Kako i kamo putovati s kamperom?

Putovanja kamperom su u Hrvatskoj u uzlaznoj putanji (sve su popularnija), a kako smo mi na tom polju već pomalo starosjedioci i imamo stvarno puno iskustva (kamperom smo prošli Floridu, Sloveniju, Švicarsku, Poljsku, Rumunjsku, Španjolsku, Andoru, Italiju,… a šatorom Oman, ostatak Amerike, Gruziju (šator na krovu automobila), zajedno smo s ekipom iz Camper.hr, napisali članak o tome što i kako kada prvi puta unajmljujete kamper, čisto da vaš prvi put ne bi bio nalik našemniti smo znali da moramo čistiti kazetu od wc-a, niti smo znali kako 😉 .

KAMPER RUMUNJSKA PUTOVANAJ S DJECOM PUTOVANJA S KAMPEROM
KAMPEROM PO RUMUNJSKOJ

PLANIRANJE I REZERVACIJE

Ako je ikako moguće unaprijed planirajte svoju rutu i kampove u kojima ćete boraviti.

Ne morate svaki dan u kamp (osim u Hrvatskoj grr), posvuda po EU postoje takozvana Camper Stop stajališta i tu možete stati za male novce, obično imaju struju i vodu pa možete isprazniti sivu vodu i wc kazetu.

Kako je putovanje kamperom trenutno jako popularno stajališta su često zauzeta pa možda  planirajte spavanje na nekim manje popularnim mjestima, da izbjegnete nervozu ako nema mjesta. Ali, ako koju noć ipak ne pronađete svoje mjesto no sikiriki, pa imate svoju kuću na kotačima! Zavucite se u neki mirni kutak, nemojte izvlačiti stol i stolice i biti ćete skroz ok (osim u HR, nemojte to raditi u HR nikako jer možete dobiti kaznu).

U nekim dijelovima Europe je dozvoljeno i takozvano divlje kampiranje (wild camping ili boondocking)  – ali imajte na umu da ostavite mjesto čišće nego što ste ga pronašli!!! Kako se gdje ponašati saznajte na DIVLJE KAMPIRANJE PO EUROPI.

KAMPEROM PO SLOVAČKOJ

Tipična greška svakog kamperista početnika je, da si uzme prevelik zalogaj! Uvijek imajte na umu, da je potrebno i vratiti se te da je nemoguće u 10 dana doći do Portugala i natrag. Mislim, moguće je ali to nije odmor! Put planirajte kružno, da ne putujete istim putem ako je to ikako moguće.

Nama su top aplikacije za putovanja kamperom – PARK4NIGHT (ako uzmete pretplatu, koja nije skupa radi i off line) te iOVERLANDERCARAVANYA, STELLPLATZ – radar von promobil, a po SAD-u smo koristili još WIKI CAMPS! Isto tako su jako zgodne ove stranice:

Ako planirate puno putovati kamperom onda si možete nabaviti razne kartice za popuste –

  • recimo ACSI karticu za putovanja Europom te
  • Avtokampi.si karticu za putovanja Hrvatskom, Slovenijom i sjeverom Italije.

Skoro svaka zemlja ima svoje kartice i popuste za kampove pa to svakako provjerite prije nego što krenete na put!

Kampove po Europi pronađite na KLIK!

Imajte na umu da signali za mobilnu mrežu ili internet mogu biti slabi u ruralnim područjima.

KAMPEROM PO FLORIDI

PROVJERA KAMPERA PRIJE PUTOVANJA

Provjerite kamper prije putovanja!  Prije polaska ekipa CAMPER.HR  pokazat će vam kako se spušta dodatni krevet, kako se montira tenda, gdje su tanjuri, lonci, čaše, beštek, kako se čisti wc, gdje je hladnjak i kako se koristi, zamrzivač, kako se koristi struja i grijanje u kamperu, kako izliti otpadnu (sivu) vodu, kako natočiti svježu vodu, gdje su osigurači u slučaju da koji izgori, kako se priključiti na struju u kampu, .…

Ima tu svega i svačega i ako uzimate kamper na duže vrijeme i za duži put dobro je da to sve znate. Ako idete do susjednog sela onda možete i bez tih sitnica. Upoznat ćete se baš sa svakim pretincem u kamperu kako bi se osjećali sigurno i baš kao kod kuće. Isto tako imajte na umu, da su kamperisti super susretljivi ljudi i pomoći će vam ako ih pitate!

Isto tako, objasniti će vam se što napraviti u slučaju kvara, kako djeluje asistenca i sve vezano uz osiguranje!

