MAROKO , SIJEČAN 2020

Maja Aberle Tokić

Maroko s 3 djece (1,4,9). Uglavnom smo setali i razgledavali razlicite dijelove medine.

Posjetili smo palacu Bahia i velika cura i ja na tecaj kuhanja (odabrale smo slatku radionicu, jedan recept po osobi).

2 dana smo proveli u Essauiri, vrijeme je bilo predivno 20+ C° bez vjetra tako da su se igrali u pijesku i malo napadali valove.

Jeli smo na mjestima za 30 dirhama (cca 3 eura) za svih petero, a najskuplje 30 eura za sve. Birali smo ili mjesta gdje lokalci cekaju u redu ili ona koja na trip advisoru imaju ok reviewe. Vodu pili iz boce, jeli kuhano povrce i voce koje se guli. Prosli bez ikakvih problema.

Bookirali smo ukupno 4 smjestaja, 2 riada u medini, 1 apartman u Essauiri i 1 noc u kvartu Menara.

Rentali smo Abid car stedljivu Daciu Logan koja nas je vozila do obale i nazad do aerodroma.

Essauiru je posjetio i kralj isti dan kad i mi pa je dio puta do Esse bio pun zastava kao i cijeli grad (haube,prozori, trgovine, ceste). Naravno, grad je bio pun i policije,zandarmerije i jos nekih trecih.

Voznja po Mareakeshu je za malo hrabre i lude 🙂 al moze se koliko je nuzno. Voznja van grada je laganini. Taskiste treba gnjaviti za ukljucivanje taksimetra. Tuk tuk je cca 5 eura sa sjevernog na juzni kraj medine. 2 hene na djecjim rukama platili cca 5 eura. Sok od sipka 1-3 eura, od secerne trske s limunom 1 euro. Voznju kocijom platili cca 15 eura – od juznog na sjeverni kraj. Deve (2) u Essauiri nudili po cca 12 eura pola sata za nas 5 al smo preskocili. Tip za fotkanje koza na stablu trazio 20 eura, platili 2. Zicao obucu i odjecu za kcer, ostavili nesto hrane.

Upali u jednu tourist zamku di nas tip odveo do neke berberske trgovine koja radi 1 dan svaka 2 tjedna (bar tako kazu) da ne bi placali porez pa kao jeftiniji od drugih. Kod njih najvise ispregovarali neke prekrivace sa 1600 na 300 mad al na kraju odustali. Tip se razestio i krenuo ih bacati po trgovini.

Treviso aerodrom je koma i bas smo se nacekali na putu tamo, a Menara funkcionira savrseno pogotovo za ljude s djecom (duty free je bezobrazno skup – preskociti) jer su nas stalno preusmjeravali u najkrace redove.

Kuci donijeli uglavnom jestive suvenire 🙂 Sve u svemu jedno zanimljivo, drugacije i samo po sebi kontrastno iskustvo.

LINK NA ORIGINALNU OBJAVU

 
Similar Posts