Laura Širol

KRSTARENJE ISTOČNI MEDITERAN (Grčka i Italija) – 14. do 21.05.2023. godine.

Pišem recenziju o krstarenju koja će biti dosta duga, jer pokušavam dati sve informacije koje bi i nama značile prije ukrcaja. Taman smo jutros pristali natrag u Monfalcone, pa dok su dojmovi još svježi.

OPĆENITO
Suprug i ja smo nakon dugo vremena priželjkivanja, odlučili ove godine da idemo na krstarenje. Pretraživali samo različite opcije po internetu, i na kraju smo se odlučili za platformu Cruise Topic. Za prvi put nam je važno bilo da nam je ukrcajna luka bila blizu doma. Tako je odluka pala da se ukrcamo u Monfalcone (Italija), obzirom da su nam tada odgovarali i termin i ruta. Monfalcone je nama cca 125 kilometara od kuće ( okolica Pazina).

PONUDA
Nakon tog odabira, tražilica na platformi nam je izbacila rutu Istočni Mediteran koji uključuje Grčku (Argostoli na otoku Kefaloniji, Heraklion na otoku Kreti i Oia na otoku Santorini) i Italiju ( grad Bari, skoro na samom jugu). Kompanija MSC, brod Opera. Prvotno smo odlučili da idemo od 28.05. do 4.06.2023., te smo odabrali kabinu i platili akotnaciju (to je bilo u subotu), no u ponedjeljak nas je kontaktirala agentica Tea iz platforme s informacijom da nema slobodne kabine više u tom razdoblju, te nam nudi drugi termin, ako smo zainteresirani. Odabrali smo termin u kojem smo i bili na krstarenju.

Ponuda za nas troje (dvoje odraslih i curka od 2,5 godina) iznosila je 1.578,00 eura i ona je ukljucivala: kabinu, puni pansion, lučke pristojbe, osiguranje i napojnice. S time da za curku nismo platili kabinu, a napojnice se za djecu do 12 godina (čini mi se, nisam 100% sigurna) plaćaju u pola cijene. Djeca plaćaju i lučke pristojbe u punom iznosu. Akontacija se plaća u iznosu od 30% ukupne cijene, a ostatak mora biti uplacen do 40 dana prije polaska. Nudili su i mogućnost plaćanja na rate. Mi nismo to koristili, pa ne znam iz prve ruke. Rezervaciju smo napravili tijekom veljače ove godine. Agentica Tea iz platforme bila je i više nego ljubazna, a svu komunikaciju smo radili preko whatsappa. Koje god pitanje sam postavila, odgovorila je u roku od maksimalno dva sata. Za putovanje nam je bila dovoljna samo osobna iskaznica. Za COVID nas nisu ništa pitali.

