Moj doživljaj Karlovca

originalna objava by Mamin ručak
Godinama sam prolazila kroz Karlovac i doživljavala ga kao cestu koja vodi prema Splitu.
Sve što sam od Karlovca vidjela i doživjela bio je dimnjak toplane, autobusni kolodvor, tri semafora i par mostova. I to je dugo za mene bio Karlovac.
Onda sam 2007. godine upoznala muža. Cijeli život maštam kako ću se udati za Dalmoša, a on meni kaže: “Ja sam ti iz Karlovca!”.


Uslijedili su moji dolasci vikendom u Karlovac. Vlakom koji često kasni i susreti na željezničkom kolodvoru za koji dugo od zaljubljenosti i uzbuđenja nisam vidjela da treba opaku obnovu.
Polako sam počela shvaćati da Karlovac nije samo ona cesta koja vodi prema Splitu.

Kada se malo odmaknete od te ceste vidite njegovu ljepotu.
Prije 11 godina, trebali smo donijeti odluku – ostati u Zagrebu ili otići živjeti u Karlovac. Po drugi put u životu, spakirala sam cijeli svoj život u par kutija i preselila se u grad u koji nikoga ne poznajem.
Volim taj osjećaj, iako ponekad fali da ti najbolja prijateljica za pet minuta može doći na kavu ili mama koja će te pozvati na nedjeljni ručak.

Iz dana u dan sam počela shvaćati da je to bila ispravna odluka i da je to grad u kojem želim odgajati svoju djecu.
Miran, prepun parkova i zelenila. Nema more, ali ima četiri rijeke. U Karlovcu ćete uvijek pronaći mjesto za parking bez da si počupate kosu. Ne stignete se našminkati na semaforu kao u Zagrebu, jer u Karlovcu je rijetko gužva na cesti. Stignete sve.
Karlovčani nisu tvrdoglavi kao Spličani, niti užurbani kao Zagrepčani. Nešto između. Vole pivo, kupanje u rijekama, vožnju biciklom i nogomet.
Ne vole kad ih nazovete žabarima, iako su ponose Kupom, Koranom, Mrežnicom i Dobrom.
Ima Karlovac i svojih mana, ali to ćemo ostaviti za neki drugi članak.

Karlovac je dobio ime po svom osnivaču Karlu Habsburškom, a moj treći sin po Karlovcu. Prvog sina sam nazvala Duje da me zauvijek podsjeća na Split. No, to ime do dan danas muž nije prihvatio i zato je Karlo nazvan po njegovom rodnom gradu. Kompromis!
Moram priznati da ni nakon 11 godina života u Karlovcu nisam zavoljela kupanje u rijekama, niti se radujem prvim pahuljama snijega. Mogu ja otići iz Dalmacije, ali Dalmacija neće nikada otići iz mene!
No, imamo je i Karlovac nešto zajedničko. Oboje smo po horoskopu rakovi. Ja svjećice na torti pušem 22.srpnja, a Karlovac 13. Ove godine na toj torti bilo ih je čak 444. Na mojoj tek 39.

Karlovac je super destinacija za obiteljski izlet i zato vam donosim TOP 9 atrakcija koje možete posjetiti s djecom u Karlovcu:

 1. Posjetite Aquatiku – jedini slatkovodni akvarij u Hrvatakoj. Akvarij predstavlja floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera. Djeca imaju priliku upoznati preko stotinu slatkovodnih ribljih vrsta.
  Cijena obiteljske ulaznice (2 odrasla + do 3 djece) iznosi 16,59 eura. U Aquatici možete koristiti PUTOKLINCI KARTICA POPUST

Aquatika je otvorena za posjetitelje od 1.4. do 31.10 svaki dan od 9:00 do 19:00 sati, a od 1.11. do 31.3. od 9:00 do 17:00 sati. Pored Aquatike nalazi se veliki parking koji se ne naplaćuje.

 1. Prošetajte šetnicom uz Koranu – kada ste već kod Aquatike prošetajte predivnom šetnicom uz Koranu. Moje omiljeno mjesto u Karlovcu. Opuštajuće. Hrpa ideja mi je došla upravo šetajući tom šetnicom.

U šetnji ćete naići na labudove, dječje igralište, kafić i dva mosta. Na jednom od njih me muž zaprosio.

