Kako je pala odluka da otputujemo u Barcelonu? Pa jednostavno. Dežurni krivci su Dubioza kolektiv. Dijete ima rođendan. I želi na njihov koncert. Zašto bi otišli u najbližu nam Ljubljanu kad možemo do Barcelone (ajd, istina je ta, da su bile karte za ljubljanski koncert raspodane pa smo tražili alternativu). A kad već idemo onda treba malo i uživati. I doživjeti grad. To  bome jesmo, Barcelona je mrak, mrak, mrak…U svim pogledima.

 

Poletjeli smo iz Milana, to nam je bila jedina opcija na naše odabrane datume (ipak smo malo ograničeni datumima zbog škole i ovim putem se opet zahvaljujem predivnim učiteljicama na razumijevanju ;-)). A ispod dokaz da travelschooling djeluje!

Travel-školarci

Smješteni smo bili malo van Barcelone, u malom turističkom gradiću  Castelldefels, u jesen praznom kao da smo u dalmatinskom Hvaru. Nigdje nikoga samo duge pješčane plaže i mi. Do centra Barcelone smo sa brzom željeznicom stizali za 20-ak minuta. Aman taman, da na vlaku malo i odmoriš.  Ima i direktnu vezu sa zračnom lukom El Prat  što je jako dobro. Prijevoz nije skup (dobro taxi jest, njega smo koristili samo za put iz zračne luke do smještaja i kod  dolaska kući nakon koncerta). Mi smo za javni kupovali karte T-10,koje vrijede za 10 vožnji i koštaju 10e. Po centru grada smo uzeli i Hop on-hop off turu, koja se pokazala jako dobrim izborom. Da smo bili u Barceloni duže bi taj Hop on-hop off izbjegli, ovako nam je dosta olakšao razgledavanje znamenitosti.

U Barceloni smo preživjeli 5 zanimljivih dana, koji su, kao uvijek, prebrzo prošli. I opet bi se vratili (a kamo se mi ne bi vratili he he?).

Što smo sve vidjeli? I što je bilo klincima najzanimljivije?

 • Pogledali smo cijelu„klasičnu“ Barcelonu, u koju ulazi najpoznatija bazilika u gradnji na svijetu
 • Sagrada Famiglia, koja će biti, kada (ako?) bude završena, jedna od najvećih i sigurno najljepših bazilika na svijetu. 
 • Obišli smo i cijeli opus najpoznatijeg katalonca (i njegovog Art Nouveau stila) Gaudija ( park Guell, La Pedrera, Casa Batllo,..). 
 • Na Placa Catalunya su klinci hranili golubove koji su skroz pitomi, dolaze i jedu doslovce s ruke. Ne treba posebno napominjati da se odmah mogu kupiti i sjemenke, euro po vrećici, pa kao ne želite trošiti eure na sjemenčice uzimite jih od kuće. Jer hranjenju neće moći odoljeti! Klinci, ne vi! Placa Catalunya ima i produžetetak, jedno najpoznatijih ulica na svijetu,
 • La Ramblu i zabavljače na njoj (oni su oduševili klince ali ne i nas odrasle, prevelika gužva i idealna lokacija za izmamit novce iz džepa ;-)) ) Pazite se džeparoša! Na La Rambli se nalazi i tržnica
 • La Boquera, sa puno boja, mirisa i doživljaja za sva osjetila…Ja jako volim place pa sam uživala. Neznam za klince, njima je to onako…Ali moraju i malo potrpiti,i ja trpim puno dok obilazim „njihove“ must see znamenitosti.
 • Catedral de Barcelona, koja se nalazi u simpatičnoj gotičkoj četvrt (Barri Gotic)i, koja je puna uskih uličica u kojima se nalaze maleni dućančići, muzeji i kafići, jako je simpatična Plaça Reial (Kraljevski trg).
 • Sa Hop on –Hop Off turom smo obišli i najpoznatiju plažu u Barceloni Barcelonetu i olimpijsko selo, koje je sa svojim nastankom 1992g je potpuno promijenilo vizuru ovoga dijela Barcelone.

U pješačenju smo razgledali i milijun zanimljivih zgrada manje poznatih arhitekata a opet zanimljivih i posebnih, bezbroj malenih i večih simpatičnih  trgova, kojih je Barcelona puna;

 • Popeli smo se na brdo Montjuic!
 • Vidjeli smo i Olimpijski park;
 • te prekrasno i ogromnu palaču Palau Nacional.

Na jedan polukišni dan smo obišli  i njihov akvarij koji nudi prolaz kroz 80metarski tunel dok oko vas plivaju svakakve ribe i ribice (i  morske nemani) Uz tunel se u njemu nalazi i 35 velikih spremnika koji su podijeljeni u tri tematska dijela ( mediteranski, tropski i polarni s pingvinima). Ako putujete sa djecom onda je akvarij must see. Pogotovo ako će vam to biti prvi akvarij koji će djeca posjetiti,ja moram priznati da mi se onaj u Genovi više svidjeo.