KAMPEROM PO ŠPANJOLSKOJ

OPREMA I PAKIRANJE

Napravite listu stvari koje će vam biti potrebne za putovanje. Ponesite posteljinu, ručnike, odjeću, hranu, to je sve ono što koristite i doma. Ipak idete kamperom pa si možete dati oduška s prtljagom, nije to Ryanair i torba veličine manje kutije. 😉 Ne zaboravite nekoliko komada odjeće ako se vrijeme pokvari, lijekove, dokumente, detergent za suđe i rublje plus kvačice za rublje. Ja bi tu dodala još društvene igre, koju knjigu i spremni ste! Ali (uvijek je tu neki ali) imajte kod pakiranja na umu, da kamper zajedno sa svom opremom i ljudima!! ne smije preći 3500t. Sve je ok dok vas ne zaustave i izvažu, ako vam se to desi kazne su poprilične, u nekim zemljama čak i zabrana vožnje , što znači da morate zvati šlep službu koja će vas odšlepati do granice!!! A to košta dosta pa ne želite da do toga dođe. 

KAMPEROM PO ŠVICARSKOJ

VOŽNJA KAMPERA

Dovoljna vam je obična vozačka dozvola (B kategorija). Ipak, vožnja kamperom je drugačija od vožnje običnim vozilom. Budući je kamper veći i teži, obratite pažnju na duže zaustavne puteve i šire zavoje. Vodite računa o ograničenjima brzine i prilagodite se uvjetima na cesti. Naš je savjet da ne forsirate puno s kilometražom svaki dan, cilj je da se odmorite, zar ne? Mi maksimalno putujemo 200-300km dnevno i nakon toga uzmemo dan-dva pauzu na lokaciji. Što se tiče cestarina one dosta ovise o veličini kampera, u nekim zemljama su poprilične, opet u drugima prolaze pod osobni automobil. Isto tako cijene trajekta i sl., ovise o dužini i visini kampera.

KAMPEROM PO POLJSKOJ

SIGURNOST

Prilikom parkiranja na kamp mjestima ili odmorištima, uvijek se pobrinite da je kamper sigurno parkiran. Kada odlazite s lokacije, obiđite kamper jednom okolo-naokolo kako neki kabel slučajno ne bi ostao uključen u struju ili sl. Kao i kod automobila provjeravajte razinu goriva, ulja i AdBlue tekućine (cilj smanjenje azotnih oksida na ispuhu motora).  Ako vozite bicikle provjerite koja pravila su na snazi u zemlji u koju idete, obično vam treba bijelo- crvena tabla. Kod parkiranja, najbolji savjet koji smo dobili od starijih kamperista je – suvozač uvijek ide van, unatoč kamerama, senzorima i sl. pomagalima, suvozač neka ide van!!! I da, uvijek provjerite jeste li unijeli sve cipele koje stoje ispred ulaza – ne pitajte zašto vam to pišem!

I, da u svaki kamper novije proizvodnje (a kamperi kod CAMPER.HR ekipe to jesu) možete montiranja autosjedalicu!!!  Za vrijeme vožnje mora se sjediti na mjestu za sjedenje, bez šetanja po kamperu! Nikako spavati na krevetu jer u slučaju sudara kamperi ne prolaze baš najbolje.

KAMPIRANJE U OMANU

ŽIVOT U KAMPERU

Kamperi imaju wc, umivaonik i tuš, ali je dobra ideja da planirate posjete kampovima s kupaonicama i tuševima barem svakih par dana. Ali ok, uvijek se možete oprati i u nekoj rijeci, potoku, jezeru..bez sapuna, ofkors!

Kuhanje kao doma. U kamperu nalazi se baš sve – štednjak, frižider, sudoper…naša preporuka je još roštilj i spremni ste!

Putovanje kamperom je prilika da se opustite i uživate u prirodi i slobodi. Zaboravite na vrijeme i uživajte u svakom trenutku. Mi preferiramo kamper za prirodu, ne volimo velike gradove, ali ako ipak idemo u obilazak onda je najbolje parkirati van grada i dalje ići javnim prijevozom. Isto tako imajte na umu da, u nekim gradovima, nije dozvoljen ulazak kamperom!!

 Budući da je ovo vaše prvo kamper putovanje, vjerojatno će biti nekoliko izazova, ali kako bi TBF rekli – pozitivan stav nemoj biti minus! Zadržite taj pozitivan stav i spremnost da se prilagodite jer i To JE DIO AVANTURE! 

Ovo je prilika da istražite nove predjele i stvorite nezaboravne uspomene. Sretan put!

Kamper i campervan najam www.camper.hr , a uz PUTOKLINCI KARTICU ide i popust!

KAMPIRANJE U GRUZIJI
GRUZIJA
RUČAK U ITALIJI
FREE STAJALIŠTE U ŠVICARSKOJ
I KUCNI LJUBIMCI UŽIVAJU

 

 
Similar Posts