Ljubljanu imamo u planu jako dugo. Stalno je na toj želimo listi a nikako da dođe na red. Malo sramotno s obzirom da su PutoKlinci napola Slovenci ;-).  Često smo znali otići na jedan dan, ponekad bi samo samo stali na kratko u povratku s nekog putovanja ili izleta, ali višednevno boravljenje u njoj nam je uvijek nekako izmaknulo. Do ovog vikenda.

Ljubljana

U planu puta je bilo da idemo vlakom. I onda smo zakasnili na vlak (Liza je rekla naravno da jesmo) jer su radili zadaće.( Za koje se na kraju uspostavilo da nisu završene. :-/)Moždane vijuge u mojoj glavi su počele užurbano raditi i brzo mijenjati plan. Ok, možemo autom do Dolgog mosta (tamo je besplatan parking) i onda gradskim prijevozom dalje.

Smještaj smo uzeli u samom centru Ljubljane, a kako se meni nije baš autom ulazilo u njega je to bilo najbolje rješenje.  Uvijek je pametno imati plan B. A možda i C! Klinci su bili malo nevoljni jer vlak je trebao biti dio avanture. Glavni dio! Mogu reći samo: “Djeco, više sreće idući put.” 🙂

11.03.2017

Močilnik

Tako smo mi, u subotu ujutro, autom krenuli put Ljubljane. Iz Rijeke, starom cestom, preko Postojne, Logatca do Vrhnike i dalje do Ljubljane. Iskoristili smo priliku pa smo stali na izvoru rječice Ljubljanice koji se nalazi u Močilniku kod Vrhnike. I koju ćemo kasnije opet vidjeti u centru Ljubljane pa su vodeni time klinci pobacali u izvor balvane koji bi ih trebali dočekati u centru. 😉 Nada umire posljednja ;-).

Močilnik, izvor Ljubljanice

Ljubljana

U Ljubljanu smo stigli rano popodne, parkirali našu makinu, napravili Urbanu (plastična kartica koja se koristi za plačanje javnog prijevoz, napravi i napuni se na automatu, sipl kao pasulj ;-)), ukrcali smo se na trolu (gradski autobus) broj 6 i otišli na ručak.

Kako smo  sobu smo iznajmili u strogom centru smo skoro pa sve glavne znamenitosti obišli već na samom dolasku u smještaj. Tromostovje, Prešernov trg, Zmajski most, Trnovski pristan, Tržnica,… Znate onu – Slovenija je malena, a Ljubljana još manja. Ali je sladka, to morate priznati.

Popodne smo iskoristili za penjanje na Ljubljanski grad, moćni srednjovjekovni dvorac, simbol slovenske prijestolnice. Dvorac je obnovljen pa vas pričeka u svoj svojoj veličini i ljepoti. Do njega se možete popeti pješice ili uspinjačom, mi smo odlučili pješačiti.  Na vrhu nas je dočekao fenomenalan pogled (uboli smo dva stvarno prekrasna proljetna dana), na smo cijelu Ljubljanu i okolne planine. Prekrasno. Nakon što smo se dobro natrčali i našetali van zidina smo odlučili istražiti što to te zidine sakrivaju.

Ulaz se naplaćuje, u ulaznicu je uključen i ulaz u interaktivni  Muzej lutaka i na izložbu Slovenska povijest.  Istražili smo cijeli dvorac, popeli se na najviši toranj, pogledali kapelicu i kaznionicu, zatvor, šternu, napravili nekoliko fotografija, pogledali i prokomentirali izložbu Slovenska povijest te na kraju otišli u Muzej lutaka.

Muzej lutaka

Muzej je odličan, ima dva dijela, prvi je o povijest lutkarstva, a drugi dio je interaktivan dio pa su djeca slobodna isprobati raznorazne vrste lutaka, napraviti svoju predstavu ili pogledati na ekranu neku od starijih lutkarskih predstava. Ako se ikada nađete u Ljubljani definitivno trebate posjetiti taj muzej.

Mama, molim te, objasni mi kako se uopće zove na ovakav telefon?

Kad smo napokon izašli iz dvorca padao mrak, a nas je čekala još jedna dogodovština zvana Gregorjevo  i puštanje gregorčkov po riječici Gradaščici. Gregorjevo (12.3.) je slovenska verzija Valentinovog naime staro narodno vjerovanje govori da se na taj dan ptički žene (ptice se vjenčaju) što bi značilo da napokon dolazi proljeće.  Gregorjevo i puštanje ukrašenih brodića po rijekama ili jezerima je sjećanje na stari narodni običaj obtnika, u kojem su se simbolično pozdravili od zime, tako da su niz rijeke puštali drvene brodiće sa svjetlom  i veselili se tome da s dolaskom proljeća pri svom radu neće više trebati paliti svjetiljke. Taj običaj se održava diljem Slovenija večer prije Gregorjevog a mi smo posjetili onaj u centru Ljubljane (Trnovo).

