CIPAR, zima 2023

Ivana Marković Palaić
..znam da ima puno objava o Cipru, meni su puno pomogle pa evo da vratim grupi pišem naše dojmove i naš plan puta.
Letili smo Rynairom iz Zagreba do Paphosa- direktan let, 85 e po osobi, nas 7. Moj muž, moja prijateljica, njezina kćer od 9 g i naše 3 kćeri od 10, 12 i 15 g.  Muž  jepreživio je punih 5 dana sa 6 ženskih osoba daleko od kuće i još nas je taksirao cijelo vrijeme. Iznajmili smo auto za nas 7 putem interneta, dočekao nas je gsp na aerodromu , platili smo 225 e za 5 dana i točili 70 eura. Auto je bio ok, poslužio je svrsi.
Odmah smo se uputili u Tombs of the Kings, odrasli 2.5 eura karte, djeca gratis. Tu smo prošetali i pofotkali se cca sat vremena i uputili se u Paphos Zoo. Tu su nas karte ukupno koštale 87 e. Platili smo naknadno hranjenje lemura 5 e po osobi i to dva puta, na početku i na kraju obilaska jer je to na sve, i male i velike, ostavilo nevjerojatan dojam. Jedno divno, divno iskustvo. Hranili smo i slona, cijela grupa za 50 e i to je isto bilo neponovljivo iskustvo, cijeli performans.
Nakon toga smo se uputili u Lidl u šoping te u smještaj u Paphosu koji je bio fenomenalan. Centar grada, blizina Kato parka, sve novo, čisto i mirisno. Dovoljno mjesta za nas 7, sve potrebno smo imali i više od toga. Smještaj je rezerviran preko airbnb-a, vlasnica Tetiana predivna osoba. Smještaj za 2 noćenja ukupno 188 e. Nakon što smo se dobro najeli otišli smo prošetati do šetnice, obišli malo štandove, pojeli sladoled i spavanje.
Drugi dan uputili smo se na Olimp, najviši vrh planine Troodos. Tamo se poslikali na snijegu i spustili se do prekrasnog mjesta Omodos.
Tamo smo šetali i odlučili se za ručak u taverni Makrimari koji nas je oduševio, od mesne meze, ambijenta, osoblja, ma sve za čistu 10-tku! Na izlazu su nas počastili zivanijom, rakijom od grejpa te nas dali čašice za uspomenu. Nakon ručka odlučili smo još malo prošetati i dok smo šetali slatkim malim uličicama pozvani smo na degustaciju vina što smo iskoristili i na kraju kupili vino od višnje i 2 bočice zivanije koje su nam na aerodromu naravno zaplijenili…vino smo popili.
Nakon toga sunčali smo se na središnjem trgiću u Omodosu pijući ciprašku kavu. Spustili smo se do lokaliteta gdje je nasukan brod Edro III, na divnom mjestu za fotografiranje gdje smo dočekali i zalazak sunca.
Treći dan smo se spakirali i krenuli put Oroklinija gdje smo uzeli drugi smještaj, također preko airbnb-a. Usput smo se dobro zabavili na Afroditinoj plaži skakajući po valovima koji su stvarali nestvarnu pjenu. To je predivno mjesto i baš ima neku čar, jel zbog legende o rođenju božice Afrodite ili zbog prirodne ljepote mjesta.. ne znam, ali svakako vrijedi posjetiti.
Nakon toga uputili smo se u Camel park u blizini Larnake i tu smo svi opet uživali na najjače. Ulaznice i jahanje deva za sve platili smo 75 e. Mjesto je predivno uređeno. Ima i bazen za posjetitelje, ali još nije bio otvoren. Popili smo kavu, klinci pojeli krumpirice pa smo nastavili prema Salt Lake-u. Dok smo se vozili vidjeli smo flamingose iz auta. Prošetali Larnakom i otišli u smještaj.
Apartman je smješten na samoj plaži i lokacija je kao iz bajke, ali tu dajem minus vlasnici Vasiliki jer je apartman bio higijenski zapusten i strašno se osjetio smrad vlage cijelo vrijeme.
Otišli smo na večeru u Ayia Napu želeći odvesti djecu u Bedrock caffe uređen u stilu Kremenka i u luna park, ali je oboje bilo zatvoreno. Po preporuci vlasnika Farmer’s taverne koja se otvarala sljedeći dan, završili smo u Isaac taverni na prefinoj fish mezi.
U četvrtak smo se uputili u Nikoziju, prešli pjeske u turski dio, šetali, jeli, malo pazarili😁 i vratili se u Ayia Napu na Nissi plažu. I ona dobiva sve pohvale jer je lijepa baš kao na fotkama. Nakon toga smo vecerali u Farmer’s taverni i sve je bilo za 10! Prošetali smo i do parka skulptura gdje je ulaz besplatan i fora je za vidjeti sve te skulpture na jednom mjestu.
Zadnji dan smo navratili na Golden Donkey farmu na putu prema Limassolu. Ulaz 27 e, ali nitko nije bio nešto pretjerano oduševljen. Na ulazu je maslina stara 1500 g koja zbilja ostavlja bez daha svojom veličinom i ljepotom.
Zaputili smo se u Limassol u šetnju marinom i šetnicom gdje su taman bile pripreme za Limassol maraton. Popili smo kavu, djeca se izigrala u parku te smo se zaputili u Auto muzej. Gda nam je dala popust pa smo ulaznice platili 60 e za sve i baš guštali. Nakon toga smo došli u Paphos, prošetali do Paphos utvrde, večerali u Rimini restoranu te nastavili šetnju šetnicom uz more pokraj divnih kompleksa hotela i apartmana.
Odlazak na aerodrom na kasni let za Zagreb.
Cijena puta, smještaja, svih izleta, rentanja auta i goriva, ulaznica i hrane koštala nas je cca 340 e po osobi.
Cipar nas je sve oduševio i imamo samo riječi hvale i na ljepotu otoka i na divne i full ljubazne ljude gdje god smo došli.
Hvala grupi na svim savjetima, bez vas ne bi organizirali ovako dobro putovanje.
Imate još pitanja? KLIK
Više o Cipru? KLIK  KLIK
 
Similar Posts