CIPAR, lipanj 2022

Tajana B. Majic

Cipar bez renta a car usluge!
Odlučila sam napisati ovo jer sam ja nekoliko puta u više grupa tražila odgovor na ovo pitanje i nitko mi ga nije ponudio pa se nadam da će nekome pomoći.
Najveća muka oko planiranja dvotjednog putovanja na Cipar s klincem mi je bila prijevoz. Rent-a-cara se bojim, pogotovo jer se na Cipru vozi suprotnom stranom, a informacije o autobusima su….u najmanju ruku oskudne.
Sada, na kraju svog boravka ovdje mogu napisati: MOŽE SE i nije JAKO strašno. (Ali je ipak malo strašno i dosta stresno dok ne pohvataš. 😞 )
Autobusne linije nemaju unešene u google maps, a na mapsu nema niti većine autobusnih stanica pa je snalaženje preko google mapsa nemoguće. Imaju svoje stranice o busevima gdje postoje mape lokalnih ruta (https://www.cyprusbybus.com/setups.aspx).
Svaku rutu moraš otvoriti posebno i otvoriti njenu mapu da bi vidio kuda točno ide što je veliki flop. Ja sam imala na jednoj strani otvoreno to, na drugoj google maps pa uspoređivala gdje bi što trebalo biti i kako doći do koje stanice i gdje kada sići- katastrofa. Lokalni busevi su skupi, jedan smjer u Larnaci je 2€, noćni (iza 21:00) je 3.50€. Skuplje u životu unutargradski prijevoz nisam plaćala. Postoje i tjedne karte, ali mi nismo išli često u centar pa nam se nisu isplatile. Moram naglasiti da su vozači užasno arogantni i neljubazni i najgori doživljaji s Cipra su mi svi redom vezani za njih i prijevoz.
Međugradski prijevoz često ispadne jeftiniji od unutargradskoga (http://www.intercity-buses.com/?wp=routes), ovdje i klinci do 13god plaćaju 50% cijene pa nije uopće skupo. Iz Larnace u druge gradove smo putovali nas 2 obično za 11.50€ skupa, povratno, tako da je zaista ok otići na izlet u drugi grad busom. Iz Larnace nam je do drugih većih gradova trebalo oko sat i pol busom (Ayia Napa, Nicosia, Limassol), izuzev Paphosa do kojeg bus vozi 3h.
Kad smo kod autobusa, cijena i vozača, vozač na liniji Larnaca-Paphos mi je uvalio skuplju dnevnu kartu (15€) i rekao da vrijedi “na cijelom Cipru 24h, uključujući lokalne buseve”. Ne dajte se preveslat, odbili su nam tu kartu na svim lokalnim busevima uz “to je druga tvrtka” objašnjenje i tražili da platimo dodatne karte.
Smještaj nam je bio kraj Larnace, Mariandy Hotel u Orokliniju i, kada sam skužila da je zapravo van Larnace, ulovila me panika 😀 Pogotovo dok nisam skužila da ovuda prolazi linija do aerodroma koja vozi svakih 20min i prolazi i kroz centar (promenadu) – bus 425. I staje drito kraj hotela. Top. Kada sam tražila autobus za Oroklini, izbacivalo mi je samo jednu liniju koja vozi rijetko i tek sam na aerodromu dobila informaciju o ovoj liniji.
Sada mi je drago da nam je smješaj bio van Larnace jer su ovdje plaže gotovo prazne (barem u 6.mj) pa smo dijelili kilometre pješčane obale sa nekoliko kupača. Moje preporuke za ovaj dio, plićak je 100metarski, more je toplo. Pijesak je vlažan uvijek pa ne peče stopala (čini mi se da su pod pijeskom “izvori”). Ležaljke i suncobrani se mogu unajmiti, hlada inače rijetko gdje ima. U “Watersports” kućicama možete unajmiti surf daske, kajake, pedaline, jet ski, vožnje na “banani” i “sofi”, parasailing itd.
Puše gotovo uvijek, barem malo, takav je Cipar. Paše po ovim vrućinama.
Poznatije plaže bliže centru većih gradova su sve već sada nagužvane. Kupali smo se u Paphosu i Ayia Napi, ali naša dugačka prazna plaža nam je ostala najdraža.
Preporučam neko od poludnevnih krstarenja obalom, mi smo išli s https://theyellowboatprotarascruises.com/ iz Ayia Nape i bilo nam je super. Waterworld u Ayia Napi je isto doživljaj, samo je pod toliko ugrijan da sam si doslovno opekla stopala 😳
Toliko od mene i nadam se da će ovaj post pomoći nekome u budućnosti da prođe s manje dvojbi i stresa nego ja 😁
Imate pitanja? KLIK
Želite još putopisa o Cipru? KLIK
 
Similar Posts