Anita Sertić Kurtušić

Đurđevac – mali gradić na pola sata udaljenosti od Bjelovara. Sramota me reći da još tamo nisam bila. Do danas. Nas tri mamite smo odlučile odvesti klinčadiju na izlet. Djeca u rasponu od vrtiguza do potpune nezainteresiranost za bilo što (5-15 godina).

Odlična ekipa 😉


Prvo smo otišle u Posjetiteljski centar Đurđevac iliti novootvoreni muzej. Radno im je vrijeme tijekom tjedna od 10 do 13, vikendom od 12 do 18. Za muzej vam treba sigurno sat i pola. Stvarno imate što vidjeti. Bit će zanimljiv i onom vrtiguzu i nezeintersiranom, iako će ga bolje razumjeti djeca školskog uzrasta. Cijena obiteljske ulaznice je 100 kn što je potpuno opravdano. Plan nam je doći još nekoliko puta jer je nemoguće upiti sve informacije odjednom. Izrazito je poučan. Prednost malog grada je što je sve blizu.

Na ručak smo otišli u restoran pod nazivom Stari grad koji se zaista nalazi u zidinama staroga grada, par minuta hoda od muzeja. Atmosfera je odlična, svi izrazito susretljivi, pizze jako ukusne, a cijene stvarno pristupačne. U samom restoranu kupujete ulaznice za mali zoološki vrt (obiteljska ulaznica je simboličnih 30 kn) koji se nalazi točno preko puta ceste. Gospodin kojeg smo tamo zatekli se trudio svim silama djeci pokazati sve životinje, poticao ih da ih pomiluju i baš je zračio nekom srećom. Znate ono kad naiđete na osobu koja stvarno voli ono što radi. Tamo se nalaze i stolovi gdje možete upriličiti i piknik. Mi smo ponijeli voće i grickalice i ovdje je bilo savršeno mjesto za novi predah.


Glavni razlog dolaska u Đurđevac bio je vidjeti „ Hrvatsku Saharu“ ili poznate Đurđevačke pijeske, tj. ostatke jedine hrvatske pustinje i geografsko-botanički rezervat. Nalazi se oko 5 km od grada Đurđevca u smjeru Kalinovca. Sada smo već bili poprilično umorni i na putu samo se dogovorili da ćemo samo pogledati tu neobičnu pustinju i idemo kući. Vrtiguze i nezainteresirane smo doslovni iščupali iz auta, već su nabrajali do besvijesti, no kad smo već bili tu, odlučili smo ipak prošetati. A onda pod nogama počinjete primjećivati onaj prekrasni sitni pijesak. Kako smo se mi izule, tako su se uskoro i nabrajala izula. Vrlo je blizu vidikovac. Klinci su počeli jurcati, igrati se pijeskom, svi smo trčkarali i baš smo se dobro zabavili.


Za cijeli nam je izlet trebalo nekih 6 sati polaganog tempa. Đurđevac ima manji hotel u kojem je bazen gdje možete i na kupanje. Ništa posebno, no i to je opcija. Bio je ovo prekrasan dan. Pomoglo je i lijepo vrijeme, no čistu peticu zaslužuje grad Đurđevac zbog turističke ponude i samih ljudi.

Sve u svemu, sve pohvale za stanovnike tog grad. Svi su vam spremni pomoći, izaći vam u susret i posvetiti vam se. Svugdje ćete se osjećati dobrodošlo. Mi već planiramo novi posjet.

Za popuste na navedenim lokacijama provjerite PUTOKLINCI KARTICU.

Imate još koje pitanje za autoricu KLIK.

 
Similar Posts