Foto i originalna objava by Ana Peršurić Palčić
Pozdrav, upravo smo se vratili sa putovanja u Australiju (Melbourne i Sydney) i Novi Zeland (Auckland) na kojem smo bili sa djetetom od 3 godine, pa bi voljela podijeliti neke stvari koje su mene prije puta mučile, a teško sam nalazila odgovore.
Za početak dijete je odlično podnijelo put – letove od 14 i 17.30 sati, unutarnje letove, dugi layover, promjenu klime i vremenske zone – 12h.
Bili smo sve skupa 3 tjedna, malo za toliko velike države, ali smo uspjeli jako puno toga obići i vidjeti zahvaljujući tome što smo mjesecima unaprijed dobro razradili plan i sve ulaznice i izlete kupili/bukirali. Hotele rezervirali 5 mj unaprijed, cijene doslovno 30% cijena koje su redovne.
Qatar Airways – samo riječi hvale let za sva 4 leta na kojima smo s njima bili. Karte kupila 6 mj prije. JetStar – ok niskobudžetni kao Ryanair kod nas. Air Asia – ok, malo su izgledali pogubljeno stjuardese. Druga dva leta kupila 4 mj prije karte.
Revolut – radi fantastično, u Aus nema provizije, na NZ se plaća oko 1.5% provizije za sva plaćanja. Karticu primaju svigdje ni ne treba keš.
Uber – top u Melbourne i Auckland, dok u Sydneyu je problem sa djetetom mlađim od 12 god., traže autosjedalicu.
Cijene – Melbourne malo skuplje nego kod nas, Sydney skuplji za 30%, Auckland jako skup – npr. 3 mala peciva oko 4€.
Carina i imigracije – imali smo puno lijekova za sve što treba recept su mi doktori dali potvrde na engleskom. Hranu sam nosila za dijete – cokolino, kinder čokoladice, linolada, argeta pašteta, voćni pirei, voćni prutići, insalatisime riomare, lizalice, bombone, mali paketić tjestenine 🫣. Sve prijavila kod ulaza u države, nikakvih problema. Sve je bilo upakirano na vrh torbi u prozirnim vrećicama. Bitno da je zapakirano original, sa deklaracijom na engleskom. Sa djetetom nekad imate prednost prolaska kad su gužve.
O planu puta pročitajte u nastavku. Prošli smo zbilja brdo toga i po suncu i po kiši. Vrijeme u istom danu mogu biti sva 4 godišnja doba al doslovno.
Uglavnom obe zemlje su top doživljaj… Ako nekoga zanima više slobodo pitajte!
OKVIRNI PLAN PUTAVećinu smo sami organizirali, pa ako kome treba još detaljnije nek se javi.
 • 1.11. – let za Dohu
 • 2.11. – layover 21h – razgledali grad i Nacionali muzej Katra (fantastičan je)
 • 3.11. – dolazak u Melbourne – centar grada ima besplatne tramvaje.
 • 4.11. – Melboune grad – centar, tržnica Victoria, SkyTower
 • 5.11. – Great Ocean Road – preko agencije
 • 6.11. – Melbourne grad – Muzej Melbourne (top za djecu), Botanički vrt (predivan), Plaža St. Kilda
 • 7.11. – Yarra Valley – vinarije, čokolaterija… – preko agencije
 • 8.11. – let za Sydney
 • 9.11. – Sydney grad – centar, The Mint, Hyde Park muzej, Darling Harbour, krstarenje Sydneyem sa vecerom na brodu, Hop bus, Bondi plaža
 • 10.11. – Blue Mountains
 • 11.11. – Zoo (prepredobar), krstarenja na kitove, The Rock, vinarija
 • 12.11. – let za Auckland
 • 13.11. – Auckland grad – centar, pomorski muzej, Viaduct Harbour, Sky Tower (impresivan pogled)
 • 14.11. – Hobbiton – preko agencije
 • 15.11. – Waiheke otok – vinarije, plaže, muzej
 • 16.11. – Butterfly creek (super mjesto odmah do aerodroma) i let doma navečer, layover u Dohi na aerodromu bili ima cijeli mini botanicki vrt, tihe sobe za odmor, resorane, shop iako se ne isplati kupovati.
Pošto me dosta roditelja pitalo u inbox vezano za spavanje na dugom letu odlučila sam napisati post koji bi mogao pomoć onima koji putuju sa malom djecom na dugim letovima. Znači letovi dugi 14-17.30 sati, dijete od 3 godine je visine 104cm, inače spava u svom krevetu za 1 osobu tako da je navikla na dosta mjesta i da se može ispružiti, ali i odspava u komadu 10-12 sati. Letjeli sa Qatarom. Prije puta sam naručila sa Temu onaj jastuk za noge, jer Qatar ih još uvijek dozvoljava na sjedalu do prozora iako sam vidila da stjuardese i nisu najsretnije kad netko to montira – razlog je sigurnosni pošto se oni žuti prsluci nalaze ispod sjedala i kad je to montirano ne može se njih izvući. No nama je dostava kasnila i otišli smo bez njega sa prvom varijantom zvanom – mali luftić onaj dječji cca 90 cm dužine. Na kraju se ispostavilo kao pun pogodak. Naime napuhali smo taj luftić, na njega da ju ne grije plastika sam nalijepila jednokratnu podlogu za odrasle iz DM-a, jer je velika i jer ima samoljepljivi rub. Preko stavila tanku tetricu. U džep od sjedala smo stavili dekice od Qatara i to je držalo taj luftić ravno. Jastučiće koje smo dobili od Qatara na svaki naslon za ruke sa lijeve i desne strane, malo spustili sjedalo (dovoljno je mjesta i zbilja ne smeta osobi iza kad se spusti sjedalo). Kad je zaspala legli smo ju na to i pokrili dekicom te zavezali da nas ne bude tokom leta. Ono najbolje ja sam imala mjesta za ispružiti noge ispod tog njenog improviziranog ležaja, stjuardese nisu imale primjedbe, a ona je odspavala bez problema cca 11 sati na svakom letu. Doduše mi smo to stavili na srednje mjesto pa sam ja za izlaziti sa mjesta morala ju preskakat, ali mogli smo i do prozora. Žao mi je da nisam slikala tu našu inastalaciju, jer smo se i sami čudili kako to dobro funkcionira zapravo.
Eto možda nekom pomogne na budućim putovanjima…

Više informacija možete potražiti u originalnoj OBJAVI U GRUPI i OVDJE!

 
Similar Posts