Dima Merlin


Budući da godinama idemo na ljetovanje u Bugarsku, a i ja sam iz Bugarske, odlučila sam podijeliti naša iskustva i dojmove.


Putovanje autom


Od Zagreba do Sofije je oko 800 km, s nekoliko stajanja na pumpama oko 10 sati. Ali… Najveći problem su granice i čekanje. Preporučam aplikaciju Border Watcher. Vidi se stanje na granici, povezano je s kamerama. Najbolje je tjedan dana unaprijed pratiti kada su najveće gužve i pokušati tempirati da se to izbjegne. To vrijedi za ljetne mjesece. Od Niša do srpsko-bugarske granice je nova dionica autoceste pa još nema benzinskih, cca 90 km. Bugarski granični prijelaz se renovira već neko vrijeme pa su sam prijelaz i početak autoceste prema Sofiji u radovima, voziti sporije.


Sofija


Neću pisati o znamenitostima, to je sve na netu i više manje definirano što vrijedi vidjeti. Jedino što bih preporučila svima s djecom mlađom od 12 godina (iako se može naći nešto i za starije) je Muzeiko. Interaktivan muzej u kojem nije teško provesti pola dana. Desetak minuta pješke od stanice metroa, a ima i vlastito parkiralište.

Sofiju svakako vrijedi vidjeti, širi centar je lijepo uređen, puno restorana i kafića, sve je ukusno i još uvijek jeftinije nego u Hrvatskoj. Pločnici su izazov, pogotovo za kolica, ali ništa strašno, malo zaobiđeš, malo usporiš.

Što se tiče smještaja, važno je da bude dobro povezan metroom, ne mora nužno biti u centru. Javni prijevoz se može platiti bankovnom karticom, ali se jednom karticom može kupiti karta za jednu osobu. Na nekim stanicama ima automata, a karte se mogu kupiti i kod vozača. Nama je uvijek bio potreban parking jer idemo autom, pa smo puno toga naučili. Važno je znati protumačiti što smještaj nudi kao parking. Najbolje je ići za free private parking, to znači da ćete dobiti pravo parking mjesto u sklopu smještaja. Ali i tu treba biti oprezan jer su neka mjesta zeznuta, od nagiba pa do veličine samog mjesta. Svakako pročitati recenzije i vidjeti što ljudi pišu o tome, a pri dolasku savjetujem da vozač izađe iz auta i vidi što ga čeka tijekom ulaska i izlaska. Public parking available znači da nude parkiranje na ulici, što ovisi o zoni. Plava zona je najstroži centar, a u zelenoj se može parkirati najviše 4 sata. Mi smo skinuli aplikaciju Urbo parking i preko toga uplaćivali parking. Ako nude parking koji se dodatno plaća, svakako pitati na što misle, to može biti parkiralište u blizini što može biti i 15 minuta udaljeno od smještaja.


Plovdiv


Nalazi se na autocesti između Sofije i mora i svakako vrijedi vidjeti, od rimskih iskopina do kuća iz razdoblja preporoda. Po starom gradu nikako ne ići kolicima, stavljam nekoliko slika. Čak je dobro da svi imaju prave cipele, ne japanke i natikače. Stari grad je na brežuljcima, uz to ću ulice kaldrma. Treba vidjeti amfiteatar, stari grad, a navečer četvrt Kapana s restoranima, kafićima, slastičarnicama, nešto poput mini Quartier Latin u Parizu. Dobro je da je smještaj u podnožju starog grada.


Crno more


Obala je skroz drukčija od jadranske. Dakle, pješčane plaže, nema prirodnog hlada. Mogu se iznajmiti suncobrani i ležaljke, a možete i u besplatnoj zoni koristiti svoje. More je toplije, ali ima valova, prati se boja zastave i upute spasioca. Svi hoteli s 3 ili više zvjezdica imaju bazen. Mi uvijek ljetujemo u Sunny Beach, kombiniramo plažu i bazen u hotelu. Preporučam aquapark Nessebar i to za cijeli dan, cijene europske, isto kao Istralandia. Puno sadržaja za sve dobi. Izbjegavati njihov free shuttle bus jer se to mora preživjeti kakva je gužva u busu. Vožnja od 15-ak minuta je noćna mora. Imaju parkiralište koje je natkriveno ceradama.


Vjerojatno sam puno toga propustila, ali ću rado odgovoriti na pitanja. KLIK

 
Similar Posts