Novi Home Exchange – TENERIFE!

Studeni 2023

8 dana u studenom proveli smo na Tenerifima i što reći… bilo nam je odlično!
Ako razmišljate kada je najbolje vrijeme za posjetiti otok da mene pitate ponovno bi odabrala ovaj termin. Temperature zraka 24-28 stupnjeva, more 25! Noću spavali s otvorenim prozorom. Jedino što nas je iznenadilo je što stalno puše, ali ne puše neugodno ili hladno. Da nije puhalo mislim da bi skapavali od vrućine… tako da nam je bilo baš, baš ugodno!
E pa idemo redom! 😉

✈️

Let Wizz Air iz Venezie, Marco Polo. Karte kupljene u veljači 2023. dvoje odraslih i dvoje djece (12 i 5g), samo 4 ruksaka i bez plaćanja sjedala = 350€!

Kod Wizza djeca do 14g sjede uz roditelja po pravilo i išli smo s nadom da će tako i biti… Check-in radi se 24h pred polazak i razmjestili su nas tako da je po jedno dijete bilo uz roditelja. Tako je bilo i pri povratku. Djeca sretna, mi isto! 😉
Wizz nas je držao napetima do zadnjeg trena jer su nam mijenjali let “samo” 4 puta i to je utjecalo i na smještaj i na rent-a-car, ali sve je na kraju ispalo super! 🙂

🅿️

Parking u Veneciji: Parcheggio Marco Polo https://www.parcheggiomarcopolo.com/ 8 dana – 48€. Transfer od/do aerodroma osiguran 24h/7 i to nam je bilo vrlo važno jer smo se vraćali oko pola noći zadnji dan. Kombi vozi stalno. Udaljeni su samo 2-3 minute autom od aerodroma. Za razliku od parkinga na samom aerodromu cijena je bila 59€ tako da nam je ova ušteda za tih par minuta vožnje bila više nego dobrodošla! 🙂

Ključeve ostavljate njima. Rezervacija online, plaćanje po dolasku. Parking je za svaku preporuku!

🚗

Rent-a-car odabrali smo Cicar https://www.cicar.com/es: Opel Corsa zadnji model, jedan buster za dijete od 5 godina, 8 dana – 157€. Automobila imaju brdo i možete stvarno birati. AS im je uključena u cijenu, ali kakve su ne bih znala jer kada smo podigli buster nije ih bilo da bacim oko. Prijatelji koji su bili 15 dana prije nas koristili su njihovu AS i rekli da je bila u redu. Plaćanje se vrši kod preuzimanja. Budući je imalo na pola pun rezervoar naplatili su nam dodatno 24€ i budući smo vratili s istom razinom taj su nam iznos vratili na karticu već isti dan odlaska! Preuzimanje i vraćanje auta ful jednostavno i koliko sam skužila nema tu puno pregledavanja. Uglavnom, svaka preporuka!!

🏠

Smještaj: Koristili smo Home Exchange i apartman nam je bio u malom mjestu Poris de Abona, istočna strana otoka, 15 minuta od aerodroma. Nama odličan smještaj, osjećali smo se vrlo ugodno i imali sve što nam treba (dvije spavaće sobe, kupaonica, dnevni boravak, lijepa terasa, perilica rublja!, trgovina samo preko puta). To su uglavnom resorti s apartmanima koji se iznajmljuju ili se koriste kao vikendice.

Što smo sve posjetili?!
Svaki smo dan nakon doručka krenuli automobilom u nove pohode… pa idemo redom. 😉

🌴

MONKEY PARK – mali zoo park u kojem uz ulaznicu možete kupiti i paket hrane za životinje u parku i možete ih hraniti. Djeci je to naravno bilo fora! Park je mali, ali fora za vidjeti. Baš zato preporučam da do njega odete odmah u jutro po otvaranju dok su još životinje gladne, a i kasnije bude jako gužva te ovaj park posjetite odmah kao prvi od mnogih parkova jer ako ga posjetite kao zadnjeg biti će vam bezvezan u odnosu na ostale.

