Mama Jelena i njezina obitelj posjetili su magični Lisabon! Kako im je bilo provjerite ispod, ja znam da su uživali 🙂

Što se odlaska u Portugal s bebom tiče potrebna je samo volja i želja za istraživanjem!
Na njihovu sreću beba je super, jako voli kolica, prilagodljiv je.

Spavanac!

Ponijeli su i nosiljku Ergo 360 koja im je bila super korisna u gradu Sintra, jer u Sintri je sve brdovito, i puno je stepenica na putu do dvoraca i pejzaža.

U sezoni, obavezna je krema za sunčanje jer je vjetar varljiv, kad puhne sa Atlanskog okeana, a temperature preko 25 stepeni.. Lako se gori, pogotovo beba 😀

Alfama, srce Lisabona je komplet u stepenicama i oni su se locirali bas tu kako bi parcijalno upoznavali svaki dan jedan dio grada.

 

Sve brige koje su imali oko upoznavanja grada s bebom su bile precijenjene!
I tamo se radjaju bebe i tamo su kolica na sve strane! Uostalom, ne mora se stepenicama ni ići već zaobilaznim putevima gdje istih nema, malo duži put ali kud i kamo lakši.

 

Sjajno za malu djecu je vidjeti Ocenarijum, što je njima interesantno, zatim vožnja žičarom u neposrednoj blizini. Posjeta zoološkom vrtu, delfin shows. Divni parkovi u blizini Belema za odmor, manji piknik i sunčanje, prije daljnjeg obilaska..

 

Bairo Alto predio nije za djecu! Mi smo dolazili tu u periodima dana kada klubovi i kafići nisu počinjali sa pravim zabavama i muzikom jer je jako glasno i neprikladno za bebe.

U periodu dana od 16:00-20:00h nailazili smo na divne idilične male restorančiće sa muzikom i famoznom klopom!
Oktopus, pica-pau, bakalar, sardina, green wine, porto wine, hause wines, te razne tradicionalne slatke delicije..
Bebac nam je sve to dopustio dok je uzivao u svojim slikovnicama, crticima, te i svojim samostalnim obrocima!
Svugdje imaju hranilice za bebu, i jaaaaaako su svi divni prema majkama s bebama

I sto je naaaajbolje od svega, Portugalci specijalno daju prednost majkama s bebama tako da to nije stvar kulture , nego zakona.
Nigdje nisu ni minute čekali – od granicnog prelaza, check in-a, na kasama u trgovačkom centru, prevozu, muzejima, restoranima…

Za 8 noći, obišli su komplet Lisabon, uključujući Almadu,drugu stranu Lisabona (preko mosta).
Imali su veliku želju da obidju i Cascais, Cabo da Roca i Porto medjutim Cascais ti gradovi nisu bili baby friendly zbog jakih vjetrovima u periodu kad smo oni bili, a put do Caba da Roca (najzapadnija točka Evrope) je neuslovan za malu bebu/djecu.
Tako da su Porto ostavili za druga vremena.

 

Delfin show

Nadam se da će ovaj kratki putopis pomoći svim ostalim mamama i tatama sa malim bebama da nađu inspiraciju i upuste se u avanturu zvanu ” kako putovati sa djecom i pri tom uživati” – jer sve je to život🙌🏻.
Putujmo i dalje.

Jelena Kadrić

Ako imate i vi iza sebe sličnu avanturu slobodno nam je pošaljite na putoklinci@gmail.com, dodajte koju fotografiju i eto vas na našem blogu.

 

 
Similar Posts