Pećinski park Grabovača  je jedno od najvažnijih prirodnih i turističkih odredišta u Hrvatskoj, posebno za ljubitelje prirode i avanturiste. Ulaz u Park (suvenirnica i info pult) nalaze se svega 2,5 km od centra Perušića te 5 km od izlaza s autoputa Zagreb -Split (izlaz Perušić). 20ak km od Pećinskog parka nalazi se Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu pokraj Gospića.

Ovaj park nudi raznovrsne aktivnosti i zanimljivosti, uključujući:

  1. Špilju: Park je poznat po svojim speleološkim atrakcijama. Posjetitelji mogu uživati u ljepotama Špilje Samograd.
  2. Šetnje i planinarenje: Park ima mrežu staza koje vode kroz prekrasnu šumovitu okolicu. Posjetitelji mogu uživati u šetnjama i planinarenju kroz netaknutu prirodu, istražujući brojne biljne i životinjske vrste koje obitavaju u području parka.
  3. Aktivnosti na otvorenom: Osim šetnji, posjetitelji mogu uživati u raznim aktivnostima na otvorenom poput vožnje biciklom, kajakarenja i plivanja na rijeci Lici, paintballa ili piknika.
  4. Edukativni programi: Park nudi i edukativne programe koji su posebno pogodni za posjete školama i obiteljima. Ti programi uključuju interpretativne šetnje, predavanja i druge aktivnosti koje omogućuju posjetiteljima da nauče više o geologiji, biologiji i povijesti područja.

ŠPILJU SAMOGRAD možete posjetiti isključivo uz vodiča i jedini je speleološki objekt unutar parka uređen za turističko posjećivanje. Kućnim ljubimcima nije dozvoljen ulazak.

Ulaz u špilju Samograd izgleda kao portal u neku fantastičnu priču prepunu zmajeva, vila i ostalih bića iz bajke. Jedina usporedba dostojna ovog speleološkog fenomena jest ta da nalikuje katedrali. Znatiželjni posjetitelji istražuju njene čari još od brončanog doba, a turistički je uređena krajem 19. stoljeća, kad je lokalno stanovništvo uklesalo 474 stepenice koje se i danas koriste.

Preporuča se odjeća dugih rukava zbog temperature unutar špilje od 8°C i čvrsta obuća. Obilazak špilje traje okvirno sat vremena te se odvija prema rasporedu.

POLASCI U ŠPILJU SAMOGRAD SU PO RASPOREDU kojeg možete pronaći na LINKU i nije potrebna najava za individualne posjete.

Uređene su i brojne poučne staze poput staze “Čovjek i krš” duljine 3.5 km; staze “Tragovima Mirka Maleza” – 2 km;staze “Flora” – 1.3km, “Fauna” – 700m i Šumske staze – 123m. Staze su različite težine i tematike, odaberite onu koja je najprikladnija za Vašeg mališana. Neizostavan dio posjeta Grabovači je vidikovac Ploče s kojeg se pruža pogled koji oduzima dah.

Pećinski park Grabovača je idealan za djecu zbog izvrsnog dječjeg igrališta s toboganom, pješčanikom i ljuljačkama. Odrasli mogu uživati u odmoru i druženju uz mjesta za roštilj u “ROŠTILJ DRAGI”, a djeca u mnogobrojnim zabavnim sadržajima poput Panovog labirinta.

O Hobitskoj kućici i Vilinskoj zemlji morati ćete sami istražiti kada posjetite ovaj park jer nešto mora ostati i kao malo iznenađenje…

Za sve vlasnike PutoKlinci kartice Pećinski park Grabovača omogućava POPUST od 20% na obiteljske ulaznice pri posjetu špilji Samograd! Samo pokažite svoju karticu na blagajni.

Pećinski park Grabovača je izvanredno odredište za sve koji traže avanturu u divljini i žele istražiti prirodne ljepote Hrvatske.

 
Similar Posts