Sam događaj je prava paša za oči, šareni brodići (gregorčki), puno djece, nastupi…

Nakon Gregorjevog smo bili već jako umorni tako da smo prošetali uz Ljubljanicu (balvane iz Močilnika nismo pronašli ;-))  direkt do sobe, gdje smo samo pali u krevete i zaspali.

 

12.03.2017

Iduće jutro nas je probudilo sunce ali ništa od izlaska dok se ne završe domaće zadaće. Ovoga puta je to išlo dosta brzo, na maminu radost. Nakon doručka smo protegli noge do Metelkove, jednog od glavnih centara alternativne kulture u Sloveniji. Kako je bila nedjela ujutro, nismo popili kave jer je bilo sve zatvoreno ali zato su se klinci poigrali na improviziranim igralištima (gusarski brod, pauk, stari auto; itko tko je ikada bio tamo zna da tamo ima svega i svačega recikliranog, a djeci je to najzanimljivije),nauživali smo se boja i šarenila, prošli malo povijest toga mjesta, malo popričali sa ljudima koje smo tamo zatekli i štošta naučili. Moram priznat da se je djeci Metelkova mesto jako dopalo, idući put ćemo se smjestiti u hostelu Celica odmah do ;-). Ispitivali su me svašta o tom mjestu, baš su se zainteresirali što i teško jer je stvarno zanimljivo.

Nakon Metelkove smo prošetali  kroz centar, pogledali smo si park Zvezda (kojeg smo dan ranije gledali s ptičje perspektive), zgradu Parlamenta i Cankarjev dom i tako došetali do parka Tivoli. Otišli smo do Čolnarne na kavu a djeca na dječje igrališe koje je ogromno. Bila je nedjelja i prekrasan dan pa je cijeli par bio pun ljudi. Ostali smo dosta dugo, ostali bi oni još ali smo ogladnili, a čekala nas je i Hiša eksperimetov. U Hiši eksperimentov, koja se nalazi na Trubarjevoj ulici u samom centru grada, smo se zadržali dosta dugo. Kad smo ušli od uzbuđenja nisu znali gdje bi prvo. Trčali so kao ovce kad ih pustiš na ispašu ;-). Kad je adrenalin popustio smo počeli  proučavati raznorazne eksperimente. Sada znamo tko u našoj obitelji može skočiti najviše, tko je najjači, tko ima najbolje reflekse,…..  (Link na opise eksperimentov)

Hiša je vikendima otvorena od 11h-19h, a  vikendima vam animatori u 17h  pripreme tako zvanu dogodovštinu koja je uključena u cijenu ulaznice (6e po osobi, djeca do 5g imaju besplatan ulaz). Mi smo eksperimenirali na temu njuha.

Čira čara, čarobna kugla 😉

 

Nakon Hiše eksperimetov je naš posjet Ljubljani završio, čekala nas je još šetnja do trole broj 6 i autom do naše Rijeke. Opet starom cestom ;-). Pa-pa Ljubljana do nekog novog posjeta.

Ako planirate posjet Ljubljani na više dana ili ako vas ulovi kiša onda svakako posjetite Obiteljski centar i igraonicu Mala ulica ili Mini city u BTC-ju. Mi smo to prošli u prijašnjim jednodnevnim posjetima pa nam ovoga puta nije bilo na spisku. Da je padala kiša bi se te opcije sigurno poslužili. U Ljubljani se nalazi i odličan Zoo park, i njega smo posjetili prije par godina, a  moja preporuka je da za njega ostavite jedan cijeli dan. Jedna od opcija je Tehnički muzej u Bistri ili koji između hrpe muzeja u samoj Ljubljani (naša preporuka Muzej školstva) Možete dan preživjeti u Vodnem mestu Atlantis ili se popeti na Golovec i njegov vrh  Mazovnik. Mi jako volimo lutke tako da su nam i lutkovna kazališta uvijek na listi, ima ga i Ljubljana pa ako ste iscrpili sve mogućnosti eto vam još jedne – www.lgl.si.

Ljubljana obiluje dječjim parkićima, nabrojati ću ih samo par komada, a na vama je da odlučite koji od njih ćete posjetiti:

  • RIC Sava, Tomačevo (u sklopu je i mala životinjska farma)
  • Park Tivoli
  • Lumpi park
  • Dječji parkić Župančičeva jama
  • Parkić u Zoološkom vrtu

Mogućnosti za provod s djecom u Ljubljani su stvarno ne brojne. Ima još jedna super stvar,  u centru Ljubljane je promet zabranjen tako da ste bez brige oko toga gdje i kako djeca trče, voze bicikle, skaču ili padaju ;-).

Ljubljana je odličan grad za posjetu ako putujete s djecom. Nije daleko, ima lijepih parkiča i drugih sadržaja koji su prilagođeni djeci svih uzrasta. Svakako preporučujem. Smještaja ima puno pa svako može odabrati ono što njemu najviše odgovara. Kad pitaš naše PutoKlince što im se u ovih dva dana u Ljubljani najviše svidjelo imaju, s obzirom na slogan – svi drugačiji, svi jednaki – svako svoj odgovor.  ,-)

Kako smo se proveli mi provjerite u našoj galeriji.

 

 

 

 

 
Similar Posts