Đurđica Vlahović

Island, 6 punih dana od 23.6. Let iz Beča – dolazak oko ponoći, odlazak oko ponoći. 2 djece, 5,5 i skoro 8 godina. Kamper rentali u McRentu za koji imamo samo preporuke (uz napomenu da nam je ovo bila prva kamper avantura). Jedna od cool stvari je da šalju vrlo jasna vremenska upozorenja zahvaljujući kojima smo pobjegli s juga u najavi orkanskog vjetra.Je li skupo? Je, ali gledajući cijene na našoj obali, nismo ni mi daleko.

Kako nam je bilo? Mislim da je dovoljno reći da smo u avionu prema Beču gledali kad bismo se mogli vratiti. Island je toliko divan i dramatičan da nam je pokvario ostale planirane destinacije. 😃 I da, divan je za ljubitelje prirode i outdoor avantura.

Kakvo je vrijeme? Jaaako promjenjivo u jako malo vremena. Smijala sam se suprugu koji je ispod tuša testirao naše waterproof jakne, ali se to pokazalo kao must have, budući da smo gotovo svaki dan imali duži kišni period koji nam nije pokvario plan ni doživljaj. Za djecu preporuka Decathlon jakni s jahting odjela. I naravno – slojevi, slojevi….Što smo obišli? Reykavik, Goleden circle, Vik, South coast do Glatier lagoon. Za ring road treba barem 10 dana ako ste s djecom. U slučaju samo odraslih ili starije djece, brutalan tempo i midnight sun, dalo bi se i kraće.Zašto je Island divan? Jer je s jedne strane siguran i pitom, odlično organiziran – wc i parking kod svih lokacija, a s druge strane dramatičan, divlji i raznolik. I kad google maps pokaže 8 min do Glatier lagoon, a ti si i dalje među zelenim pašnjacima, keep calm and drive – za 8 min si u ledu.Put smo planirali gotovo godinu dana. Naravno, ne aktivno, ali smo na jesen kupili karte, zimu rezervirali kamper i tijekom godine bookirali izlete – blue lagoon, farma paradajza, vožnja glatier lagunom, whale watching (na koji na kraju nismo išli jer je more 2 dana za redom bilo olujno), ice cave…tako da kad smo došli tamo, plaćali smo samo hranu i gorivo 😁. Skoro đabe. 😀😀😀

Proveli smo puno više vremena u Reykjaviku nego što smo planirali i to zbog tog nesretnog izleta gledanja kitova… tako da ćemo taj dio idući put u potpunosti preskočiti.Što nismo planirali, a ispalo je odlično?
– Reykjavik zoo – više je zabavni park bez gužve i djeci je to bio “najbolji dan ikad”
– Fly over Iceland – simulator o kojem smo dvojili, a ispalo je savršeno iskustvo za sve
– Islandski napuhani trampolini
– sunce u ponoć i naslikavanje među njihovim korovom (sami ga tako zovu)
– bazen i dvorana u Viku. Bio je jako vjetrovit, kišni dan, tako da smo pola dana proveli u njihovom bazenu i dvorani koja nalikuje našim školskim dvoranama, ali je otvorena za sve (u istoj zgradi kao i bazeni) i ima dosta rekvizita, stijenu za penjanje i slično.
– vožnja električnim romobilima po Reykjaviku nam je uštedila dosta vremena.

Što smo mogli pametnije?
– Uzeli smo kamper zbog wc-a. Mogli smo proći jeftinije uz campervan iz npr. Happy campersa, ali onda bismo žrtvovali dio komfora. Ali dalo bi se, daleko od toga.
– vidjeli smo jednu ljetnu ledenu špilju te ju ad hoc bukirali preko Ice Pic agencije. Za njih sve preporuke – imali smo praktički privatnu avanturu uz šetnju ledenjakom (prvi put smo vi bili s derezama) i bilo je diiivno, ali smo onda propustili Katla ice cave jer je klincima 2 dana za redom bilo malo previše – kamper sam po sebi je njima bila avantura.
– nismo vidjeli puffine ni kitove, ali…vrijeme…treba nešto ostaviti i za drugi put.Što smo naučili?
– od mokre kose na +10C (i vjetar) dok si na otvorenom bazenu u vodi od 28-38C nitko se nije razbolio. Srećom, na bazenima su mobiteli zabranjeni pa su bake ostale uskraćene za koju slikicu, ali i za koju brigicu 😀
– dio bontona je temeljito tuširanje full monty. Većinom bez kabina, ali nitko nikog ne gleda. To smo naučili unaprijed pa sam iskoristila vrijeme za pripremu naše 8 godišnjakinje.
– neke stvari su must see, ali samo jednom – npr. Blue lagoon. Fora iskustvo, ali ga nemamo potrebu ponoviti
– kampovi su dobri i dostupni- jedino smo onaj u Reykjaviku unaprijed rezervirali, ali mislim da no to nije bilo potrebno
– Bonus – nešto kao naš Lidl – odličan za opskrbiti se – treba voditi računa o radnom vremenu
– nedostaje im radne snage, pa europljani bez problema mogu dobiti radnu vizu
– naš čovjek na aerodromu koji tamo radi 6 godina nema pojma da postoje lockeri za prtljagu. Ja sam ih nasla, ali i saznala da je jeftinije sve skupa ostaviti za na to namjenjenoj sobi u Plavoj laguni (sve torbe = 20 eur; aerodrom 1 torba = 20 eur)
– wanderlog app – odličan za planiranje ovakvih putovanja. Stavljam prvo slikice plana putovanja iz aplikacije
– Reykjavik ima pimpek muzej – za koji je djed rekao da ga moramo vidjeti, a unuci su bili poslušni
– Perlan nam je bio odličan

I naravno da je vulkan eruptirao kad smo se vratili, ali eto, još jedan razlog za vratiti se.

Edit: kao najbolji suvenir, kupili smo Islandske slikovnice na engleskom – em malo pričaju o njihovim legendama, em su zabavne. I naravno magnete 😊

I dodajem fotku iz ledene špilje. Istini za volju, led je bio sivkast, a ne ovako plav, ali editing je odradio vodič. 😄

#Island #iceland

Ako želite saznati više i više fotki KLIK

Još savjeta za putovanje Islandom s djecom KLIK

 
Similar Posts