DANSKA, kolovoz 2021

Martina Pasic

Na Dansku se lako naviknut, teško se vratit doma (kao i svako dobro putovanje valjda), pa sad svi patimo od postputne depresije 😊.
Prije nego odem u neku zemlju, mislim da su klišei pretjerani, na kraju se uvijek ugodno iznenadim kad vidim da nisu-u Danskoj je sve nekako zen, smirujuće, ugodno, nema nervoze.Svijeće su stvarno na puno prozora, vole prirodu,bicikli posvuda, promet lagan, a klima je takva da hygge dolazi prirodno 😊. Dvije stvari na koje se namo tamo teško naviknut su klima ( u jednom danu se izmjene kiša, sunce, sparina, hladnoća) i radno vrijeme 😱. S obzirom da se dosta toga zatvara oko 5, treba jako dobro planirat vrijeme, restorani rade u prosjeku do 9 ( neki do 8, rijetki do 10). Al valjda se i na to navikneš poslije tjedan-dva😊.
Uglavnom, mi smo poslije slijetanja u Copenhagen rentali auto i krenuli u Billund (oko tri sata vožnje). Vožnja je ugodna, sve ravno- polja i more. Odsjeli smo u Legoland Resortu u pirate sobi (bila je ponuda smještaja plus karte za LEGOLAND Billund i Legohouse). Legoland resort je odmah preko puta Lalandije u kojoj je veliko kupalište, restorani, igraonice i slično (sve radi do 9, kupalište do 6), tako da se može tamo otići poslije zatvaranja Legolanda (u 5). Ta radna vremena su bila u tjednu kad smo mi bili, usred sezone je ipak malo duže. Resort je mali, svugdje (i do Legolanda) se ide pješice i ima dosta igrališta, mali parkour, trampoline (koji se ispuhuju točno u 9), jezerce, životinje i kamp. Sve je čisto, opušteno, idila…
Prvi i zadnji dan smo bili u Legolandu (jer smo imali karte za dva dana) ali jedan dan je skroz dovoljan jer nije velik i ne čeka se dugo na vožnje (max 15 min, za razliku od omraženog Disneylanda🙁). Ima i dosta vožnji za skroz male tako da se u principu sve može u jedan dan. Drugi dan Legohouse-meni (i djeci) puno bolje od Legolanda.Isplati se vidjeti makar samo zbog arhitekture, a ulaz na krov je besplatan (na krovu su razna igrališta do kojih se dolazi stepenicama ispred same zgrade). Unutra se može provesti cijeli dan (do 5😊), imaju razne etaže po bojama , sve je interaktivno i na kraju svatko prema svojoj šifri dobije filmić o svojoj posjeti. Super je i restoran Mini chef gdje ti roboti donose hranu.
Drugi dan smo otišli u muzej suvremene umjetnosti Louisiana (oko 30 km od Cph, uključeno u cph card). Isplati se zbog same zgrade i puta do tamo jer se vide i lijepa, uredna predgrađa, kuće, priroda. Muzej je midcentury modern stil, ima children’s wing, ali nije za neku zabavu duže od sat dva. Poslije toga otišli smo još na Ripley’ s u Copenhagenu (samo jer je na Copenhagen cardu, izbjegnite ako možete 🙁) i na Round tower.
Treći dan smo bili u Wow parku. On postoji tek dvije godine, ali prošle godine zbog corone im baš nije išlo, ove polako, tako da je bilo dosta prazno, ali to nije ni bitno jer se radi o penjalicama (mrežama, kućicama, labirintima) usred šume gdje isto možeš provesti cijeli dan (do 5).Imaju i otvorene vatre gdje možeš peći kokice ili marshmallowse. Uglavnom, super koncept i bit će super kad skroz zaživi. Nama je prva tri dana u Billundu vrijeme bilo super tako da smo imali sreće za Wow park.
Peti dan smo se zaputili u Copenhagen, odsjeli u Vesterbrou, tako da su nam glavna željeznička ( najbitnije zbog odlaska na aerodrom) i Tivoli bili skroz blizu.Imali smo Copenhagen card, pa nismo plaćali javni prijevoz ni ulaznice.
Prvi dan u Copenhagenu smo otišli u Experimentarium (sve preporuke… od same zgrade do ideje i zabave) i tamo proveli vrijeme do 5, poslije smo još stigli na obilazak brodom i večeru u Nyhavnu.
Zadnji dan smo stigli u Tycho Brache planetarium (bili smo kratko samo na izložbi koja ukratko objašnjava da smo svi “made of stars”😊, jer su svi filmovi koji se prikazuju u okruglom Imaxu bili popunjeni). Poslije toga krenuli u Rosenborg dvorac i usput završili u botaničkom (koji ima prekrasnu suvenirnicu 😍)i kući leptira.
Ostatak popodneva smo ostavili za Tivoli koji je san….Nešto kao Prater ali puuuno ljepši i plaća se upad (na cph cardu). Ako idete na vožnje, isplati se kupiti cjelodnevni pass (250 kn po osobi) jer su pojedinačne vožnje jako skupe. Tivoli nije velik, ali je bajka🥰.
Uglavnom, sve preporuke za Dansku s djecom. Za njih ima puno zanimacija (ako dobro planirate), grad je child friendly, javni prijevoz im je savršen (za razliku od recimo Pariza). Jedino klima… 🙁, al kabanica je obavezna 😊.
Imate pianja? MARTINA će vam rado odgovoriti.
 
Similar Posts