Emina Kokoruš

Egipat- decembar/januar 2023/24

Otkako smo se vratili stalno dobivam pitanja kako je bilo i osjetil se netrepeljivost zbog aktuelnih desavanja- pa zvog toga evo jedan post.


Karte za Egipat smo uzeli preko Wizz Air stranice u oktobru. Povratna karta je kostala 50e iz Budimpeste. Dakle Budimpesta- Cairo- Budimpesta.


Vize smo izvadili u Sarajevu, 40e po osobi.
Po dolasku nas je sacekao vozac kod kojeg smo razmjenili novac 1 dolar- 40egipatskih funti. Mijenjanje novca im je tabu tema. Oficijelno je dolar-30EGP ali na crnom trzistu dobijete vise. Savjet: preracunajte sta cete placati u kesu, a sta karticom i nemojte mnogo razmijeniti jer poslije ako prodajete njihovu valutu, nece niko da otkupi. To je njihovo neko novo pravilo.


Smjestaj smo rezervisali preko Bookinga. Smjestaj je nenormalno jeftin kao i kompletan zivot tamo. Bili smo bas blizu piramida i vidjeli smo ih sa terase.


Naredni dan smo obisli piramide. Ulaz 6e po osobi i tu smo ostali cijeli dan.
Poslije smo istrazivali grad i s obzirom da putujemo sa dvoje male djece, nasli smo djeciji luna park i ostatak dana proveli sa njima tu.


Treci dan smo busem otisli za Hurgadu. Bus vozi 7 sati, jako je moderan i ok. Firma se zove Go Bus, mozete online uzeti karte ili na salteru. Karte su kostale 6e po osobi, za djecu do 4 godine besplatno.
Po dolasku do resorta smo isli Uberom- aplikacija je odlicna i cijena voznje je jako jako niska.


U Resortu smo proveli cetiri dana. More je jako toplo cc25 stepeni. Kupali smo se. Jedino sto je bio problem je vjetar u ovom dobu godine, pa kada izadjete iz vode bude hladno. Bazeni vanjski se griju pa je to djeci bilo top.


Posljednji dan u Hurgadi smo otisli na izlet brodom i preporuka od srca. Agencija Jet Tour Hurgada, 20 dolara po osobi. Cjelodnevni izlet brodom na najpoznatiju i najljepsu plazu ORange Bay. Ukljuceno je ronjenje, voznja na napuhanoj banani, te rucak.


Nakon toga, iduci dan smo otisli busem za Luxor. Opet ista kompanija, 3 sata voznje. Prvi dan smo po dolasku obilazili grad i znamenitosti kojih ima mnogo.

Preporuke da obidjete sve u gradu kocijom. Doslovno ih ima na svakom koraku i nude ture obilazenje sat i po po cijeni od 50EGP sto je oko 1,5e. I manje😂ludilo, znam 😂


Naredni dan smo uzeli vodica koji nas je odveo na sve najznacajnije lokacije u Luxoru. Vodic je kostao 10dolara po osobi, a tura je trajala tri sata. Svaka lokacija se placa tj. Ulaznice. I sve su oko3-4e osim doline Kraljeva gdje je ulaz 15e. Osim toga preporucila bih jedrenje ili voznju camcem po Nilu, nezaboravno iskustvo. Moja djecu se se derala: iz duboke rijeke Nil, iskocio krokodil😂😂😂 mislila sam izbacit ce nas sve 😂


Posljednji dan smo se vracali iz Luxora za Cairo i na avion.
Posljednja noc u Cairu je bila u znaku lose odabranog hotel. Iako je imao top ocjene, mi smo se porbudili izujedani od komaraca. Uzasno je izgledalo. Tako da.. ko ide u narednom peroidu onavezno sprej. Sto se tice situacije, ne osjeti se napetost. Turista ima dosta.
Za dodatna pitanja sam tu ✌️!

 
Similar Posts