 1. Posjetite Nikola Tesla Experience Center i upoznajte Nikolu Teslu – uz Gimanaziju Karlovac smjestio se Muzej Nikole Tesle. Novootvoreni interaktivni muzej u kojem će djeca uživati i imati priliku bolje upoznati našeg izumitelja, koji je bio učenik Gimnazije Karlovac.
  Cijena obiteljske ulaznice iznosi 16 eura. U Cnetru Nikole Tesle možete koristiti PUTOKLINCI KARTICA POPUST

Centar je otvoren od ponedjeljka do subote od 9:00 do 19:00 sati, te nedjeljom i blagdanima od 10:00 do 18:00 sati. Pokraj Centra nalazi se parkiralište koje se ne naplaćuje.

 1. Zastanite u Knjiguljici – u samom centru grada u Radićevoj ulici smjestila se specijalizirana knjižara za djecu – Knjiguljica. Prošetajte karlovačkom zvijezdom, zastanite u Knjiguljici i kupite svome djetetu najbolji poklon – knjigu.
 1. Posjetite prvo VR kino u Hrvatskoj – Kino Edison – renovirano kino koje se otvara početkom rujna. Možda nekima pored Cinestara, ovakva kina nisu zanimljiva, ali meni manja kina imaju dušu i priču. Kino Edison je prvo VR kino u Hrvatskoj, što znači da ćete uz pomoć posebno dizajniranih naočala moći uroniti u prostor u kojem se odvija radnja filma i doživjeti taj prostor kao da se u njemu zbilja nalazite.
 1. Prošetajte Karlovačkom zvijezdom – ako prošetate centrom Karlovca i njegovim parkovima, prošetali ste najstarijim dijelom Karlovca – karlovačkom zvijezdom, iako toga možda na prvu niste ni svjesni. No, ako pogledate Karlovac iz zraka vidjeti ćete je mu je centar u obliku zvijezde. U šetnji karlovačkom zvijezdom naići ćete na parkove, Gradski muzej, najstariju glazbenu školu u Hrvatskoj, kazalište Zorin dom, a predahnuti možete na jednoj od terasa obližnjih kafića.

U Paviljonu Katzler možete kupiti suvenir koji će vas zauvijek podsjećati na posjet gradu na četiri rijeke. Ako vam je dosta šalica i magneta u Paviljonu Katzler možete kupiti jedinstvenu staklenku s lokalnim proizvodom – karlovačkom maglom.

 1. Zaplovite Žitnom lađom Zora – predivno iskustvo i doživljaj Karlovca na tradicionalnom riječnom brodu iz 18. stoljeća.
  Lađa duga 25 metara plovi rijekom Kupom, a ukrcaj je u Brođanima. Osim u predivnom pogledu, netaknutoj prirodi i ljepoti rijeke Kupe, za vrijeme plovidbe uživati ćete i u domaćim likerima i ukusnim autohtonim zalogajčićima. Lađa plovi vikendom i rezervacija je obavezna!

  Žitna lađaLađa plovi vikendom i rezervacija je obavezna.
 1. Muzej Domovinskog rata – smješten je u naselju Turanj i u tome ima dosta simbolike, jer je upravo Turanj bila strateška točka u obrani Karlovca. Muzej je obnovljen prije par godina, no dečkima se unutrašnjost Muzeja nije svidjela iz razloga što ne vole vojsku, puške, pištolje i rat.

Muzej ima zanimljiv edukativni kutić za djecu, gdje kroz kvizove, slagalice i pitalice mogu na njima zanimljiv način učiti od Domovinskom ratu.
Cijena obiteljske ulaznice za Muzej iznosi 15,93 eura. Radno vrijeme Muzeja je od utorak – petak od 8:00 do 18:00 sati, te subotom i nedjeljom od 10:00 do 18:00 sati. Ponedjeljkom je muzej zatvoren.

 1. Posjetite dvorac Stari grad Dubovac – Karlovačka županija obiluje dvorcima, a jedan od njih se smjestio u naselju Dubovac u blizini Karlovačke pivovare. Možete se popeti na vrh kule i uživati u predivnom pogledu na Karlovac. U podnožnju dvorca je restoran. Ovo mjesto je bajkovito i obožavam tamo doći s djecom.

Grad na četiri rijeke, grad piva, grad magle, grad bicikla, grad parkova i zelenila, sve je to Karlovac.

Onda, hoćeš li drugi put stati u Karlovcu? pita mama Zrinka autorica super bloga Mamin ručak.

 
Similar Posts