BERGAMO i MILANO, Italija, studeni 2022

Maja Farkaš

U akciji Ryanaira uhvatila sam jeftine povratne karte za malog koji je pozelio letjeti avionom i sebe.
Odrediste ful blizu- Bergamo. Tamo smo i odsjeli, i mogu priznati da mi nije ni trena zao. Relativno miran grad, bez previse guzve, ljubazni ljudi, prometna povezanost perfektna. Svake dve minute dolazi autobus, nekoliko linija, ali sve jako dobro oznaceno na stanicama. Uz to, tocni su u minutu, mozes ravnat sat po njima. I ful pozitivno-imaju aparate za prodaju karata (ove crvene na slikama) u autobusima, pa nisam morala gruntat di cu nabavit karte u ranu zoru 👌🏼
Obzirom da smo isli na tri dana (dva koja smo cijela mogli iskoristiti), prvo odrediste nam je bio Parco Faunistico Le Cornelle, potrosili smo dobrih tri sata, i iako je cetverogodisnjak htio u novi obilazak, mene su izdale noge u cizmama koje sam naivno uzela ocekujuci kisu svo vrijeme. Park je predivan, negdje sam procitala da je zapravo utociste za zivotinje. Poprilicno prostran, cist i uredan. Isli smo u ponedjeljak prijepodne i nije bilo nikakve guzve.
Nakon obilaska, vratili smo se u Bergamo i krenuli prema Gornjem gradu njihovom funicolare (uspinjacom). Voznja traje par min,ali je fora jer se uspinje kroz par “tunelcica”. Pogled je predivan, ulicice su krasne (sad su bile ukrasene za advent), a nakon setnjice gore obavezno preporucam kusati njihov specijalitet- zecetinu sa palentom 👌🏼👌🏼 po povratku, prospancirali smo se po Bozicnom sajmu na prvo kuhano vino za mamu i pretzel i ringispil za malca.
Iduci dan je stigla najavljena kisa, pa smo se zaputili vlakom prema Milanu. Postoje dvije opcije dolaska na kolodvor,mi smo odabrali dolazak na Porta Garibaldi, obzirom da je vlak prema tamo prvi kretao. Voznja je trajala cca 1h, pa metroom do Duoma. Tamo se mali istrcao loveci golubove, sjeli smo na kavu i kolac, malo preostalih novcica potrosili na poklone za predstojece blagdane i polako krenuli prema natrag. Ovog puta sa Milano Centrale, voznja do Bergama cca 45min kroz lijepi krajolik, sa pogledom na snijegom prekrivene Alpe. Nisu nam smetale ni kisa ni hladnoca u prvom dijelu dana, zapravo smo proveli ugodan dan unatoc vremenu, a predvecer smo uzivali u suncanom zalasku.
Cijene kako gdje, neke su me iznenadile ugodno, druge bas i ne:
– dnevna karta za bus 4€ po osobi
– Le Cornelle 19€ za mene, malac nije placao upad
– Voda, kava u ducanu cca 1-1,49€
– Puter stangica u pekari 1€
– Karte za vlak povratne za oboje oko 17€ (klinci imaju popust)
– magneti,razglednice 2,50-3,50€
– Rucak- pasta bologneze i spomenuta zecetina + casa Chiantija 28€
– ringispil (1 voznja 1.50, 3 voznje 5€), kuhano vino 3€, perec 4.80€ (barem je poprilicne velicine 😒)
Kruh se u ducanima vaze, pa se po tome odredjuju cijene peciva, mi smo dva peciva platili 0,44€.
Ono sto je strahovito skupo je taxi gradski prema aerodromu (od nase ulice u centru grada do aerodroma 110€). Za usporedbu, karta za bus kosta euro ili dva i vozite se 10-15min. Nije komfort ko u autu, ali poprilicno ustedite.
Sve u svemu, Bergamo kao grad je na nas ostavio fakat dobar dojam i veselimo se vratit se tamo. Ima jos puno toga kaj zelimo obici, a sad nismo stigli 🤗 fala gospodji Marijani iz ove grupe kaj mi je preporucila zecetinu, sama je vjerojatno nebi odabrala 😏
Imate pitanja? OVDJE
Još o Milanu – OVDJE 
 
Similar Posts