Branka Kurelić

Pozdrav svima u ovoj super grupi koja nam je dala jedno brdašce ideja za putovanje s djecom, pa se osjećam dužnom podijeliti dojmove i sa našeg nedavnog putovanja na #papuk.
O Papuku se ovdje već jako puno pisalo ali možda nije na odmet još jedan (proljetni) osvrt.
Krenuli smo u petak pred Uskrs, nas 3 obitelji sa ukupno 5-ero djece u dobi od 8-12 godina. Kako smo kretali sa “svih strana”, dvije obitelji iz Primorja i jedna iz Zagreba, i u različito doba dana, a taj dan je pola države bilo na putu, na sve su strane bili zastoji radi gužve ili prometnih nezgoda, svaka je od obitelji došla drugim putem do našeg smještaja. Čisto za one čija djeca pate od mučnina na putu- cesta preko Kutjeva je možda najlošiji izbor jer je zavojita, dok je put preko Virovitice ili Daruvara ugodniji za vožnju.
Smještaj smo uzeli u kući za odmor Krajna, u istoimenom naselju općine Čačinci. Kuću i bi i ne bi preporučila. Ono što je izvrsno, u kući a skoro pa ni oko nje- nema signala. Ni za telefon, ni za internet. Poziv ćete još nekako i obaviti, ali na internet zaboravite. Stoga su djeca osjetila kakvo je to bilo naše odrastanje dok nismo imali silne uređaje na raspolaganju, a i nama je falio “barba Google” kad smo pričali i ne bi se nečega uspjeli odmah sjetiti. Navika je gadna stvar. Kuća ima lijepo uređen okoliš, mjesto za roštilj, a možete donijeti i svoj kotlić ili peku, imate gdje naložiti vatru. Preko ljeta tu je i bazen. Zamjeramo (ne)čistoću kuhinje i kupaonice. Mi smo sami očistili koliko se moglo, ali očito je da se taj dio ne održava kako spada. Baš šteta, jer kuća ima dobar potencijal.

A sada- izlet i aktivnosti.

U subotu smo rezervirali Adrenalinski Park Duboka u Velikoj (online rezervaciju smo napravili cca tjedan dana ranije), i treba doći malo ranije od rezerviranog termina jer na licu mjesta kupujete ulaznice, a prije korištenja adrenalinskog parka, prolazite kratku obuku. Cesta od Čačinaca do Velike je zavojita, dobrim dijelom i makadamska, put kroz šumu je i više nego predivan ali opet- polako ako imate dijete koje pati od mučnine u vožnji :). Sam adrenalinski park je totalni hit, i za djecu i za odrasle. Imate 2h za uživanciju, unutar ta dva sata naša su djeca predviđenu stazu prošla barem 7 puta svaki tako da- 2h je i više nego dovoljno da se izguštaju, a ulaznice su 50kn djeca, 100kn odrasli što smatramo odličnom vrijednosti za novac.

Papuk


Nakon adrenalina, ručali smo u Aquapark Shhhuma- bazeni su bili zatvoreni (otvaraju se 1.5.) ali restoran je vrlo ugodan, osoblje simpatično, cijene pristojne, hrana super. Preporuka!
Sljedeće odredište- Geo Info Centar u Voćinu- puno se pisalo o tom muzeju, a i nas je oduševio. Cijena obiteljske ulaznice je 130 kn, što je opet vrlo pristupačno za ono što muzej nudi, a film o povijesti Papuka nas je “izuo iz cipela”. Postav muzeja je zanimljiv, obuhvaća sve od geološke raznolikosti do zanimanja ljudi na Papuku kroz povijest, puno smo naučili i još više cijenimo Papuk.


Nadjelju, Uskrs, smo proveli u našem smještaju, i prepustili se blagodatima boravka na zraku, bez interneta. Djeca su učila gađati lukom i strijelom, igrao se graničar… sve u svemu, imali smo cijeli dan aktivnosti koje nisu uključivale ekrane i uređaje. Čak nisu ni pretjerano grintali radi toga.


Ponedjeljak- obilazak Jankovca i Grofove poučne staze. Izletište Jankovac je predivno. Ulaznice su 20 kn po osobi, i zaista se isplati. Sve je bilo u nijansama zelene, lagana šetnja oko jezera do izvora, a onda prilično strm uspon do grote u kojoj je pokopan grof Janković. Penje se drvenim stubama, uspon je relativno kratak ali nije za one sa velikim strahom od visine. Nakon grote sa grobom, uspon traje još kratko, i onda staza postaje pristupačnija i ravnija. I spuštanje do slapa- nešto fantastično. Slap dođe kao nagrada, šećer na kraju stazice 😊.


Utorak- prije povratka posjetili smo Ružica grad iznad Orahovice. Oko jezera su radovi pa smo iskreno jedva našli početak staze, a onda shvatili da smo mogli i lakšim putem, ali ne bi bilo toliko zabavno 😊. Malo misterije usred Slavonije, a i cijeli Papuk mi djeluje kao savršena podloga za mitove i legende. Ružica grad nije u bajnom stanju ali i stoje upozorenja da se unutra ide na vlastitu odgovornost, sam pristup je uzak i strm, po meni nikako za manju djecu. Opet predivna priroda, poučne table duž staze, uživanje. Tamo nas je malo sustigla i kiša ali ništa strašno za nas iz najkišovitijeg grada u državi :D. Grad stoji gordo usred šume, i baš se zapitaš kako je život nekad izgledao.


Na povratku smo kao  mjesto za ručak izabrali Omanovac Planinarski Dom, iznad Pakraca.  Nije nam bilo dosta planina i zelenila, htjeli smo još malo odgoditi povratak na asfalt. Do izletišta na Omanovcu treba vam 15- ak minuta uz centra Pakraca, a gore će vas dočekati planinarski dom sa lijepo uređenim okolišem, velikim parkom, mjestima za roštiljanje a ako se najavite, pojest ćete ručak za pamćenje i to za cijenu od cca 60kn po osobi. Vlasnik nas je prije dolaska, pri rezervaciji stola detaljno obavijestio o ponudi hrane, kao i o vremenu kako se ne bi razočarali ako nam padne koja kap kiše. Baš nam je ostao u super sjećanju i tu se sigurno vraćamo. Dom je bio pun djece – izviđača, a i u parku oko doma je bilo dosta dječice pa zaključujem da je Omanovac omiljeno mjesto pakračana i gostiju.


Kad smo već bili u blizini, posjetili smo i Državna Ergela Lipik. Ulaznice su 15 kn za odrasle i 10kn za djecu, a kupnjom ulaznice dobijete pristup konjušnicama koje možete slobodno razgledavati. Uživali smo i tu, i naravno bili zgroženi činjenicom da se netko iživljavao nad tim prekrasnim životinjama koje su vraćene tek 2007. godine. No, sad su tu, jedno 60-tak konja, i zaista se isplati posjetiti ih.
I tu je završio naš proljetni posjet Papuku i okolici. Ostalo nam je još puno lokacija koje želimo vidjeti tako da vjerujemo da ćemo se jednog dana vratiti.

Klik za više info.

 
Similar Posts