🌴

JUNGLE PARK – park kojeg obavezno morate posjetiti. Predivna, očaravajuća priroda, dosta je velik i zanimljiv, a izdvojila bih PREDSTAVU PTICA GRABLJIVICA i MORSKI LAVOVI SHOW.

Posebna atrakcija – BOB STAZA!! Staza je duga nekih 800m. Što da kažem… možete baciti oko na VIDEO …(i čuti moje “oduševljenje” hahaha). Uglavnom, dok sam gledala druge mislila sam si kao je to neki tobogan! A kada su se moji spustili…gledali su ih drugi!!! I komentirali spuštanje! Uglavnom njima je bilo ODLIČNO!! Napomena: Posebno se plaća.

Cijena ulaznica je dosta visoka te računajte da djeca iznad 12 godina tretiraju se kao odrasle osobe… (naša je samo prvi dan imala 12g, a onda smo je malo pomladili 😅

🤣

), ali naravno… takva mjesta iziskuju velika održavanja i stvarno vrijedi vidjeti ih.

Parking u parku se plaća 4€ dan, ali ako želite možete se parkirati izvan parka samo malo ispod ulaza i parkiranje je besplatno. 😉

🌴

LORO PARK – očaravajući! To je prvi epitet koji mi pada na pamet… za njega si uzmite cijeli dan!!! Prking ima isto unutar, ali uz plaćanje (mislim 7€ dan), ali ispred parka ima dosta besplatnih parkirnih mjesta pa potražite malo. Od predstava ima show s morkim lavovima, delfinima, orcama i papigama (ovaj dio trenutno zatvoren radi obnove). Mi smo gledali delfine i orce. Oduševio nas je i mali show s papigama na bazenu s delfinima! Ovdje možete šetati danima…i neće vam biti dosadno. Priroda je stvarno prekrasna. Fora je i dječje igralište za manju djecu s ranim penjalicama, odličan našem 5-godišnjaku! Na mnogim mjestima osim restorana i kioska s hranom imate i dio sa stolovima za pik-nik tako da si možete donijeti svoju hranu i u miru pojesti. Uglavnom, s razlogom je ovo jedan od najljepših parkova na svijetu!

Nakon parka jeli smo odličnu domaću hranu u restoranu samo preko puta ulaza. Mala vinarija s terasom i parkićem. Bodega La Era za svaku preporuku!

🌴

Plaža PLAYA DEL DUQUE – naš prvi susret s oceanom! 🤩

Predivna duga pješčana plaža i oooogromni valovi!!! 😂

Čak sam se i ja usudila bacati u valove… što da kažem… smijeha nije nedostajalo! Djeca uživala naravno! Jedinstven u svijetu, preobrazio je gradsko odlagalište smeća u predivan prostor za rekreaciju i za ljubitelje biljaka.

🌴

Palmetum of Santa Cruz de Tenerife – botanički vrt od 12 hektara koji je specijaliziran za palme. Jedinstven je u svijetu, s najvećom zbirkom palmi u Europi. Stvoren tako što su preobrazili gradsko odlagalište smeća u rekreacijski prostor za ljubitelje biljaka.

🌴

SANTA CRUZ DE TENERIFE – glavni grad. Prošetajte malo uličicama i upoznajte lokalno stanovništvo kroz njihove male trgove i barove. U baru obično osim kave i soka često možete i nešto pojesti pa je zgodno. Odlično dječje igralište uz marinu, za sve uzraste!

🌴

Plaža LAS TERESITAS – u blizini Santa Cruza. Duga pješčana plaža, s velikim besplatnim parkingom, kabinama za presvlačenje i pokojim stablom pa možete pronaći i hlad ako ste s najmanjima. Ova plaža nema valova (cijelom dužinom je pojas od kamenja koji štiti od valova) pa je odlična i za najmlađe. Dvije ležaljke + suncobran = 6€/cijeli dan! Ovdje ćete sigurno uživati!

