Tjedan dana Sicilije sa (skoro) trogodišnjakom i jednim (vrlo) vještim vozačem
Foto i originalna objava u grupi by Aida Arman
Proveli smo zadnji tjedan listopada na Siciliji. Pratilo nas je sunčano i toplo vrijeme sa temperaturama od 20-30 stupnjeva. Letjeli smo Ryanairom iz Trsta za Palermo (200€ ukupno, sa prtljagom) gdje smo rentali auto (Sixt rent a car, medium SUV, 380€ ukupno sa full osiguranjem i autosjedalicom, trošak benzina cca 150€ ukupno). Nosili smo kolica i rentali smo toddler nosiljku doma u Istri.
U Palermu smo proveli 2 noći u apartmanu u samom centru grada (Guest house Palermo Massimo-218€). Palermo je veliki, hektičan grad, pun života, sadržaja, i-smeća. Obišli smo glavne znamenitosti i nezaobilazne tržnice Vucciria, Capo i Ballaro.
Odlično smo jeli u restoranu I Cucci na trgu Bologni. Izvan centra grada smo posjetili samostan Monreale.
Nakon toga odsjeli smo 1 noć u Agrigentu u B&B La finestra sulla valle (67€ sa doručkom), u okolici smo posjetili La valle dei Templi i La scala dei Turchi (preporučam!) malo smo bućkali noge na pješčanoj plaži i malac se pošteno istrčao 🙂 (službeno je penjanje na Scala dei Turchi zabranjeno, al kud svi, tud i mali M) Nismo se okupali ali more je još uvijek bilo toplo. Večera u Sal8 u Agrigentu odlična. Inače cijene u restoranima su iste kao kod nas, ponegdje i jeftinije).
Zadnje 3 noći odsjeli smo u centru Catanije u predivno obnovljenom stanu u palači iz 1600.g. (Don Carmelo- 364€) Prošetali smo glavnom ulicom Via Etnea i uzeli turu vlakićem za 5€/osobi, te tako obišli podosta glavnih znamenitosti grada. Preporučam obići tržnicu ribom koja je otvorena do 13 sati mislim, ima nekoliko fish to go stanica 🙂
Sljedeći dan bio je rezerviran za Etnu i Taorminu. Autom smo stigli do Rifugio Sapienza, tamo smo kupili karte za žičaru do 2500m.n.v. za 50€/osobi, djeca do 4 ili 5 god besplatno. Čekali smo preko sat vremena u redu jer su uslijed jakog vjetra zaustavili žičaru, a vozili su samo 4×4 autobusi do gore. U međuvremenu se vjetar smirio i uspjeli smo se provozati žičarom sa najčudesnijim pogledom. Svakako treba napomenuti da je potrebna slojevita odjeća i zaštita za uši i oči (prašine i vjetra radi).
Taormina- predivan, fensy gradić, pun artisana i dizajnerskih butika, izuzetno uredan; rekla bih Monte Carlo Sicilije. Popeli smo se autom do st.Maria della Rocca za najljepšu panoramu grada i pogled na Etnu.
Predzadnji dan odvozili smo veliki road trip Ragusa-Noto-Siracuza-Ortigia-Catania. Bilo je nabrzinu ali vrijedilo je bar na kratko prošetati svakim od njih. U Notu smo ponovno uzeli vlakić Trenino Barocco, preporučam 🙂
Zadnji dan smo još malo prošetali Cataniom i nakon doručka zaputili se u Palermo na aerodrom. Kako smo imali viška vremena odlučili smo se zaustaviti na plaži 10tak minuta od aerodroma u mjestu Capaci.
Sve u svemu, dosta smo se vozili, a priroda je na Siciliji nevjerojatna! I malcu je bilo zanimljivo jer se svako malo pejzaži izmjenjuju (i-vjetrenjače 😉 )
VOŽNJA SICILIJOM kao posebno poglavlje 🙂
Ukoliko niste vješti i prilagodljiv vozač, kuku-lele. Na Siciliji je pravilo da pravila nema. Ne poštuje se prednost prolaska, ukoliko se ne “ubaciš” u traku čeka te noćenje na istom mjestu. Ponegdje se čak i prolazi kroz crveno na semaforu ako nema prometa iz drugog smjera. Pješaci prolaze kud je najbliže. Skuteri pretječu s lijeva i desna. Pretječe se na petljama iako je službeno jedna traka. Imala sam čast voziti se sa najboljim šoferom suprugom tako da smo se vrlo brzo prilagodili njihovom načinu prometovanja. Ima dosta besplatnog parkinga na ulici, ALI ulice su u centru jako uske pa opet vještina vožnje i parkiranja ima ulogu. Extra tip; na meti kradljivaca su uglavnom česti modeli talijanskih automobila kao Fiat Panda, Fiat 500 i sl., pa je možda sigurnije rentati nešto “skroz drugo” 😉.

Originalna objava u grupi Putovanja s djecom by PutoKlinci!

 
Similar Posts