Bienvenue en Alsace, France
francuska s djecom
Uskršnje praznike proveli smo u Francuskoj, točnije u regiji Alsace i iako sam unaprijed znala da će nam se svidjeti priznajem da nas je ovaj kraj očarao… kako ljepotom prirode tako i sva mjesta koja smo posjetili.
Stvarno preporuka svima da posjete ovaj dio Francuske… i ne samo za vrijeme Božića. 😉
5 smo dana proveli u ovoj regiji i iako nam je vrijeme bilo uglavnom kišovito nije nam to nimalo smetalo. Ipak nije bilo dana kada nam sunce nije zasjalo. ☀️
Pa krenimo redom… 😊
Letjeli smo iz Zagreba za Baden-Baden (Karlsruhe).
🅿️ Parkirali na parkingu PARK&WASH kojeg preporučamo. Samo su dvije minute autom udaljeni od aerodroma i osiguran je transfer 24/7! Imaju i autosjedalice pri transferu ako ih trebate. Uz Putoklinci Family Card imate i popust! 😉
🚗 Budući smo uzeli rent-a-car na aerodromu u Njemačkoj sa sobom smo uzeli svoju sjedalicu, odnosno booster budući je za tih 5 dana cijena bila previsoka. Sjedalicu sam samo zamotala vrećom za smeće, prijavila na šalteru kako bi stavili naljepnicu te smo ju morali predati na šalteru za oversize prtljagu.
Let je bio Ryanair (odnosno Lauda) te smo imali samo ruksake od prtljage.
Što se tiče rentacara oko njega sam se najviše namučila. Nikad tako do sada… 🙈 i to samo zato što su cijene bile užasno visoke (barem nama). Online je svakako jeftinije nego li na licu mjesta. Pretražila sam sve moguće tražilice… i da, budući smo letjeli na dan Uskrsa uvjet mi je bio da je poslovnica na aerodromu i da radi nedjeljom i blagdanom. Na kraju sam se odlučila za tražilicu Check24 i odabrala kuću Buchbinder. 
Vozilo Hyundai i20, 5 dana, neograničeni kilometri, puno osiguranje (bez potrebe da se nadoplati pri preuzimanju), prelazak granice i dva vozača (ovo je opcionalno)=350€. Online plaćeno 250, a kod preuzimanja još 100 (prelazak granice i dodatni vozač). Obavezno plaćanje kreditnom karticom na kojoj rezerviraju kauciju od 300€ (to je najniža kaucija koju sam našla, uglavnom je 500+).
Vozilo se preuzima na šalteru Europcar-a, sve je prošlo brzo i jednostavno i auto je bilo super! Mala potrošnja! 😃
Sorry na dugom odjeljku o rentacaru, ali možda nekome pomognem jer sam osobno previše vremena provela u istraživanju.
francuska s djecom obiteljsko putovanje putovanje s djecom francuska road trip
✈️ U nedjelju oko 13 sati sletjeli smo na aerodrom Baden-Baden, preuzeli vozilo i odmah krenuli prema Strasbourgu.
Ovdje smo proveli baš lijepo popodne. Šetali gradom, gužva je bila podosta velika i obilazak katedrale ostavili smo za neki drugi dan. Grad je jako lijep i imate što vidjeti danima, ne samo jedno popodne. Le Petit France obavezno posjetite (ovdje mogu djeca uživati na igralištima za sve uzraste).
Preporuka za parking garažu koji je dosta blizu centra: Parking Saint-Nicolas.
Predvečer odlazimo do smještaja.
🏠 Za smještaj smo koristili Home Exchange i našli odličnu kuću 15 minuta od Strasbourga u mjestu Hangenbieten. Kuća se i iznajmljuje pa je preporučamo od srca – GITE COEUR DE CIGOGNE. Prekrasna kuća za do 6 osoba. Smještaj za 10! Par riječi i o smještaju potražite OVDJE.
🌻 Sljedeći dan dočekao nas s kišom pa smo tek nakon ručka otišli u obilazak. Posjetili smo Obernai i uživali u šetnji gradom.

francuska s djecom francuska putovanje

🎋 U utorak smo se uputili u Colmar i putem iznenadili djecu s Statue de la Liberté 🗽. Ništa im nije bilo jasno… 😅😂
Parking u Colmaru (garaža) – Parking de la Mairie, vrlo blizu centra.
Posjetili smo odlične muzeje Musée Du Chocolat Colmar i Musee des Vins d’Alsace Colmar (muzej čokolade i muzej vina). Odlično osmišljeni, vrlo su zabavni i za djecu jer imaju dosta sadržaja i za njih.
U Colmaru gdje god skrenete i prošetate uživati ćete u vizurama zgrada, lijepim kanalima…  vrijedi posjetiti i pokrivenu tržnicu. Unutar ima i dosta “restorana” pa sigurno ćete pronaći nešto što vam odgovara.

colmar s djecom  colmar s djecom obiteljsko putovanje obiteljsko putovanje francuska s djecom obiteljsko putovanje u francusku muzeji s djecom francuska

