

Petar Kögl

Već smo lani, motivirani prije svega izvještajima pojedinaca s grupe Putovanja s djecom, posjetili Austriju kao nadopunu za odlazak na more, odnosno kratili morske predjele kako bi proveli više vremena u Alpama. Tada smo bili u Nassfeldu i bili jako zadovoljni ishodom za sve nas.
Naučili smo da bi nam dobro došli bicikli tako da su ove godine i bicikli na autu krenuli s nama. Iako se mora spomenuti, za bicikl, ako se nećete voziti isključivo pored i oko jezera, ovdje treba i malo treninga, jer su gdjegod od jezera krenuli, manja ili veća brda. Djeca su sada 3 i 4 godine i mislim da im ovakvi predjeli dobro pristaju.
Ove godine izbor je pao na jezera nedaleko Salzburga – uz malo guglanja za sadržajem (salzkammergut.at) izbor je pao na Wolfgangsee i mjesto Sankt Gilgen – mislim da je dobro odabrano.
Posjetioci ovog kraja uz bukiran smještaj dobivaju Salzkammergut Erlebniscard koja omogućuje popuste na mnogim lokacijama.
Bili smo sredinom kolovoza i imali sunčano i toplo vrijeme sve do zadnje večeri, iako je noću dva puta padala kiša. Tko želi što toplije i sigurnije vrijeme, vjerojatno bi optimalno bilo otići još krajem srpnja iako čitam da je njihova glavna sezona kupanja baš u kolovozu.
Jezero je čisto i ugodno za kupanje na 24 C, čime je svega 2-3 C ispod najviše dnevne temperature, a isto je vjerujem i na drugim velikim jezerima u okolici Mondsee i Attersee. Od gradske plaže uređenijeg karaktera (uredna trava, sitni kamenčići, ugostiteljski objekti, sanitarni čvor…) ima i pripremljenih plaža u okolici, naravno ljepših, ali bez pratećeg sadržaja.
S. Gilgen nudi i gondolu za uspon na cca 1550 m gdje postoji nekoliko staza za šetnju po različitim stupnjevima težine. No, tražilica aktivnosti na gore navedenoj stranici nudi fantastično dobro filtiriranje sadržaja u kojem možete pronalaziti šetnjice, biciklističke staze i ostale sadržaje po kriteriju vremena trajanja obilaska, kilometarske udaljenosti, udaljenosti od svog smještaja, po prikladnosti jel za dječja kolica… tako da i roditelji s najmanjom djecom mogu uživati. Auto je obavezan, jer na 15-30 minuta od smještaja se nudi pregršt zanimljivosti, kreativnih parkova za klince. Ako koga zanima više, neka piše, što je nama s djecom spomenute dobi odgovaralo.
Za razliku od lani kad smo bili u hotelu, ove smo godine odabrali apartman s kuhinjom što se pokazalo kao mudriji izbor i u smislu prehrane, kombinirajući dućan i samostalne piknike + prehranu vani. Cijene u kafićima i restoranima su dakako na razini skupljih jadranskih mjesta i cijena nije jamstvo kvalitete, ali u Austriji se ionako nikad nije jelo dobro kao u Hrvatskoj ili Italiji. Svako točeno pivo je zato dobro.
U Nassfeldu smo viđali povremeno i registracije naših ljudi, no ovdje smo u tjedan dana vidjeli jedne jedine hrvatske tablice, i to na busu.
Iduće godine mislim da bi nova destinacija mogla biti Koruška. 🙂
Imate pitanja? OVDJE
 
Similar Posts