Jelena Križanić

Htjela bih s vama podijeliti predivno putovanje na Island 😊 Isli smo muz, ja i dvoje djece (2 i pol i 6 godina) sredinom srpnja ove godine.

Letjeli smo iz Dubrovnika preko Kopenhagena do Reykjavika (let ukupno cca 6 sati). Dalje smo rentali kamper jer je najjednostavnije za djecu i nas, nismo pozalili. Svaka preporuka za firmu McRent preko koje smo kaper rezervirali.

Lipanj, srpanj i kolovoz su kao i kod nas srce sezone pa je dobro rezervirati ranije (iako imaju puno firmi koje iznajmljuju kampere pa vjerujem da se moze i last minute rezervirati). Mi smo trazili kamper s wc-om i da je automatik pa smo rezervirali 4 mjeseca unaprijed.


Ukupno smo proveli 12 dana na Islandu, presli oko 2500 km i prosli cijeli krug po otoku. Svaku vecer smo prespavali u drugom kampu, njih smo takoder vecinu rezervirali koji tjedan ranije (stranica parka.is ili dirketno kontaktirali kampove putem e-maila), one koje nismo rezervirali uvijek bi uspjeli naci mjesto sa strujom.


Ceste su dobre, sve su dvosmjerne s jednom trakom za svaki smjer, problema nismo imali, guzve osim oko Reykjavika nismo iskusili. Zeznut je jedino bio tunel s jednom trakom za dva smjera na Trollaskagi poluotoku, nezaboravno iskustvo. Takoder, ima tunel koji ide 160 m ispod mora (Hvalfjörður Tunnel) na Road Ring-u. Benzinskih postaja ima, vecinom su self service, svjedno treba paziti da ne ostanete na rezervi.


Kampovi su vecinom dobro opremljeni. Mi se u kamperu nismo tusirali vec smo koristili ili tuseve u kampovima ili bi se okupali u tusevima javnih bazena ili termi.
Hranu je najbolje kupovati u supermarketima (Bonus, Kronan…), Bonus je cjenovno i izborom bio dosta dobar. Restorani su jako skupi tako da smo samo 2-3 puta pojeli u restoranu – vecinom fish&chips i hamburgere.


Sto se tice placanja, gotovina NE TREBA, sve se placa karticom (jedino gdje sam platila gotovinom je prvi kamp u kojem smo spavali, imala sam eure koje su uredno primili).


Temperatura na Islandu je ljeti u prosjeku izmedu 5 i 15 stupnjeva. Nama je vrijeme bilo relativno dobro, s temperaturama od 0 do 18 stupnjeva, bilo je i kise i vjetra i sunca. Odjecu treba uzeti za sve uvjete i pripremiti se, topla jakna, kabanica, nepromocive cipele, japanke za bazene, kape i rukavice, majice dugih i kratkih rukava, uglavnom odijevati se slojevito.

Island je predivan – priroda nestvarna, krajolici se mijenjaju kako vozis. Aktrakcija i prirodnih ljepota na svakom koraku.Djecu su naravno najvise zanimali parkovi (u manje vise svakom gradu ima park za djecu s velikim “trampolinom”), javni bazeni (temperatura vode od 37 do 40 stupnjeva, cisti, nisu pretrpani ljudima, placa se oko 2000 ISK, popis mozete naci na sundlaugar.is), geotermalna kupalista (mi smo bili u Vok Baths i Geosea – skupi, ali nakon cijelog dana voznje i setnje prava mjesta za uzivanje) i zivotinje (islandskih konja na svakom koraku, isli smo gledati kitove, hraniti sobove, gledali puffine, tuljane).

I jos jedan tip – na Islandu u 7.mj. nema mraka, ima otprilike sumrak izmedu ponoci i 2 u noci

Da vam skratim muke, mogu vam poslati kartu koju sam napravila istrazujuci sto sve vidjeti na Islandu, mi ni u 12 dana nismo uspjeli sve jer smo isli laganini i stvarno uzivali – link na kartu KLIK

Budget:

Island je stvarno, ali stvarno skup. Avionske karte za nas cetvero 1700 eura, kamper je 5000 eura (mi smo trazili automatik, to dize cijenu i nema ih bas toliko), kampovi su u rangu od 30 do 50 eura (sve smo trazili sa strujom), gorivo je 2,50 euro/litra, za hranu smo potrosili cca 1000 eura, ulaznice za vok baths i geosea 80 eura po osobi svaki, bazeni od 15 do 20 eura. Hrunalaug hot spring je 14 eura. Vecina prirodnih ljepota su besplatne, na nekima se plati parking cca 10 eura. Ne znam ima li na karti Reindeer park, on je 10ak eura po osobi. Whale watching tura je bila 250 eur za nas dvoje. Djeca do 5 godina vecinom nista ne placaju, koliko se sjecam mi nismo nista za djecu placali. Cestarine nema, osim jedan tunel kojim mi nismo isli (ali nije skup).Velika preporuka svima za Island, a za dodatna pitanja – KLIK.

Još savjeta za put na Island s djecom KLIK

 
Similar Posts