U Europi nisam vidio ništa ljepše!… zapisao je jednom Sir Humphry Davy o ljepotama Savske doline zajedno sa njezinim slapovima i jezerima.

Sloveniju smo prešli uzduž i popreko jedino nam je ta Kranjska Gora uvijek izmakla. Do sada. Pala je odluka da Uskrs preživimo tamo :-). Zašto baš Uskrs? Jer je niža sezona, nema baš previše turista, a mi to jako volimo. Gužvanje – no, no.

U Kranjskoj Gori nas je dočekao dragi Kekec, veseli i neustrašivi pastir koji živi u blizini ;-). Dočekalo nas je promjenljivo vrijeme, bicikliranje i uživanje u prirodi.

Dobrodošli u Kranjsku Goru 😉

Prvi dan smo stigli kasno popodne, tako da su neke velike ekshibicije otpale. Smjestili smo se u našu kučicu, iznajmljenu preko booking.com sa  prekrasnim zimskim vrtom koji nas je očarao na prvu. Kučica se nalazi u Podkorenu, uz biciklističku stazu u podnožju skijaške staze zvane Vitranc gdje se zimi održava poznati skijaški kup. Djeca su pronašla komadičak zaostalog snijega i naravno da su ga isprobala. Kakva bi to djeca bila da nisu. 😉

Da ne duljim o smještaju (toga ima stvarno puno, za svaki džep i želje) idemo mi  pogledati što smo sve radili u tih par dana. I što sve možete raditi ako se ikada nađete u blizini. A hoćete se, kad tad 😉

  1. BICIKLIRANJE  Staza, koje su primjerene za djecu, ima milion. Doslovce. Mi smo odabrali onu koja nam je bila  ispred kučice (a zove se Biciklistička staza Jureta Robiča). Staza je primjerena i za rolanje pa ako ste fan toga – go for it. Možete i sa dječjim kolicima ili pješice. Biciklu ili dopeljite sa sobom ili iznajmite. Ne zaboravite na kacige 😉
  2. PLANINARENJE Planina u okolici ima. Alpe, Karavanke, biraj…. Mi smo ovoga puta planinarenje ostavili po strani, jednostavno nije bilo vremena za sve. Idealni putevi za djecu su do  obližnjih planinarskih domova (Tromeđa, Bedančev dom, Mojčin dom, dolina Vrata, slap Peričnik, Krnica,..) a za one izdržljivije i naviknute na planinarenje možete (uz obaveznu opremu) odabrati i malo zahtjevnije planinarske staze.
  3. KUPANJE Jezero Jasna je idelano za ljetno kupanje, more vam neće faliti. Vjerujte, been there, done that. U zimsko doma jezero zamijenite bazenom u  nekom od hotela, djeca to obožavaju. Barem naša. Ja baš i ne razumijem tu potrebu za bazenima ali eto – djeca vole.
  4. ADRENALINSKE AKTIVNOSTI  Ljetni tobogan i ljetno sanjkanje Mi, na žalost PutoKlinaca to nismo isprobali, bili smo baš u nekoj glupoj međusezoni, kad zimske aktivnosti ne rade VIŠE, a ljetne JOŠ ne rade. Pa si ti misli..
  5. SKIJANJE, SANJAKANJE I OSTALE ZIMSKE RADOSTI  Naravno samo zimi 😉
  6. PLANICA Ako ste u Kranjskoj Gori onda svakako morate posjetiti jedan od najvećih Nordijskih centara u Europi. Gore nogama (ili žičarom) a dole zip – linom.
  7.  DRUGE AKTIVNOSTI U i OKO KRANJSKE GORE Ako vam sve gore nabrojano nije dovoljno onda se možete autom uputiti preko prijelaza Vršič do doline prekrasne smaragdne rijeke Soče, posjetiti Kekecovu deželo, Planšarski muzej, nikako ne propustite posjet rezervatu Zelenci,…. Možete i preko sjeverne granice u susjednu Austriju, stvarno nije daleko ( recimo Villach – ptičica nam je šapnula da ima tamo jedan šoping centar (koje inače ne volemo) u kojem možete pronaći ogromnu igraonicu, možda vam dobro dodje za kišnih dana). U susjedstvu se nalazi i poznati Park makaki majmuna Affenberg , tople preporuke ako vam budget i vrijeme to dopuštaju.

Sada, kad smo vam nabrojali što sve možete raditi u Kranjskoj Gori je vrijeme da vam ispričamo što smo mi radili.

BICIKLIRALI SMO!

Odabrali smo stazu Jureta Robiča, koja vodi od Mojstarne do Trbiža (Tarvisio) u Italiji. Mi smo prešli dio od Kranjske Gore do Pelopeških jezera (Lagi di Fusine), koja su stvarno pravi dragulj prirode.

Idući dan smo se uputili u Nordijski centar Planica, te se popeli na vrh Velikanke (pješice, molim lijepo bezbroj stepenica), a ako ste ljenije sorte možete i sa žičarom. A dole zip – linom. Nama su ga zatvorili ispred nosa, inače bi ga isprobali. Nešto nam mora ostati da se opet vratimo. 😉

“Bajkom” naokolo

 

ŠETALI SMO!

U našem slučaju je šetnja bila od Podkorena do jezera Jasna, koje je u to doba godine bilo baš divno. Prazno, smaragdno, čisto… Čovjek bi se i okupao dok ne skužiš snijeg na okolnim planinama.

Jezero Jasna i predivan pogled

TRAŽILI SMO JAJA!

Kakav bi to Uskrs bio bez traženja jaja. Hvala ti draga Ana, na tome, i na odličnom Uskrsnom doručku. Njemsi!!

ODMARALI SMO!

U prekrasnom zimskom vrtu s još ljepšim pogledom na zelenu boju.

ISTRAŽILI SMO ZELENCE.

Priroda uvijek daje najljepše, pa su tako i Zelenci prekrasni sa svom plavo-zelenom bojom vode. Nezaboravan zeleni doživljaj.

Zelenci.

Tih par dana je (a šta ste drugo očekivali) prebrzo prošlo. Oprostili smo se od naše kučice, mahnuli Kranjskoj Gori i otišli novim avanturama u susret.

U  istraživanje Kranjske Gore se sigurno JOŠ vračamo jer ima puno toga za ponuditi i definitivno je jedna od top destinacija za obiteljski odmor u Sloveniji. Bilo to zimi ili ljeti!

Ps: Znam da u nas nema navike da se ljeti ide u planine ali to je to. Da se mene pita sva naša ljetna ljetovanja bi bila u planinama. A zimska na moru. 😉 Jedan od razloga je i taj da se puno lijepše i lakše spava jer nema nepodnošljivih nočnih temperatura. 🙂 A znate kako ono ide – kad nisi naspavan nisi svoj…Hm, ili je kad si gladan nisi svoj. Nije ni bitno jer  u Kranjskoj gori ćete biti siti i naspavani u svako godišnje doba.

 
Similar Posts