MILANO, siječan 2023

Silvana Malešević

Odlucila sam da sama odem sa klincom (7 godina) za Milano, tj. Bergamo. Imali smo let u petak a povratni let u ponedeljak (64e povratni let za nas dvoje). Tri nocenja, dva iskoristiva dana ( hotel 230e sa doruckom).
Odlucili smo da se smjestimo u Bergamo i pametno smo uradili jer smo imali povratni let oko 6 ujutru.
Prvi iskoristivi dan smo odlucili da odemo do Milano, isli smo vozom Bergamo-Milano, Garibaldi stanica (povratna karta za odraslu osobu 9e, za djecu jeftinija, u jednom smjeru karta od 5 do 6e), prvo sto je stanica manja od centralne a i bliza je Parku Sempione gdje smo obisli Kapiju mira, dvorac Sforca (u dvoriste se moze besplatno uci, muzej i opera se placa), sve pjeske, naravno i spomenik Napoleonu (konj u prirodnoj velicini, kojeg jase Napoleon😁). Park ima i divan parkic za djecu, gdje se moze popiti kafa dok se oni igraju, imaju i neki autici na iznajmljivanje i sl.
Potom smo prosetali do Duomo katedrale (nekih 15 min pjeske), divan Milano a i sporedne ulice, taman malo istrazili, na sve strane neke radnjice, slasticarne, restorani itd. Duomo smo obisli, bila je bas guzva, nisam mogla sa djetetom cekati da udjemo unutra, ali dovoljno je fascinantna da je samo gledamo, rucali smo u restoranu sa pogledom na katedralu, zatim otisli na sladoled, nasli Bika, zavrtili se da zamislimo zelju naravno, to mu je bas bilo zanimljivo.
       
Sve smo ovo obisli za jedan dan i vratili se iz centra metrom do Centralne voz stanice (nju preporucujem da obidjete, isli na voz ili ne, zaista je fascinantna) i vratili se u Bergamo.
Plan je bio da obidjemo i San Siro stadion, koji ima turisticke ture, medjutim taj dan se igrala neka utakmica, a kad se igra utakmica nema turistickih tura, pa smo mislili otici i na utakmicu medjutim bila je kasno, nismo imali tako kasno povratni voz za Bergamo. 😔
Iduci dan smo krenuli u obilazak Bergama. Prvo sto smo uradili jeste da smo na centralnoj voz stanici uzeli turisticke kartice koje kostaju 4e po osobi i sa kojim se mozete voziti cijeli dan autobusom ili onom njihovom zicarom za gornji grad (City Alta). Preporucujem karticu, isplativa je.
Otisli smo u gornji grad koji je zaista predivan, obavezno otici, male uske ulicice, crkvice, stara fontana, radnjice, zaista prekrasan, a do kojeg mozete zicarom da se vozite (oni je zovu Funicolare), vratili se u centar malo obisli grad i naletili na radnju Atalanta fudbalskog kluba, gdje smo svasta nesto kupili, jer su moja djeca veliki fanovi fudbala, u toj radnji smo culi da se to vece odrzava utakmica Atalanta i neki italijanski klub, na stadionu Atalante koji se nalazi u Bergamu🤩, odluka pada i idemo na utakmicu, posto nismo imali karte morali smo otici dva sata ranije, guzva je bila ogromna, Italijani bas vole fudbal, kupili karte, ljudi su susretljivi sve nam objasnili, cak jedan italijan je bio toliko ljubazan da je sa nama otisao do naseg ulaza u stadion koji uopste nije bio blizu njegovog ulaza. Kisa je padala ali dozivljaj za pamcenje, posebno mome sinu.
Milano – Bergamo zaista super destinacija, avionske karte iz Banjaluke su jeftine, iskoristite ponudu jer se let ukida, makar su tako najavili od marta mjeseca. Sve sto vas bude dodatno zanimalo pitajte!
Više o putovanjima u Milano OVDJE i OVDJE!
 
Similar Posts