RIM, listopad 2022

Maris Glasnović

Ima puno objava, ali evo jedan osvrt Rima s bebom i todlerom, odnosno kolicima po Rimu.
Bili smo pet dana, smješteni kraj Vatikana gdje je puno mirnije, family hotel s velikim sobama i balkonom. Vrijeme nas je posluzilo, planirali smo puno, improvizirali jos vise.
Prvi dan smo dosli popodne i imali organiziran transfer do hotela, to nam je standardna praksa otkad putujemo s njih dvoje. Cijena je bila 65 eura, usporedbe radi taxi je 50, ali nemate autosjedalice. Leonardo express za dvoje odraslih je 28 eura, ali vozi samo do terminija. Chekirali smo se u hotel i narucili glovo, glovo je pojednostavnio ovo putovanje maksimalno.
Drugi dan je u planu bio Colosseum, Palatin i Forum, karte kupljene online preko stranice hedaout, sve su karte kupljene preko njih i preporucam kupiti skip the line karte i platiti mali vise jer su redovi nepodnosljivi. Prvi dan smo pokusali voziti se autobusom. Prevelike guzve, a mi s dva para kolica. Velika nervoza, cak se i kontrolorka na nas izderala da zaklopimo kolica i tu smo jednostavno odustali. Zvali bi taxi preko hotela, ukrcali bi se na stajalistu ili zvali na broj +39 06 3570. Poziv je na talijanskom i jako je bitno znati gdje se nalazite dok zovete. Dodu kroz 5 minuta. Cijena je uglavnom oko 10 eura, neke dalje voznje su bile 15 eura. To nas je spasilo i olaksalo nam muku. Colosseum je prilagoden invalidima i kolicima, na jednoj strani ima lift, istim putem se vracate i izlazite kroz poseban izlaz. Osoblje spremno pomoci i uputiti vas, guzva je tolika da smo odustali od palatina i foruma, slikali smo se na par mjesta i zakljucili taj obilazak. Jos jedna greska bila je ici pjesice do piazze venecije. S kisobran kolicima je prenaporno i drndavno. Na pola puta smo se uvalili u neku pizzeriju i dosli sebi. Ali smo zakljucili da definitivno nema velikog pjesacenja i autobusa za nas. Dalje je sve islo glatko. Popodne pantheon, fontana di trevi, sladoled, pojeli nesto i natrag u hotel.
Drugi dan bio parco roma, villa borghese. Dosli taxijem oko 10, bili smo sami i bilo nam je super. Jako lijep zooloski, odlicno poslozen, preporuka obici i terarij. Sin se najvise odusevio krokodilima. Vila borghese je bila tako blizu, a tako daleko. Odustali smo i zvali taxi. Popodne su na redu bile spanjolske stube, odnosno trg i pokusaj sopinga. Prevelika guzva, redovi. Prepuni kafici i restorani. S malom djecom nema sopinga i preprometan je dio grada za njih! Ali aerodrom vam sve nadoknadi.
Treci i zadnji dan obilaska nam je na rasporedu bio Vatikan i muzeji. Tu smo opet bili na mukama. Karte su bile skip the line, usli smo brzo. Ali vatikan nije za kolica! Ima samo par liftova, puno skala, pogotovo do sikstinske kapele. Imam jos modricu od nosenja kolica. Preporucam nesto pojesti ili bar popiti kavu u vrtovima ako je lijepo vrijeme. Tu smo malo napunili baterije. Iza smo propjesacili do trga svetog petra, kupili malo suvenira, pojeli ukusne lazanje i zadnjim atomima snage se pjesice vratili u hotel. Popodne smo svi spavali, pocastili se na glovu i spakirali. Ujutro nas je nakom dorucka cekao vozac i za pola sata smo bili na aerodromu. Dosli smo tri sata prije i bilo je malo jer smo tu odradili soping, pojeli, ima lijepih igraonica za djecu i vrijeme je bas proletilo. Ako ste chekirani mozete doci i ranije. Vueling ima i opciju za bag drop.
Sve u svemu rekla bih da nam je bilo super i obisli smo koliko se dalo. Sva negativna iskustva cemo pokusati izbjeci na buducim putovanjima. Nadam se da ce nekome pomoci recenzija, znam da je meni ova grupa spas! Pozdrav svima uz malo slikica iz Rima! 🤗
Imate pitanja? OVDJE
 
Similar Posts