UKRCAJNA LUKA I CHECK IN
Kao što sam napisala, ukrcajna luka bila nam je Monfalcone (30ak kilometara od Trsta). S obzirom da živimo blizu, nismo tražili nikakav parking u blizini kako bi pustili auto, već su nas iz obitelji odveli i dočekali pri povratku. Ali ono što smo vidjeli, prije ulaza u lučki terminal ima parking (Cruise parking), vjerujem da na internetu ima opcija parkiranja i cijene. A našim autom su nas doveli skoro unutra u luku, i čim smo iskrcali prtljagu, morali su izaći vani. Onaj tko vani pusti auto, u luku može ući isključivo njihovim “shuttle busom”. Pri ulasku u sam terminal pitaju na uvid karte. Taj dan polaska nama je bilo užasno ružno vrijeme, kiša je padala i bila neumorna. Desetak dana prije polaska, na mail stiže poruka za online check-in preko MSC platforme, i kad to učinite dobijete na mail karte za putovanje. Karte za putovanje sadrže i embarkation form (koja ujedno sadrži kratki uputnik o zdravstvenom stanju putnika), te oznake za prtljagu za koje preporučam da ih plastificirate prije nego ih zataknete na prtljagu koju predajete prilikom ukrcaja, čisto da vam se ne poderu ili smoče u slučaju ružnog vremena. Ujedno, na kartama dobivate informacije u kojoj ste kabini i kad vam je vrijeme ukracaja na što morate paziti. Mi smo se ukrcavali od 13:30 do 14:30h. Kad smo stigli na terminal, u jednom hangaru smo predali prtljagu koja se nas je čekala na hodniku kod ulaznih vrata od sobe i zatim smo čekali check in. S obzirom na dijete, imali smo prioritetno ukrcavanje. Na check inu dobijete karticu za ulazak u sobe i općenito za plaćanje na brodu ( na tu karticu položite novac i što god plaćate ili kupujete ide preko nje, ako vam novac ostane gore, isti vracaju, a s njom otkljucavate i kabinu), slikaju vas i prolazite rendgen. Nakon toga ulazite na brod. Nas su zbog lošeg vremena, ali i činjenice da u lučkom terminalu pješaci ne smiju hodati, doslovno 100 metara od rendgena do ulaska u brod vozili shuttle busom. Na ulazu u brod pokažete njihovu karticu, oni je skeniranju pogledaju putem slike da li ste to vi i to je to. Na svakom ulasku u brod (pri prvom ukrcaju, ali i nakon svakog izleta prolazite kroz rendgen, princip sličan kao u zračnoj luci).

KABINA
Kao što sam napisala, prtljaga nas je čekala ispred vrata od sobe. Napominjem da, bar sam tu informaciju dobila od agentice, dozvoljeno je 20 kg prtljage po osobi, iako mi se čini da to nitko nije gledao. Mi smo pustili velike kofere pri ukrcaju, a ruksake smo imali sa sobom.
Bili smo na 7 palubi, broj kabine 7149. Unutrašnja kabina, bez prozora, skoro na kraju broda. Što se nas tiče, kabina nam je bila i više nego dosta jer smo je koristili samo za spavanje. Čista, dovoljan broj rucnika ( dobijete rucnike i za na bazen, tako da njih ne trebate nositi sa sobom), jedino je kupatilo malo manje, ali preživi se. S obzirom da nema prozora, kabina je bila i više nego prozracna, zrak je dosta čist. Kabine se čiste dva puta na dan. Ujutro i pred večer kada dobijete, i to svaki dan, informacije o sutrasnjim događanjima na brodu. U kabini se nalazi TV, hladnjak i susilo za kosu, te ormar i manja komoda. Mi smo imali i više utičnica, iako sam na to bila spremna da ih neće biti, imala sam dodatni T utikač sa sobom. Uz bračni krevet imali smo i dva viseća kreveta.

OSOBLJE
Svo osoblje na brodu je uvijek nasmijano i spremno pomoći. U globalu, na brodu je osoblje najviše s azijskog kontinenta, ali uvijek su nasmijani, vedri i smireni, što god treba i što god ih pitaš, usmjeriti će te i pomoći bez ikakvog problema. Primjerice, prvi dan smo imali problema s toplom vodom u tusu. Zvali smo gospodina zaduženog za našu kabinu i on je zvao majstore koji su došli u 3 minute i riješili problem.

