OD ZAGREBA DO DISNEYLANDA  by Slavica Štefanec

SVIDJA VAM SE RAD PUTOKLINCI EKIPE? POČASTITE NAS S JEDNOM KAVOM ;-). HVALA!

Ovo je za fanove Disneylanda 🙂 Prije 2 mjeseca sam napokon obitelji izgovorila svoju ludu ideju da idemo u Disneyland, u Pariz. Ne znajući što ih čeka, moja obitelj je pristala. Pošto nisam imala pojma koliko će nam to biti zanimljivo, rezervirala sam i Disney smještaj KLIK  (RECENZIJA u drugoj grupi).
Kad sam stavila na papir, izgledalo mi je kao bolja opcija ići autom (na sreću – muž je predložio da idemo kombijem).
I nakon 3.300 km vožnje i preko 45 km pješačenja u 7 dana, evo mog osvrta.
Prvi smo dan krenuli dopodne i proveli ga u Ljubljani – malo razgledavanje, pa ručak, pa lagano za Munchen – našla sam smještaj blizu Legolanda. Prespavali smo, odmorili se i drugi dan proveli u Legolandu. Umorni, rano zaspali i prije zore se uputili prema Parizu. Smještaj smo uzeli na Davy Crockett Ranchu (mobilne kućice). Kućica nam je bila spremna čim smo došli (oko 13h), pa smo brzo ostavili stvari i zaputili se u Disneyland. Nakon puno psovanja našli pravi parking (2 navigacije su pošašavile). Ispostavilo se da smo samo trebali ići ravno. Uz smještaj idu ulaznice, magic time (1 sat plus prije i poslije radnog vremena), parking u smještaju i parking u DLP.
Došli smo, šokirali se (pomislila sam, ubit će me). Radni dan, popodne – milijun ljudi. Krenuli smo kao napraviti krug, pa ćemo sutra zaozbiljno. Mo’š mislit.
Od samog ulaza sve te privlači, svaki detalj je promišljen, složen. Došli smo do princezinog dvorca, kućice se izmjenjuju – jedna je bajka (na različite načine prikazana određena bajka – na slikama je Aladin kao primjer), druga kućica trgovina ili kafić, pa tako redom, uz to poneka vožnja – naravno.
Sam Disneyland je podijeljen tematski – oko princezinog dvorca su “lijepe” bajke – o princezama, šalice, čarobni grah itd. Onda je dio s istočnjačkim bajkama, pa kauboji, budućnost (20.000 milja pod morem, StarWars i sl) itd.
Drugi dio Disneylanda je Walt Disney Studios (uključene su nam ulaznice za oba parka), tu nam je najzanimljivija bila ToyStory i Cars (mislim da nam je ta vožnja bilo najveće iznenađenje cijelog puta jer te potpuno neočekivano zapljusne vrućina vatre pa te poliju kapljice vode).
Uglavnom, mislim da bi meni (ljubiteljici bajki) trebalo bar 15 dana tamo, ali morali smo se uklopiti u 4 dana.. Pregledali smo većinu (ni blizu sve), odgledali paradu, vozili se pravim brodom po pravoj rijeci, vozili se željeznicom.
Iskreno, mene su najviše oduševili detalji. U svakom “svijetu” sve je prilagođeno – čistači, osoblje – svatko ima odjeću prikladnu tom svijetu (do zadnjeg detalja) – slikala sam željezničare.
Sve je čisto, nema smeća, uz toalete su postavljene fontane za popiti vodu, a u većini slučajeva je voda na slavinama za pranje ruku označena da je za piće. Tako da realno ne moraš kupovati ni vodu ni sokove. Ali zato možeš sve ostalo 🙂 Uz gužvu (mi smo iz malog grada), meni je taj američki stil “shop, shop, shop” malo previše naglašen. Ali i dalje je “once in a lifetime” iskustvo i sad kad su nas prestale boliti noge – jako lijepo iskustvo.
Na povratku smo stali u Terme Erding koje se hvale kao najveće termalno kupalište u Europi (ili svijetu). Smještaj za noć smo uzeli nedaleko termi, IBIS hoteli, za cijenu koju naplaćuju, odličan smještaj. Termama baš nisam bila oduševljena. Vjerujem da je za one željne adrenalina pun pogodak, jer imaju hrpetine adrenalinskih tobogana, ali nama nije baš bio nešto. Jedan bazen s valovima i jedan vanjski bazen – dobro osmišljen, ali na broj posjetitelja – nedovoljan. Naišla sam na još jedan manji bazen, a ostale sa slika, koliko sam shvatila – ili su za goste hotela, ili za 16+. Možda griješim, ako netko ima bolje info, unaprijed se ispričavam.
Uglavnom, što se tiče našeg glavnog cilja – Disneylanda, jako mi je drago da smo išli, i tko god planira – samo naprijed! Ali dok traje školska godina 😃.
Imate pitanja – KLIK.
 
Similar Posts