U centru Rijeke od listopada 2020. g. možete posjetiti novi muzej, JGL Muzej farmacije!
💊🧬🦠🧪
Radi se o specijaliziranom muzeju gdje je moderno prikazana Hrvatska i svjetska povijest farmacije, a za čije je osnivanje zaslužna kompanija Jadran-Galenski laboratorij d.d. u suradnji s Gradom Rijekom i Muzejom grada Rijeke.
Stalan izložbeni postav sastoji se od deset međusobno povezanih cjelina, koje čine:
📌 Hortus sanitatis (vrt ozdravljenja) sa živim biljem;
📌atraktivna vremenska lenta s 18 značajnih događaja iz povijesti farmacije;
📌 laboratorij;
📌 prikaz najzaslužnijih osoba iz povijesti hrvatske farmacije i kemije;
📌 ljekarnička knjižnica;
📌 povijest farmacije u Rijeci,;
📌 kutak ljekovitog bilja, s prikazom puta biljke od prirode do lijeka
📌 prekrasna povijesna ljekarna s početka 20.stoljeća u kojoj se može vidjeti preko 500 ljekarničkih stojnica raznih oblika i dimenzija, te najstariji eksponat muzeja, stojnica iz 16. stoljeća. Poseban eksponat u staroj ljekarni je i registarska kasa korištena u ljekarni u Lovranu još od 1909. godine!…
U muzeju nalazi se još muzejska suvenirnica te jedna zanimljivost – stara boca Coca – Cole i sigurna sam da se pitate što ta boca radi u ljekarni?!😛🧐 E to ćete morati provjeriti sami!
Posebna atrakcija muzeja (pogotovo za mlađi dio publike) je multimedija realizirana kroz tehnologiju proširene stvarnosti, oživljavaju se povijesno značajne ličnosti, a posjetiteljima se obraća 3D zmija (uh, nije za zmijogrozne 😁😁) kao simbol ljekarništva i 3D ljekarnik Pablo.
Također, zanimljivom VR tehnologijom moguće je pratiti antibiotik kako uništava infekciju urinarnog trakta, (najzanimljiviji dio našem podmlatku), a pažnju gostiju zasigurno će privući i suvremena interpretacija herbarija realizirana u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka te rasvjetne instalacije molekula JGL brendova. Sve u svemu, mi smo u muzeju proveli jedno jako ugodno riječko kišno popodne.👌👌
Cijena ulaznice u muzej za učenike/studente i umirovljenike je samo 2€, tako da tu stvarno nema mjesta dodatnim popustima, ali zato smo za Vas, vlasnike Putoklinci Family Card , dogovorili 25% POPUSTA NA ULAZNICE za odrasle i na SVE SUVENIRE MUZEJA (mi smo se počastili bombončićima 😉 .
 
Similar Posts