LONDON, 5 dana, veljača 2023

Barbara Pavelić Grbić

Stigli u London u ponedjeljak popodne, otisli petak popodne, direktan let Zg-London Heathrow.
Od Heathrowa do Kensigtona smo uzeli underground. Ide sa svih terminala. Put traje duze, ali je daleko povoljnije nego Heathrow express. Nismo imali ni funte u gotovini, sve je na kartice.
Oyster card za podzemnu se kupi na stanicama podzemne i na automatima napuni. Djeca do 10g besplatno, prolaze uz roditelja, djeca preko 11g na Oyster imaju 50%. Odrasli placaju beskontaktnim karticama, nema smisla placati Oyster karticu jer je cijena voznje ista. Ima neki cap limit koliko vam max uzmu na kraju dana bez obzira na broj voznji, ovisi o zonama i vrsti prijevoza. Obavezno tap out u podzemnoj (na busu ne), otkucati se na izlazu jer inace naplate najdulju voznju.
Koristila sam Visit London za planiranje atrakcija, a City Mapper za javni prijevoz. Busevi (crveni na kat) su im super i ima ih puno, pa smo koristili i buseve kad nije bila prometna guzva (sporiji su od podzemne, ali se vise vidi i zabavno je djeci).
Smjestili smo se u apartmanu u Kensingtonu, blizu podzemne i buseva, preko Bookinga. Siguran, ugodan i praktican kvart.
Muzeji su besplatni ali se mora online bookirati karta. Pustaju kasnije, bez problema, ali to je sad u veljaci preko tjedna kad nema guzvi, ne znam kako je u ljetnoj sezoni.
Sve je skupo, klopa s nogu min. 8-10£ po jelu na marketu i food courtu, uzimali smo take away ili gotovo iz ducana (M&S Food…). Atrakcije jako skupe, pa smo se za neke znali iskombinirati da jedan roditelj ide s djecom, dok drugi pije kavu 😁.
Vidjeli smo:
* Chelsea stadium tour, cca 45min
* Science museum, 2h45min, najvise u Wonder Lab dijelu koji se placa i najzabavniji je, nekih 38£ nas 4
* Regent street, Hamleys toy shop, SOHO, China town
* St James park (vjeverice vole orahe, isli smo x 3), Buckingham palace, smjena straze
* Madamme Tussauds – klincima super; kombinirana karta sa London Eye za 1 odraslog i 2 djece 140£
* Big Ben, Westminster
* London eye
* London bridge, Tower bridge setnja
* Borough market, rucak
* British museum (Grcka, Egipat…) ogranicili smo se na cca 1h
Zadnji dan smo ostavili prtljagu na jednom od Luggage Hero punktova blizu British muzeja (to je bio mali kiosk koji i cuva prtljagu). Nasla sam ih na Google mapsu i ima ih puno, ima i drugih takvih usluga. Treba rezervirati online cuvanje unaprijed, ali timer se starta tek kad se preda prtljaga. 2h cuvanja 2 kofera smo platili 10£.
Kraj British muzeuma ima super knjizara Forbidden planet tko voli fantasy i sf.
Uglavnom, skupo, ali ugodno putovanje i preporucam ga za djecu 🙂
Za UK nuzne putovnice!
 
Similar Posts