🌴

MASCA je mjesto kojeg ćete vrlo često pronaći kao obavezan za posjetiti. Tako smo se i mi uputili prema njemu… serpentine koje vode do njega su u najmanju ruku “zanimljive”! Uglavnom imate osjećaj da nema kraja (ja koja se panično plašim visine većinu puta sam imala zatvorene oči 🤦‍♀️

), litica s jedne strane, a dva automobila kad se sretnu bude još zanimljivije hahaha, a tek susret s autobusom!! I onda napokon dođete do mjesta, a tamo kolaps i nemate gdje stat 😂

😂

i lijepo se okrenete i vratite natrag (opet po serpentinama naravno!). Zato smo stali u malom mjestu Santiago del Teide koje ima svoju čar! Uz parking je i parkić sa stolovima za pik-nik i tu možete malo doći k’sebi od ludih serpentina!

U ovom području došli smo do nekih 1200m nadmorske visine i na zapadnom dijelu otoka imali smo osjećaj kao da smo u Gorkom Kotaru, nevjerojatna razlika u klimi i krajoliku!

🌴

Icod de los Vinos obavezno posjetite ovo mjesto. Ovdje osim mjesta posjetite i Mariposario 🦋

(RAJ! Uživala saaaam!!!), Parque del Drago Milenario (veliki botanički park u kojem možete upoznati otok u malom) i Casa del Platano (kuća banana) i kušajte vino i liker od banane!😋

Odlično smo jeli u restoranu Agustin Y Rosa u starom gradu.

🌴

La Orotava neizostavno mjesto za posjet. Jako nam se svidjela šetnja gradom.

🌴

Plaža Playa de la Tejita je isto duga pješčana plaža, sa dosta valova! Ovdje ima dio koji je uređen i ima ležaljke (ne znam da li su na plaćanje), ali nema bara ili restorana. Plaža je miješana (ima nudista). Parking je osiguran. Plaža do je rezervirana za surfere pa ako tražite takvo što zapišite si ovu plažu. U neposredoj je blizini aerodroma. Ova nam se plaža svidjela, ali valovi su stvarno bili veliki i ne preporučamo ju s djecom kada su tako veliki. Bio je suprug s djecom i malo su se ipak prepali… jer snaga valova može iznenaditi! (ne pitajte… 🙈

).

🌴

Candelaria – ovdje se nalazi bazilika zaštitnica Tenerifa, Basilica de Candelaria. Prošetajte rivom i gradom, pogledajte baziliku i crkvicu u stijeni. Svidjeti će vam se! Mi smo ovdje uživali u promatranju velikih valova predvečer.

Zadnji dan smo upoznali malo više mjesto u kojem smo bili smješteni, Poris de Abona i jako nam se svidio. Toliko da nam je na kraju bilo žao što nemamo još jedan dan da uživamo na lokalnoj plaži i lokalnim barovima/restoranima jer je vibra bila stvarno odlična!
ZAKLJUČAK …
Otok je velik… ako volite istraživati kao mi onda čak nije loša ideja da se uzmu dva smještaja, par dana na jugu i par dana na sjeveru!
8 dana je dovoljno za istražiti otok iako je nama ostalo još par stvari koje smo htjeli vidjeti, ali ipak mnogo smo toga posjetili i uživali.
Na Teide nismo išli jer suprug ima malo problema s tlakom i već ovo spuštanje s 1200m mu nije bilo ugodno pa nismo htjeli riskirati, ali ponavljam… stvarno su nam dani bili ispunjeni pa nam nije žao. 🙂
Vjerojatno ću se još čega sjetiti pa možda dodam naknadno ili pitajte u OBJAVI u FB grupi!! 😉

Želite znati više o Home Exchange-u? Slobodno proučite moj vodič! 😉

–> VODIČ O HE!

Ako vas interesira smještaj u kojem smo bili pogledajte na Bookingu:

Do sljedećeg putovanja!! 🙋‍♀️
 
Similar Posts