HRANA
I više nego dobra. Imali smo 5 obroka na dan – doručak, ručak, popodnevni snack, večeru i večernji snack. Za tri glavna obroka imaš restorane u kojima je švedski stol ili buffet. Za doručak je dostupna kava, voda, sokovi, mlijeko i čaj. Kasnije kroz dan bude dostupna kava, čaj, mlijeko i voda. Ostalo piće se plaća dodatno, cijene su i nisu visoke ( pivo od 0,5 l je 7,00 eura, kokteli od 9,00 do 15,00 eura, boca vina od 30,00 eura na gore, boca vode od 1,00 l je 3,25 eura), s time da se na te cijene kada narucujete ekstra plaća napojnica od 15% koju odmah uračunavaju na račun. Za ručak u cijeni smo imali i burgere i pizzu, a večera je osim buffeta bila i elegantnija u posebnom restoranu za kojeg ste svaku večer imali prigodnu odjeću (iako niste morali biti tako obuceni) i tu ste naručili večeru u slijedovima (isto uracunato u cijenu). Poslije smo shvatili da u istom restoranu u slijedovima možete jesti i doručak i ručak. Dan prije dobili bi ste prospekt s događanjima na brodu i u njemu je pisalo koji se dress code očekuje (to je bilo: elegant, formal, tropical, white, casual, informal i slično). Mi smo to u globalu koristili, jer nam je bilo baš lijepo. Hrana je nama bila odlična. Za svakog se nađe ponešto.
E da, što se tiče pića, imate mogućnost uzeti i pakete pića, to ovisi o vašim preferencijama. I moraju uzeti sve osobe u kabini. Računali smo da nam se ne isplati davati te iznose, jer bi nas bilo izašlo oko 300-350 eura po osobi. Dodatno se vani plaća i sladoled, tri kuglice su 4,00 eura.

INTERNET
Internet se dodatno plaća, iskreno nisam pitala koliko, jer smo ustanovili da lovimo našu ili talijansku mobilnu mrežu (izuzev dijela kada smo plovili uz obalu Crne gore i Albanije, ali to je bilo ujedno noću), a kasnije i grčku kako smo plovili morem. Tako da smo s time bili pokriveni. To mislim samo na vanjskim palubama, tamo smo lovili signal. U sobama signala nismo imali. Također, možete si skinuti aplikaciju MSC for me, gdje pratite događanja svaki dan, za to vam ne treba internet. U barovima i restoranima imate Hot spot MSC Opera jer cijene pića možete vidjeti samo preko QR koda i njihovog pristupa mreži.

ANIMACIJE ZA DJECU
Djeca imaju raznih zanimacija na brodu, ovisno o uzrastu. Imaju više igraonica i playroomova i oni su podijeljeni po godinama (0-3, 3-7, 7-14, 14-17 i teens uzrast zasebno). Naša curka je jedan dan mogla ući u dio za djecu od 3-7, drugi dan je nisu pustili jer ima ispod tri godine. A njoj je bila zanimljivija ta igraonica od one za njen uzrast jer su u manjoj bile samo bebe i uglavnom bebeće igračke. Na vrhu broda je bazen koji ima dio s prskalicama i toboganima za djecu. E to smo koristili maksimalno i tu je najviše uživala. Voda je bila topla, tako da je i nama to odgovaralo, a na samom vrhu broda kroz dan je bilo jako vruće.

IZLETI
Što se tiče izleta, mi smo odlučili da nećemo uzimati izlete brodara odnosno one koje nude na brodu. Prije putovanja sam malo istraživala vezano uz ponudu u svakom mjestu gdje smo pristajali te sam tako si sama slagala. Inače i kad putujemo radim na takav način.
U Argostoliju na otoku Kefaloniji (relativno malo mjesto, sve je na dohvat ruke). Prošetali smo mjestom, popili piće i pojeli sladoled. Uzeli turistički vlakić kojeg smo platili 10 eura po osobi, curka nije platila ništa.
U Heraklionu na otoku Kreti (najveći otok Grčke, ovaj grad je velika zračna i pomorska luka) s broda smo izlazili u shuttle busevima jer se radi o carinskoj zoni i pjesaci ne smiju hodati unutra. Po izlasku iz terminala, uzeli smo hop on hop off i obišli cijelo mjesto. Cijena po osobi 10 eura, curka nije platila ništa.
Na otoku Santorini s broda smo u luku išli tender brodicama koje su organizirane od strane brodara (ne plaćaju se dodatno, jer brod ne pristaje u luci, već bude “usidren” na moru i dužni su vas voziti na kopno, neovisno što ne uzimate njihove izlete). U luci ispod mjesta Hira uzeli smo izlet na mjesto Oia (najpopularnije na Santoriniju) za 30 eura po osobi, curka nije plaćala, a uključen je bio prijevoz brodom do luke Oia, prijevoz od luke do centra shuttle busom i prijevoz od Oia natrag u mjesto Hira autobusom. U luku ispod mjesta Hira spustili smo se strmom stazom pješke, ali ima žičara za 6 eura po osobi.
U Bariju zbog malo vremena koje smo imali na raspolaganju odlučili smo napraviti turističkim vlakom krug po starom gradu uz vodstvo. Platili smo 15 eura po osobi, curka nije platila. Žao mi je da nismo imali vremena organizirati si izlet ili do Matere ili do Alberobela, ali to ćemo drugi puta. I da, iz luke vozi shuttle bus do grada i natrag koji se plaća 9 eura po osobi, curka nije plaćala.