🦋 Nakon Colmara posjetili smo Jardins Des Papillons Exotiques VivantsOvdje možete uživati u leptirima, ali iskreno… nakon posjećenog vrta leptira na Tenerifima ovo je bilo prolazno. Ali ja nisam mogla proć bez da ih posjetim. 😁

francuska s djecom francuska s djecom

🌿 Put nas je dalje poveo do mjesta RibeauvilléIsto prekrasno mjesto koje je obavezno posjetiti na rutama po Alsaceu.
Ovdje smo pronašli i odlično dječje igralište pa je za kraj dana djeci bio kao šlag na torti. 😉

francuska s djecom francuska s djecom

🌷 Srijeda nas je dočekala ponovno s kišom pa smo se odlučili krenuti u Strasbourg u muzej znanosti Le Vaisseau. 
Ovdje su djeca uživala, a i mi. Ima za svakog ponešto i zabava je sigurna. Ako dolazite preporučamo uzeti nešto za gricnuti ako djeca ogladne. Imaju kafeteriju, ali ne radi stalno (sladoledi, kava, mafini..) ili odaberite nešto na automatima. Osiguran je besplatni parking. 👍

Potom smo krenuli u grad, parkirali se u istoj garaži kao i prvi dan.
Ručali u centru u restoranu/pivnici kojeg rado preporučamo: The Dubliners.
Nakon ručka uputili smo se prema Chatedrale Notre Dame de Strasbourg i ovog puta nije bilo gužve na ulazu pa smo mogli uživati u njezinoj ljepoti. Stvarno je veličanstvena! Astronomski sat me iznenadio i fascinirao.
Može biti slika sljedećeg: tekst
⛴ Nakon katedrale odlučili smo upoznati Strasbourg i kroz njegove kanale… Batorama  su zatvoreni brodovi koji plove kanalima grada i stvarno vrijedi svakog eura! Možete kupiti karte online, ali ako ste obitelj dobijete popust samo ako odete do agencije. Agencija je odmah do katedrale. Polazak je u blizini katedrale, vožnja traje sat i 15 minuta i plovi se sve do Europskog parlamenta. Do sada nismo imali priliku ploviti kanalima koji su na raznim visinama pa nam je tako bio pravi događaj kada smo se dizali na veći nivo kanala i u povratku spuštali se i u živo vidjeli kako funkcioniraju brodske prevodnice. Od nas velika preporuka, poseban je to ugođaj i mnogo toga možete vidjeti. Dobijete slušalice za audio vodič Imaju čak i audio vodič posebno osmišljen za djecu. Naša kćer je rekla da je baš bilo fora! 😀

🏰 Zadnji dan imamo kasno na večer let pa kroz jutro još možemo u istraživanje. Kćer je izrazila želju posjetiti dvorac Château du Haut-Kœnigsbourg
Ovaj je dvorac najposjećeniji u okolici i jako je lijepo renoviran. Vrijedi posjetiti ga!
Mali hak… parking je uz cestu prema dvorcu i iako vidite gužvu nastavite dalje i najvjerojatnije ćete naći parking puno bliže ulazu, a ima parkinga i s druge strane. 😉Dvorac se nalazi na brdu i prekrasan je pogled na okolna mjesta! Iako je padala kišica bilo je stvarno puno posjetitelja.

🌷🪻🌹🥀🪷🌺
Odlazimo pospremiti kuću, spakirati kofere i lagano put pod noge prema Njemačkoj. Let smo imali dosta kasno, u 22,30, ali smo već oko 20h bili na aerodromu budući smo morali vratiti vozilo.
Djelatnici rentacara su pregledali vozilo i sve je bilo u redu. I to smo riješili vrlo brzo i svaka im čast. Od nas preporuka i za djelatnike i za rentacar kuću općenito!
🛬Stižemo u Zagreb ranije nego li je planirano, ali nažalost… problemi na pisti i ostajemo u avionu zatvoreni oko 40 vrlo zanimljivih minuta. 🤦‍♀️🤦‍♀️ Nije bilo dostupnih stepenica za izlazak iz aviona… 🤣 Dobrodošli kući! 😅😂
**************************************
Par informacija koje mislim da će isto dobro doći.
Gdje god smo išli većina trgovina i restorana rade do 18/18,30. Rijetko koji rade duže i tu smo se našli u problemu jer smo obično tada tražili restoran i uglavnom nailazili na zatvorena vrata pa uzmite to u obzir.
Ceste su odlične, sve s dvije trake, ali jedino što nas je iznenadilo je da nema benzinskih pumpi putem. Samo u gradovima. I to nas je iznenadilo zadnji dan kada smo morali napuniti vozilo pri povratku za Njemačku. Dobro da je auto malo trošilo!! 😁😅 U sat vremena niti jedne pumpe… jedina pumpa je bila do aerodroma Baden-Baden. Ajde barem to… 🤣
Eto… ja kao uvijek nisam malih riječi. Ako ste izdržali do kraj svaka čast! 😁😁
Mi smo stvarno uživali. Djeci je bilo super, a ja sam napunila srce i dušu ljepotom tog kraja!
Do sljedeće epizode…
Ako trebate još koju informaciju: 
 
Similar Posts