ŠVICARSKA, travanj 2023

SVIDJA VAM SE NAŠ RAD? POČASTITE NAS S JEDNOM KAVOM ;-). HVALA!

Željka Brlek – Margetić
Proljetni praznici u Švicarskoj, s dvije curke, 11 i 13 g. Najbolji praznici ikad, zaključile su! Oduševljeni sa svim viđenim, ovdje ću vam iznijeti praktičnije stvari koje je korisno znati.
Putovali smo noćnim vlakom od Zg do Zuricha. Već duže si želimo takvo putovanje i ispalo je fora! Zanimljivo je bilo slušati i gledati razne druge putnike i čim svane gledati krajolike drugih država. Karta za nas 4 je bila 200 eur, povratna, kupili je 2 mj prije puta. Što je ranije kupiš, jeftinija je. Nezamjenjiva je i nema povrata, ali smo mi posebno još uzeli i putno siguranje i osiguranje od otkaza. Treba samo provjeriti koja osiguranja pokrivaju privatne karte za vlak.
Krenuli smo u posjet rodbini, pa nismo imali troškove smještaja. Švicarska je skupa za naše pojmove i plaće, pa npr. tjedni špeceraj iz njihovog Migrosa je cca 40% skuplji od našeg, al se nađu i neke akcije. Benzin je 1,80 eur.
Restorane i kafiće nikad baš ne koristimo, jer smo planinari, hodači s ruksacima, al npr. 4 kave i 3 sokića platili smo 50 eur. Kugla sladoleda 5 eur.
Uz pomoć naše rodbine i googla, uz blagoslov suhog vremena, imali smo city -walk po Aarburgu, Lucernu i Zurichu, uz njihova jezera i rijeke.
Najveća dječja želja, uz švicarsku čokoladu, bila je vidjeti švicarske Alpe. Ne volimo masovni turizam, pa smo tražili nerazvikana manja mjesta. I pun pogodak je bio izlet u Fürenalp; par minuta vožnje gondolom uz strmu liticu i onda snježni alpski vrhovi… cijeli dan divote. Jedan dan su djeca provela u Parku životinja blizu Wolhusena, s kozicama, alapakama. ..dok su odrasli otišli na planinarski dan iznad Apenzella.
Djeci su bila zanimljiva maštovita dječja igrališta na svakom koraku, svicarska moderna i tradicionalna arhitektura, skupi auti, (nakon 159 Tesle prestale su brojiti…😃), livade s kravama i kozama usred gradova, čistoća gradova i besplatni javni wc, čisti i uredni. I puno uskrsnih cokoladnih zečeva!
Šaljem neke fotkice i odgovaram ako još nekog nešto zanima. KLIK Pozdrav!
 
Similar Posts