ISKRCAJ
Dan prije iskrcaja dobili smo letak kako ide iskrcavanje, odnosno u koliko sati mi izlazimo van (primjerice, u Monfalcone smo pristali u 9 i 30h, a mi smo iskrcali se s broda u 12h). Večer prije se veća prtljaga stavi ispred vrata kabine koju osoblje pokupi i ista vas čeka na terminalu u vrijeme vašeg iskrcavanja, i za to dobijete oznaku koju stavite na prtljagu i na karticu koju ste dobili prvi dan. Do 9 ujutro morate izaći iz kabine, neovisno kada vam je vrijeme iskrcaja, do tog vremena imate slobodno vrijeme još za motanje po brodu. Imate mogućnost ostavljanja ručne prtljage u za to predviđenom dijelu broda, naravno uz oznaku.

NAŠ DOJAM
Mi smo s krstarenjem bili oduševljeni. Na brodu ima stvarno svega. I cijeli dan imaš nešto za raditi na brodu, da ti dan prođe da ni ne osjetiš. Brod se vidi da je stariji (iz 2004. godine), ali je uređen i čist, na to se stvarno pazi, osoblje stalno čisti. Mjesta koja smo posjetili su nam se sviđala, lijepo je bilo ih posjetiti. Mislimo da cijena koju smo platili opravdava sve. Ovo nam je bilo prvo krstarenje, ali ne i zadnje. Curka je bila oduševljena više nego mi sami. Dodatne troškove koje smo imali ukljucivali su pića koje smo pili, sladolede koje smo jeli, veliku fotografiju sa gala večere, vanjske izlete i suvenire (mi kupujemo npr. vino, sir, masline i slično, pa se na to dosta potroši, i naravno magnete), a na to smo potrošili 550-600 eura. Organizacija je savršena, sve ide kao po špagi. Ništa se ne čeka, ničega ne nedostaje. Svakome preporučamo ovakvo putovanje. E da, na brodu je i prva pomoć, zlu ne trebalo. Osiguranje smo platili preko platforme i još sam dodatno se osigurala preko Croatia osiguranja jer nikad ne znaš kada si van broda na izletima koje si sam organiziras, odnosno kad ne ideš na izlete organizirane od brodara.
Ono što napominjem, možda takvo putovanje nije za svakoga, jer meni se naprimjer dogodilo treći dan da mi je bilo dosta loše zbog ljuljanja broda, more je bilo nemirno, i nije mi bilo svejedno. Još sam bila i malo prehlađena, pa je sve skupa uzelo maha. Zato sam imala u pričuvi lijek (a imali smo sa sobom pun ruksak lijekova, za nedaj Bože, jer s djecom nikad ne znaš, a očito ni s nama) za mučnine na putovanju i on mi je pomogao. Ono što nas je najviše iznenadilo je činjenica da koliko je osoblje ljubazno i nenametljivo, toliko su gosti, a osobito talijani i to starija populacija, bezobrazni, bahati i arogantni, toliko da su za zadnji maslac na buffetu spremni se potući i izgurati te iz reda, nikoga ne poštuju. Sve u svemu, nama je bilo super, i već gledamo kamo bi na drugo krstarenje.

Imate još koje pitanje KLIK.

msc #mscopera #krstarenje #cruisetopic #Italija #Monfalcone #Bari #Grčka #Argostoli #Heraklion #Santorini

 
Similar Posts