JORDAN, listopad 2022
Ivana Hađina
Muž, klinka od 4,5 god i ja, Zg-Budimpešta-Amman autom. U Ammanu smo rentali auto, sve dogovorili dok smo cekali avion 🤣, auto kuca Monte Carlo, auto najmanji u Jordanu 🤣, 400€ za tjedan dana. Traze mali depozit, 50JD.
Malo me izulo iz cipela koliko je Jordan skup 😬, nismo bili bas pripremljeni na tako visoke cijene svega. Kazu da je ove godine sve strasno poskupilo…
MRTVO MORE
Ujutro po dolasku smo krenuli put Petre, usput smo stali na kupanje u Mrtvom moru. Za kupanje ima nekoliko opcija:
1. Spavati u nekom od hotela na MM
2. Doci k njima samo na kupanje, cijena 70-80€ po osobi
3. Public beach – oko 36€ po osobi
4. Free kupanje na mjestu koje je u Google oznaceno kao free swimming, blizu Wadi Mujib.
Obzirom da su nam sve ostale platne opcije bile van svake pameti, isprobali smo free kupanje. Ima lijepa pjescana plaza i mali tus koji se placa, jer se obavezno treba istusirati nakon kupanja. Mi nismo znali za tus pa smo kupili 10 litara vode pa se oprali na licu mjesta 😀. Fora je za probati, ljigavo nekako, plivati se ne moze ali plutanje na ledjima je okej. Jako fotogenicne formacije soli na obali.
PETRA
Ujutro smo se odvezli taksijem (20JD) do ulaza u Little Petru, gdje mozete dalje pjeske prema Manastiru ili uzeti shuttle (5JD po osobi). Ne preporucam pjeske jer je Bogu iz nogu pocetna tocka staze prema Manastiru. Do Manastira vodi lijepa staza, uz mali uspon po stepenicama, skoro bez ljudi. Od Manastira prema ostatku Petre je cuvenih 600 stepenica i mislim da bi se okrenula i vratila da sam isla prema gore 🤣. Prema dolje je bilo ok. O samim znamenitostima necu previse, stvarno je prekrasno. Ali iskomercijalizirano do krajnjih granica 😭. Deve, magarci, kocije, konji, valjda sam 10000 puta rekla ne hvala. Jos gori od toga standovi kojih ima valjda tisucu. Ispred svakog spomenika bar nekoliko. Osobno mi je tuzno vidjeti takvo stanje stvari na tako velicanstvenom mjestu.
Uglavnom trebalo nam je do izlaza oko 5 sati sa stajanjima, malena je veci dio prehodala. Bilo je vruce za crknut iako je veci dio puta totalno nezahtjevan.
LITTLE PETRA
drugi dan smo jos pogledali i nju, meni osobno prekrasna i totalno drugacija od velike sestre. Tamo pak nema 20 ljudi sve skupa i bas je divno za razgledavanje.
WADI RUM
Popodne smo stigli do tamo i odmah isli na jahanje deva, zbog malene. Oteli nam 60JD za to 🤣, a cak nismo izdrzali ni sat vremena. Tko nije probao, neka proba. Tko je, neka ne proba 🤣.
Navecer vecera, ples i spavanja a ujutro tura dzipovima po pustinji. To nas je kostalo 150JD, s hranom i picem.
Jako lijepo i zabavno iskustvo!!!
AQABA
U planu smo imali duze ostati u pustinji ali smo se dan prije predomislili i odlucili malecku pocastiti jednim danom kupanja u Aqabi 🙂. Rezervirali dvije noci u resortu, 300€ za to zadovoljstvo ali cijene su, kako rekoh ranije, paprene po cijeloj zemlji. Plaže u Tala bay su grozne, tj sam ulazak u more je prepun kamenja pa smo se držali bazena. Malo se odmorili tih dan i pol i krenuli natrag za Amman.
Usput smo stali na kratku setnju po Wadi Numeira. Apsolutno prekrasan kanjon, usput je i steta ga je zaobici. Malena je uzivala gacajuci po vodi cijelim kanjonom. Jedino sto je grozno je sto je zatrpana smecem jer jordanci dolaze tu na izlete i sve ostavljaju. Ja sam jos uvijek sokirana kolicinama smeca 😭😭😭.
U Ammanu smo bili dan i pol, taman za razgledanje osnovnih stvari i da malo osjetimo lokalnu vibru.
Sve u svemu, jako smo zadovoljni cijelim putovanjem, dosta toga smo obisli u 7 dana i bas nam je raspored pasao, ne bi nista mijenjala. Svuda nam je bilo taman vremena, u roku kojeg smo imali.
Nadam se da je post informativan a slobodno pitajte za detalje 🙂!
 
Similar Posts