KRSTARENJE sa MSC Bellissima, veljača 2023

Saralee Nah

Vozili smo se do Genove a kako iz Opatije imamo 7h čiste vožnje a ukrcaj je između 12-13h odlučili smo na put krenut dan ranije i prespavati u Cremoni. Da idemo opet mislim da bi ipak letila do Barcelone i tamo se ukrcala i da bi djeci to bilo lakše i interesantnije. Inače putovali smo s 21-mjesecnim blizakama.
Samo krstarenje je super, svaki dan si na novoj lokaciji, na brodu ima jako puno sadržaja pa nikad nije dosadno, puno toga se vidi, svakako bi to ponovila, ali da skratim priču navest ću stvari na koje bi upozorila ili neki tips & tricks koji bi Vam mogli pojednostaviti ili poboljšati putovanje:
– ponesite si neki name tag za vrpcom jer na brodu dobivate karte (slične ko osobne iskaznice) s kojima ulazite na brod, u restorane, na predstave, s njima placate sve na brodu i s njima otključavate kabinu. Puni lakše nego imati u nekom dzepu i stalno ju tražiti i paziti da se ne izgubi
– papirologija: razdijelite si ju ne po osobama koje s vama putuju već po kategoriji pa za lakši checkin na brod imate odvojeno: osobne/putovnice, upitnik za zdravlje, boarding pass, COVID putovnice/potvrde, a luggage tagove imajte spremne na koferima prije dolaska na brod (i ne pakirajte pegle i alkohol, te hranu tipa voće i sendviče jer to vam uzimaju). Također imate i check in preko njihove aplikacije MSC for me ali to se zatvara 24h prije ukrcaja tako da to obavite prije.
– ukoliko putujete s dvoje djece koja koriste krevetiće za bebe, kabine tipa 9008 i 9004 su ekstra velike (25m2) a nije puno skuplja pa se svakako isplati.
– buffet je otvoren od 06:00-00:30, s tim da imaju pauze kao što su od 17:30-18:30 pa u tom vremenu nećete imati neki izbor hrane osim pizze i sl. I večera u restoranu počinje u 18:30 ukoliko se odlučite na alla carte i cijelu uslugu.
– skinite si i instalirajte aplikaciju MSC for me jer i bez interneta si možete preko nje pratiti događanja na brodu, rezervirati mjesto za predstave, vidjeti informacije o izletima, dolasku u luku i sl.
– toplo preporučam Carousel predstave (Myut i Sweet) koje se plaćaju 15€, ali je u tome i uključen koktel (i alk. I bezalk.), I zbilja vrijede te love i puno puno više… Pjevanje, ples, a ne spominjem akrobacije od kojih ti zastaje dah… Od besplatnih predstava nipošto ne propustite djecu odvesti u London theater na predstavu Nature (dan kad ste u La Spezii)
– vrtić i igraonice za djecu su podijeljeni po dobi: do 3, 3-6, 7-11, 12-14, 15-17 god i svaka je u vlastitoj prostoriji. Stalno organiziraju neke igre i druženja za djecu, a imaju i čuvanje djece. Moje iskustvo nije baš najbolje jer sam očekivala malo duže vrijeme kad je čuvanje moguće a ispalo je jako ograničeno tipa 10-11 i 15-17h…. Ostavili smo jednom cure na čuvanju 10-11h i kad smo došli po njih shvatili da su punih sat vremena samo gledale crtice, a nitko ih nije ni pokušao motivirati da se igraju. Igračka ima, ali fale dijelovi pa imate 5 golova koji sviraju kad lopta uđe, ali niti jedna lopta, imaju cestu za autice ali niti jedan autić… Inače djecu trebate registrirati kad dodjet na brod (18.kat), avec vas čekaju sa narukvicom koje dijete treba nositi dok je na brodu, pa u slučaju da se izgubi se lako dodje do roditelja.
– na brodu također imaju i besplatna kolica za iznajmiti ali ih je jako malo, teško je doci do njih. Mi smo jedna nabavili, a druga nismo dobili do kraja putovanja iako smo bili na listi čekanja i pitali u svakoj luci ako ih je netko vratio…
– savjet za van broda: brodar organizira shuttle bus za prijevoz do grada, obično 10-17€ što je ipak jeftinije od taksija, ali smo saznali da dosta luka također organizira takav shuttle ali BESPLATNO. U kabini dobijete formular za prijavu koju ispunite pa kad god poželite možete ga predati kod autobusa i odlucit se za to, ali i pokušat nac taj lučki shuttle pa uštediti nešto eurica…
– suprug i ja smo se odlučili sami ići u Pompei, inače je izlet oko 75€ po osobi, a taksi od broda do željezničke je 10-tak eura, vlak oko 3€, a vodič preko GetYourGuidea 18€. Naš vodič je bio fenomenalan (Francesco).
– oprez: ogromna je gužva na povratku na brod u Napulju, jako sporo ide, loše su organizirani
– u Barceloni je odličan akvarij, nama je to bio glavni razlog ovog putovanja i cure su uživale toliko da smo ih jedva odljepljivali sa stakla akvarija 😅😂
– savjetujem da si ponesete vlastiti pribor za jelo za djecu jer je teško doći do žličica i vilica čak i za desert a da nisu full size. Kakao imate samo za dorucak besplatan, ostatak dana se plaća. Ako vam treba sojino ili nelaktozno mlijeko možete ga zatražiti od kuhara na baru gdje stoje zobene pahuljice i voće, jogurti. Nije izloženo ali ako pitate nikakav problem nije dobiti. Svugdje imaju stolice-hranilice za bebe/djecu.
– ukoliko možete birati dio broda za kabinu preporučam sredinu 😅 mi smo bili na provi i bome smo se nahodali.
– ponesite si neku bocu za vodu (na buffetu možete napuniti)
– gasite mobilni internet dok plovite!!! Znam da smo EU i povoljno je koristiti mobilni internet ALI …malo smo hvatali neke mreže s kopna pa sam ostavila upaljeno a nisam ni skužila da se tu i tamo spojilo na SAD!!!!! Bojim se i pogledat na račun 🫣😱
Toliko sam se uspijela sjetiti… Kome god treba dodatne informacije ili imate pitanja – tu sam 😊
 
Similar Posts