MEKSIKO, YUKATAN, svibanj 2022

Ksenija Herak brkić

Prije 10ak dana smo se vratili iz Meksika, kojeg smo na kraju, nakon sto predomišljanja, i nakon što nam je prije dvije godine propao Bali, izabrali za svoje prvo veliko obiteljsko putovanje. Odlučili smo se samo za Yucatan, iako smo imali tri tjedna i teoretski smo mogli stići i do Mexico Cityja, ali nije mi se nosilo dva seta odjeće i htjela sam vidjeti kako će to sve skupa na kraju izgledati. Dvoje odraslih i hiperaktivni četverogodišnjak.
U Meksiku, o kojem se toliko piše jer kao nema nikakvih COVID mjera za ulazak u zemlju, su maske posvuda obavezne, čak i za malce. Tako da bez njih nismo mogli niti u dućan niti u muzeje niti u javni prijevoz niti u restorane. Iznimka su neki iznimno turistički objekti koji ignoriraju zakon. Meksikanci uglavnom nose maske i po vani, nama nitko nije prigovarao što ju vani nismo stavljali.
Letili smo s Condorom Zg-Frannkfurt-Cancun, karte kupili mjesec dana ranije i masno platili. Ali kako nismo nigdje bili skoro 3 godine, počastili smo se. O Condoru sam na TA čitala horror priče, nama su oba leta bila ok. Dobili smo jesti, nije bio vrhunac gastronomije, ali bilo je ok. Obzirom da smo uzeli neke obične karte, nismo imali uključen premiun entertainment, što je značilo da možemo pogledati 2 filma i mislim 3 epizode neke serije 😃. Meni nije falilo, muž bi možda i pogledao koji film više, malac nije ni pitao. 10 sati leta prošlo iznenađujuće dobro, igrali se, spavali, jeli, pričali, … U povratku je on prespavao skoro cijeli let.
Putovali smo dosta ziheraški pa smo sukladno tome i potrošili više nego što bi potrošili da smo išli nas dvoje solo. A i iznenadilo nas je koliko je Yucatan zapravo skup. Sve je turistički, puno Amerikanaca i cijene su takve. Čak i ako izuzmemo troškove smještaja i hrane, koji su mogli biti niži, jako se puno potroši na razne izlete i ture jer se sve živo plaća, od cenote preko ulaza na plaže, nacionalnih parkova, izleta brodovima, …. Nema puno toga što se može obići bez da se plati ulaz/prijevoz/nešto.
Par tehničkih informacija:
  • wifi je uglavnom loš bio po većini smještaja. Mi smo si odmah uzeli Telcel SIM karticu sa 6GB, koja nam je trebala i zbog google mapsa. 6GB nam je bilo dovoljno za 3 tjedna i još su nam 3GB i ostala. Ali nismo ga koristili za ništa osim za navigaciju i lagano guglanje, nismo slušali muziku niti gledali ništa.
  • Od ožujka pa do cca studenog (ako se ne varam) je sezona sargaza (guglajte 😉 i cijela Riviera Maya je zatrpana travuljagom. Travuljage najčešće nema na Holboxu, djelomično na Isla Mujeres i na zapadnoj strani Cozumela. Nema je ni na zapadnoj strani Yucatana (npr. U Celestunu). Dodatna dobra alternativa je laguna Bacalar i cenote.
  • Temperature se u travnju i svibnju, kad smo mi bili, nisu dizale preko 32 stupnja, ali je vlaga konstantno bila oko 85% i bilo je baš teško, pogotovo za meteoropata poput mene, Mi smo se slabo kulturno uzdizali jer nam je iza 10 ujutro i prije 6 popodne bilo nemoguće hodati okolo
  • gotovo sve je otvoreno do 17 sati tako da što god želite pogledati (muzeje, cenote), treba odraditi do 17h. Čak se i neki beach barovi zatvaraju u 17, ali ipak češće rade barem do 19.
  • ja pričam španjolski i to nam je ponekad dobro došlo, iako u pravilu po većim turističkim mjestima svi barem natucaju engleski. Bez obzira, često im je ipak draže pričati na španjolskom, a plus je i što se zapričate s random ekipom pa saznate i pokoju zanimljiost više
  • Organizirani prijevozi, kakav smo mi uzeli da nas dočeka kad sletimi i prebaci do luke za Isla Mujeres su skuplji od taksija i imaju smisla smao za veće grupe ljudi
  • Ultramar ima kombinirane karte za Cozumel i Isla Mujeres s kojima se može nešto uštediti ako idete na oba otoka. Mi to nismo znali pa nismo koristili.

Ruta nam je bila: Isla Mujeres-Isla Holbox-Merida-Valladolid-Bakalar-Tulum-Cozumel. Imali smo 13 noćenja, promijenili 7 smještaja, 2 auta i prešli nešto više od 2000 km. Tempo nam je bio dosta lagan i bez problema bi sa starijim djetetom vidjeli i više na svakoj lokaciji nego što jesmo. Ali nam je ujedno i na svakoj lokaciji, osim Tuluma, bilo žao što nismo imali više vremena, posebno u Meridi. Sletili smo u petak popodne u Cancun i odmah otišli na brod do Isla Mujeres, gdje nam je bio prvi smještaj: Oni su preporučili da uzmemo neki kombi prijevoz koji sam unaprijed naručila ali to je na kraju bilo nepotrebno skupo i taksi bi bio sasvim OK. Na aerodrom smo se vraćali taksijem Iz Playa del Carmen i platili znatno manje nego taj kombi pri dolasku.
Imate još pitanja o putovanju? Pitajte KSENIJU!
 
Similar Posts