FINSKA, sijecanj 2019

Nikolina Lukacic Petrovic

Rovaniemi i Helsinki, 5 punih dana.
Kada je klinac imao 6 godina odlucili smo da je zadnji cas da posjetimo Djeda Mraza. Agencijske ponude su jednolicne, koliko sam istrazila, sve imaju istu ponudu: carter let za Rovaniemi, posjet Djedu Mrazu, opcionalne izlete (iskljucivo u neposrednoj blizini Sela) i sve to sa samo jednim nocenjem. U ta dva nepuna dana nemoguce je ugurati put, Djeda Mraza i sve izlete koji bi bili zanimljivi pa smo odlucili sve organizirati sami.
✈️ Budimpesta-Helsinki-Rovaniemi; s Norwegianom, povratna karta cca 100 €/osoba. Putovali smo s rucnom prtljagom, bez problema je sve stalo.
🏠 smjestaj smo nasli preko Airbnb-a, stanovi na ok pozicijama, cca 120 €/noc SMJEŠTAJ HELSINKI
U Rovaniemiju smo proveli 3 dana, u Helsinkiju 2 i rekla bih da je bilo taman.
Sve izlete u Rovaniemiju rezervirali smo unaprijed preko stranice VISIT ROVANIEMI koja je fenomenalna, obiluje informacijama i vrlo je sistematicna.
Izleti na koje smo isli iz Rovaniemija:
🎣 pecanje na zaledenom jezeru
🛷 voznja motornim saonicama po sumi
🐕 voznja saonicama koje vuku haskiji
🦌 voznja saonicama koje vuku sobovi
🐻‍❄️ posjet sumskom ZOO Ranua
U Helsinkiju smo prosetali gradom, vozili se u “kotacu”, bili u super Prirodnoslovnom muzeju i brodom po zaledenom moru isli do Soumeline, morske tvrdave nasuprot grada.
🎅🎅Od cijelog puta Selo Djeda Mraza nas se najmanje dojmilo. Nismo ocekivali previse, tako da nismo bili razocarani, dapace, ali sve ostalo je bilo toliko ljepse, zanimljivije i posebnije, da se ovo jednostavno nije moglo mjeriti time.
Iskreno mislim da nas klinac u tom trenu vise niti nije vjerovao u Djeda Mraza, ali je cijelo vrijeme glumio zbog nas 🙈
U Selu imate postu pa mozete poslati razglednice sa zigom Djeda Mraza.
Sveukupno, pola dana je dovoljno da provedete tamo i vidite sve-Djeda Mraza, vilenjake, posanjkate se i sl.
Super potez nam je bio sto smo isli u sijecnju, kada se Djedica vratio s puta, jer kazu da su guzve prije Bozica nesnosne, a opet smo dozivjeli zimski i bozicni ugodaj jer je sve bilo okiceno.
💵 cijene su-skandinavske. Smjestaj i put smo platili sicu, ali izleti i hrana su skupi. Svaki izlet je bio cca 100 €/osoba
🌡 suprotno ocekivanju, nije nam bilo hladno. U Rovaniemiju je temperatura bila izmedu -10 i -15, a najhladnije je bilo u sumskom ZOO-u: -28. Nije bilo vjetra niti padalina pa je bilo super.
Na svim izletima dobili smo skafandere i zaista nam nije bilo hladno, a po gradu smo hodali relativno normalno obuceni (skijaske tajice i podmajice, debele hlace, jakne i dobre cipele).
Smrzli smo se kratko u Helsinkiju na -2 uz grozan vjetar.
Sve u svemu, bilo nam je odlicno i svakako planiramo ponoviti Skandinaviju, ja nekako navijam za Norvesku.
Ako sam nesto zaboravila, pitajte🎅
 
Similar Posts