Ulaznice svakako kupite unaprijed preko interneta, budu povoljnije i izbjegne su gužva na ulazu.  Akvarij se nalazi u sklopu šoping centra Maremagnum pa ako vam budget dopušta mozete usput i u kupovinu ;-).  Mi smo je preskočili.

Dečki so si pogledali i Camp nou, cure smo to naravno preskočile. I to sa guštom. To vrijeme smo izgubile šetajući i odmarajući krasnim parkom u blizini.

U podnožju Nacionalne palače i pokraj trga Placa d Espanya, do koje smo se mi spustili pješice od Olimpijskog stadiona na brdu Montjuic, se nalazi još jedan zanimljiv šoping centra, Plaza de toros de las Arenas, stara arena za koridu ( u Kataloniji zabranjena od 2010), koja je van funkcije pa su se neko vrijeme u njoj održavale sportske manifestacije i koncerti a 2011g je prenamijenjena u šoping centar (u koji smo i ušli ;-));  Dok smo se spuštali s brda Monjuic su nam se pružali prekrasni pogledi na grad, puno fontana (u večernjim satima se na fontanama u sezoni održava predstava Magične fontane, igra svetlosti, vode i glazbe) a usput se nalazi i  španjolsko selo (Pueblo Espanyol) gdje se na 40 000 m2 nalaze replike svih najpoznatijih građevina i stilova gradnje u Španjolskoj).

Barcelona (širi centar) je dosta lagana za orientaciju, ima par velikih glavnih ulica ,a avenija Diagonal dijeli grad na istoćni i zapadni dio.  Kazem da je lagana za snalaženje po otvorenom, a podzemni tuneli i promet tamo su druga prica ;-).  Ispod zemlje se miješa sav promet  – prigradski vlakovi, gradski vlakovi, metro… a tuneli u etažama pod zemljo. A mi koristili sve. Pa se ti snađi!  Trebalo nam je sigurno pola dana da sve pohvatamo, uvijek kazem da smo privi dan u Barceloni prezivjeli kao krtice, ispod gradske povrsine! I taxi vas nece primiti ako u njemu nema autostolica i dovoljno sjedecih mjesta ( nas je 5 pa smo imali malo problema s time, uvijek smo morali čekati minivan).

Jedno većer (ili bolje noć) smo ostavili za posjetu Festivalu Esperanzah koji se je održavao u parku El Prat. Taj festival je i razlog našeg posjeta Barceloni. Taj festival i  bend Dubioza kolektiv koji je na festivalu svirao.  A bio je tu i Manu Chao, za mamu i tatu ;-). Ulaznice smiješnih 10e! Za klince besplatno. Gužva tako-tako, nije bilo prestrašno. Klinac broj 2 oduševljen, najmanji je u jednom trenu zaspao. Koncert sam fenomenalan, ne trebam posebno napominjati da smo bili u prvom redu, a malac na ogradi odpjevao sve pjesme od početka do kraja.

I nije se dao nikamo dok koncert nije završio. I još jedna napomena, prije nego što me napadne netko da takvo  nešto nije za klince – klinac je uživao, koncert je bio na otvorenom, i da – bilo je i druge djece. Od beba do malo većih…Dobro, ajd, nisu bili u prvom redu, ne bi ni naši da nisu baš željeli . Jedan je odustao brzo, a dvoje je ustrajalo do kraja. Španjolci su jako blagonakloni do djece na koncertima, odmah se našlo par njih koji su čuvali klince da jim se nešto ne desi.. Stvarno jedno jako pozitivno iskustvo.

Barcelona je stvarno jedan divan grad u kojem se miješa sve – mirisi, boje, ljudi,umjetnost, ljeto, prolječe, jesen…Grad za doživjeti i grad za živjeti.  Kroz cijelu Barcelonu se osjeti duh Gaudija i klinci su ga jako upamtili. Uz hranjenje golubova i koncert ;-). Toliko toga smo vidjeli, doživjeli ali opet je to ništa u usporedbi s time što Barcelona nudi, tako da….We will be back. Jednoga dana!

Gladni nećete biti. Hrana je okusna, ima svega. Na kraju, ako vam  (djeci) baš ništa drugo ne zamiriši uvijek se nađe američki lanac brze prehrane. A par dana u Mc Dreku neće nikoga ubiti.

Kako smo stigli sve to u par dana? Uz prijevoz metrojem, malo taxija i taj Hop on-hop off se može sve. Ili kako bi moj muž rekao: Sve se može kad imaš nabrijanu ženu koja ima kondicije pa dnevno prevališ 20 kilometra na nogama (to mu se desilo nedavno u Amsterdamu, u jednom danu smo prehodali 20!! kilometara, a slično je bilo i u Barceloni).

 
Similar Posts