Vanja Pletikosa Crnić, ljeto 2023

Glavni razlog našeg putovanja bili su Mirabilandia i Mirabeach tematski parkovi smješteni u mjestu Savio, nedaleko Ravene u talijanskoj pokrajini Emilia Romagna. S obzirom na broj aktrakcija, moja preporuka je prvi dan Mirabilandija, a drugi Mirabeach, malo odmora u bazenima.

Mirabilandia

Pregledala sam na stotine hotela oko Ravene, pročitala isto toliko, ako ne i vise recenzija. Odluka je pala na aparthotel Elegance Suite Apartments u mjestu Cervia, 300 m od plaže, 4 noći s rezerviranim parkingom i taksama, 550€ za četveročlanu obitelj. Apartman nov i moderan (9,1 booking recenzije), bračna soba s velikim krevetom i dodatno krevetima na kat (ako ih ne koristite sklope ih pa bude kauč), dnevni boravak s moderno opremljenom kuhinjom i udobnim dvosjedom na razvlačenje. S obzirom da smo imali aktivan raspored, apartman se činio kao odlična opcija “samo za prespavati”.

Mirabilandia

Mirabilandia i Mirabeach od Rijeke su udaljeni 370 km, ako ne zaobilazite Veneciju već prođete starom autocestom i nastavite cestom uz drugu stranu Jadrana pored Chioggie i Ravenne. Ako želite samo autocestom, platit ćete dvostruko cestarinu i vozit ćete 80 km duže pored Padove i Bologne. Obje rute traju oko 5 sati. Treba paziti na kamera, dosta ih ima i često stižu kazne (mi smo dosta pazili, valjda neće ništa stići).

Parkovi su jedan pored drugoga. Ulaznice se mogu kupiti zasebno ili za obilazak oba parka dva uzastopna dana, što je najpovoljnije. Postoji i nešto jeftinija večernja ulaznica, ali to vam ne ostavlja dovoljno vremena na obići park. Djeca do 100 cm visine ne plaćaju ulaz. Postoji i opcija Flash pass, kada na atrakcije idete bez dužih čekanja posebnim ulazom. Mi nismo imali pass i na većini atrakcija nismo dugo čekali.

Od našeg smještaja parkovi su bili udaljeni cca 15 ak min (jedan dan nam je bila gužva). Mirabilndija se prostire na 850.000 kvadrata, i kažu da je najveći zabavni park u Italiji. Ima 9 super adrenalinskih atrakcija, 15 umjereno adrenalinskih i 19 bezopasnih za malu i veliku djecu. Na svim atrakcijama postoje ograničenja po visini djece iz sigurnosnih razloga (zaposlenici sve kontroliraju, osjećaj sigurnosti je zaista na razini, nema provlačenja). Ovisno o danima i sezoni održavaju se brojne predstave i show programi. Oko 9 dnevno. Na kraju sve završava paradom svih sudionika i glumaca. Postoje tematska područja Mirabilandie poput Dinoland s dinosaurima, Bimbopoli za malu djecu, Divlji zapad s kaubojima i Indijancima, Route 66, Ducati svijet motora, Adventureland.

Mirabeach

Iako su naši klinci još mali 3,5 i 5,5 godina uživali su na mnogobrojnim atrakcijama koje su dozvoljena za njihovu dob (mi smo bili cca 9h u parku i naravno plakali da nećemo doma). Mislim da je ovo park u koji definitivno treba ići više puta, kada narastu bit će vremena za adrenalinske atrakcije. Park surađuje s Nickelodeonom tako da vidjeti Spužva Boba ili Paw Patrol likove na predstavi/paradi/druženju, prava je sreća. Park od 2015., ima Hot Wheels show, koji nas je oduuuuševio. Show se prikazuje dva puta dnevno u velikoj areni koja bude prepuna ljudi (preporuka doći ranije za dobra mjesta), traje preko 30 minuta (iskreno ne želite da završi), izvrsni vozači pokazuju znanje i spretnost u vožnji automobila, motora, kamiona (nisam uspjela izbrojati, ali cca preko 30 vozila sigurno sudjeluje, impresivno), pravi spektakl. Na kraju na “stage” izlazi 15m visoka narančasta Hot Wheels rampa kojom se provoza mali zeleni Hot Wheels auto, i napravi krug od 360 stupnjeva. Nakon predstave vozači se slikaju s publikom, zaista ih želite pohvaliti jer su fantastični (imaju i jednu vozačicu, girl power!).

MIRABEACH je vodeni park i velika pješčana plaža s ležaljkama i suncobranima. Cijeli park prepun je ležaljki i suncobrana, nije bilo problema pronaći mjesto. Ležaljke i suncobrani se dodatno ne naplaćuje (za razliku od nekih parkova kod nas), jedino ako želite nešto udobnije krevete s baldahinom (19€), VIP dio sa sjenicom, možete iznajmiti uz dodatno plaćanje. Za najmanje klince tu je “otoku” s brojim toboganima i prolazima, prskalicama, spora rijeka. Igranje u veeelikim količinama pijeska, poseban je gušt. Imaju jos dva velika bazena s adrenalinskim vodenim toboganima, i veliki bazen s valovima. Zaposlenika/spasilaca je zaista puno, pomno prate situaciju, zvižde ako nešto radim mimo propisa (npr. ja sam u rukama imala japanke jer sam preko bazena od 10 cm vode htjela izaći na drugu stranu, upozorili su me da se japanke ne unose u bazen, naš trogodišnjak je trčao prema toboganu od radosti i veselja, ali su ga upozorili da ide polako, da se ne desi glupost, zaista pohvalno).

Mirabeach

Oba dva parka imaju jako puno fast food restorana, u Mirabilandiji ima i McDonald’s), ponuda je dobra, cijene su više nego korektne za zabavni park (veliki menu s pićem oko 10€, kava 1,60€, sladoled Algida do 3€). Postoji čak i opcija da možete jesti cijeli dan svaki sat za 39,90€. Naravno, kada imate klince nezaobilazne su trgovine sa suvenirima, a kako otići kući bez nekog plišanca za uspomenu ili obiteljske fotografije s neke od atrakcija (mi imamo sliku s jednog od “vlakića smrti” na kojem mama vrišti i umire od straha, a ostali su cool i smiju se).

Parkovi imaju zajednički parking, cijena je 7€ za cijeli dan, mjesta ima zaista jako puno, tako da nema brige. Samo uživanje.

Imate pitanja – KLIK!

 
Similar Posts