NAMIBIJA, travanj 2023

SVIDJA VAM SE NAŠ RAD? POČASTITE NAS S JEDNOM KAVOM ;-). HVALA!

Andrea Nikolic

Zajedno s nasim klinkama od 2 i 4 godine smo proveli nesto vise od 2 tjedna na self-drive safariju po Namibiji. Napravili smo turu od Windhoeka do nezaobilaznog Deadvleia pa se preko Walvis Baya odvezli do Spitzkoppea i Epupa slapova na rijeci Kunene (granica s Angolom) i na kraju se “spustili” do NP Etosha gdje smo proveli 3 dana prije povratka u Windhoek.
Unajmili smo Toyotu Landruiser s 2 satora na krovu sto je dio curama pravi dozivljaj. Gotovo svaki dan smo spavali u drugom kampu i sad kad smo pametniji na nekim mjestima poput Spitzkoppea s prekrasnim stijenama, Madisa kampa na rijeci Goantagab kraj Twyfelfontaina i na Epupi bismo ostali i duze. Cure su bile odusevljene svime – od spavanja u satoru, valjanja po pijesku, zivotinja koje su bile posvuda i (ledenih) bazena u kampovima. Nama je bilo predobro i Namibiju bismo preporucili svima zeljnima (sigurne) avanture s djecom!
Letjeli smo Ethiopian Airlinesom Bruxelles-Adis Ababa-Windhoek. Osnovna cijena karte je bila 760 eur, a mi smo nadoplatili jos extra space da djeca ne skacu ljudima po glavi pa je konacna cijena karte bila 925 eur po osobi. Vazno za one koji putuju s djecom – ponijeti rodni list! Bez njega se ne mozete ukrcati u avion niti uci niti izaci iz Namibije! Osim toga, hrvatski drzavljani trebaju izvaditi vizu. Mi smo putovali izvan sezone (4. mjesec). Sezona traje od 5. do 10. mjeseca i tada su i cijene nesto vise.
SONY DSC
Nakon karata smo trazili rent a car. Najpoznatiji i s najboljom podrskom je Bushlore preko kojih smo mi uzeli auto. Jos neki kojih se mogu sjetiti su bili Asco Car Hire, Namibia2go, Africar car hire.. Bez 4×4 bolje da ne pomisljate kretati na put. Uzeli smo Toyotu Landcruiser (spremnik goriva 130 l+ 2×20 l jerry cans, 60l spremnik vode, 2 rezervne gume, 2 satora, frizider 40 l …) i dodatke poput satelitskog telefona (signal je mobitela je los do nepostojeci, a putujemo s djecom) i kemijskog wc-a koji nam srecom nisu trebali. Full osiguranje se pokazalo korisnim vec nakon sat vremena voznje jer nam je kamen doletio ravno u staklo. Cijena auta je bila 2000 eur za 15 dana. Ako vam nije bitna starost auta, ne trebaju vam dodaci i full osiguranje, mozete proci jeftinije. Bushlore ima aute do 3 godine stare.
SONY DSC
Izabrali smo mjesta koja zelimo posjetiti i izracunali koliko bi trebala trajati voznja. Trudili smo se da to ne bude vise od 4 sata dnevno. Tu je jako korisno nabaviti kartu i vodic Tracks4Africa, a ima i aplikacija. Ako koristite Google maps, na dobiveno vrijeme slobodno dodajte 25-30%. Zakljucili smo da je za vecinu neasfaltiranih cesta potrebna minuta po kilometru. Cijena goriva je 1,03 eur. Presli smo 3000 km, a auto trosi 13 l pa izracunajte 🙂 Gorivo tocite kad god imate priliku jer su benzinske jako udaljene, a ponekad i prazne.
Za one koje ne veseli planiranje, mozete platiti rent a car firmama da vam naprave itinerer i bookiraju smjestaj za vas! Nas je veselila organizacija pa smo smjestaj smo organizirali sami – nesto preko booking.com, ali uglavnom smo dogovarali sve direktno s kampovima. Jako su ucinkoviti, odgovaraju isti dan i sve je proslo bez komplikacija. Jedino je bilo nesto nesporazuma s NWR (Namibian wildlife resorts), drzavna firma preko koje bookirate smjestaj u nacionalnim parkovima jer je pao sustav za online booking (koji do danas nije proradio 🙂 ) usred rezervacije, ali to smo sredili nakon 10ak mailova 🙂 Tu nam je opet bio koristan Tracks4Africa jer je u njemu popis svih kampova, lodgeva, hotela, ducana, doktora, benzinskih…
Cijene kampova se krecu od 20 eur po vozilu na vise. Najskuplji, ali prelijepi kamp Madisa u Kunene regijii, je bio 90 eur s vecerom za nas cetvero. U privatnim kampovima smo uzimali mjesta s vlastitim wc-om, tusem, mjestom za rostilj – braai (vrlo vazna rijec), a u nacionalnim parkovima su tusevi i wc zajednicki. Htjeli smo za jednu vecer uzeti neki fensi smensi africki lodge, ali cijene su bile od 150 eur po osobi pa na vise. Preskocili smo 🙂 Kampovi su uglavnom ogradjeni i imaju bazene (ledene!). U onima koji nemaju ogradu smo morali potpisati da ih oslobadjamo odgovornosti ako nas nesto pojede.
Hranu smo kupili u Windhoeku u velikom Sparu koji je opskrbljen bolje od nekih u Hrvatskoj, a po putu smo nadokupili namirnice tipa kruh. Uzeli smo i SIM kartice (provider je MTC), ali to je od 2023. posebna procedura. U ovlastenom ducanu morate donijeti potvrdu o smjestaju, putovnicu i popuniti obrasce ili ju ici na policiju registrirati, a moze vam i snalazljivi namibijski vozac srediti da ju kupite u ducanu elektronicke opreme na aerodromu 🙂
Buduci da smo putovali na kraju kisne sezone (koja je ove godine bila poprilicno suha) i isli na sjever zemlje do Epupa slapova, postojala je umjerena opasnost od malarije pa smo svi uzimali Malarone. Rizik postoji i u NP Etosha u tom razdoblju. Inace, temperature se krecu u kisnoj sezoni od 15ak C nocu do 30ak C danju, u suhoj sezoni su nocne temperature 0+ C, a dnevne 20+ C. Uz Malarone smo nosili antibiotike, rehidromikse i sve sto vam se cini korisnim..
Imate još pitanja za naše avanturiste? OVDJE
 
Similar Posts