Kako na put s bebom?

Spremate se na prvo putovanje s bebom? Sigurno Vam kroz glavu prolazi gdje, što i kako?

Da sam dobila euro za svaku rečenicu: “Vidjeti ćete kad dođu djeca, nema više putovanja!” bila bi jako bogata ali sada, skoro 19 godina i troje djece kasnije mogu vam reći samo ovo – putovanja s bebama su zabavna, uzbudljiva, ali i jako izazovna! Evo nekoliko naših savjeta kako da Vam put s bebom bude što ugodniji:

 1. Pripremite se unaprijed! Prije puta 2 puta provjerite da li ste spakirali sve što vam je potrebno za bebu s obzirom na destinaciju na koju putujete ( hranu, pelene, odjeću, igračke i ostale potrepštine za bebu (putni krevetić, kolica, autosjedalica, nosiljka,..) i obavezno putnu ljekarnu (najbolje da se posavjetujete s pedijatrom)! Dobro se raspitajte kamo putujete (grupa Putovanja s djecom by Putoklinci) te ponesite sa sobom sve što možda nema na odredištu, a Vaša beba to koristi (kašice, pelene, ..). Ako putujete avionom provjerite što od opreme smijete nositi besplatno (obično su to kolica i autosjedalica). SAVJET VIŠE 😉
 2. Prilagodite se bebinom ritmu. Putujte u vrijeme kada je Vaša beba obično spava, kako bi vam put bio što ugodniji. Ako letite s bebom, pokušajte rezervirati let za vrijeme njihovog spavanja i svakako ponesite pokoju grickalicu, piće i igračke kako biste ju zabavili tijekom leta.
 3. Razmislite o načinu putovanja i odaberite onaj koji će vam najviše odgovarati. Ako je to moguće, izaberite put koji nije previše dug, kako ne bi opterećivali bebu i sebe.
 4. Obavezno se osigurajte za slučaj nesreće te od otkaza putovanja ukoliko putujete avionom!
 5. Planirajte stanke! Ako putujete automobilom, planirajte stanke kako biste se malo prošetali i okrijepili. Hint – nemojte se tih planiranih stanki 100% pridržavati. Ako beba slatko spava pustite neka spava.
 6. Ako putujete avionom dajte bebi da sisa ili pije tijekom polijetanja i slijetanja zbog lakše izjednačavanja tlaka u ušima! Isto vrijedi i za stariju djecu, dajte im da jedu, piju (možda lizalica) tijekom tog perioda. SAVJET VIŠE 😉
 7. Ponesite uz kolica i nosiljku! Nošenje bebe u nosiljci može biti korisno za roditelja i bebu, omogućujući Vam da rukama slobodno obavljate druge stvari.
 8. Odaberite pravi smještaj! Kada birate mjesto za boravak, razmislite o sadržajima koji su važni za Vas i Vašu bebu. Na primjer, trebate li krevetić ili visoku stolicu? Jeste li zadovoljni zajedničkom kupaonicom ili Vam je potrebna privatna? BIRAJTE SMJEŠTAJ S PERILICOM RUBLJA, to će Vam smanjiti količinu prtljage što je jako bitno ako putujete avionom!
 9. Ponesite dovoljno igračaka i zabavnih stvari koje će Vam pomoći da zabavite bebu tijekom puta.
 10. Budite fleksibilni! Upamtite da stvari ne idu uvijek po planu kada putujete s bebom, stoga je važno biti fleksibilan i imati pozitivan stav.
 11. Provjerite valjanost dokumenata (neke zemlje zahtijevaju da dokument vrijedi još 3, 6 ili više mjeseci nakon što izađete iz zemlje)! Provjerite jel vam treba viza i kako se sređuje. Provjerite eventualna obavezna cijepljena koje zahtijeva lokacija!

Putna ljekarna

Kada putujete s bebom, važno je imati sve neophodne stvari u slučaju neke hitne situacije ili potrebe za liječenjem. Prije puta provjerite cijepnu knjižicu! Evo nekoliko stvari koje bi trebali imati u bebinoj putnoj ljekarni:

 1. Paracetamol (i/ili ibuprofen), toplomjer, nešto za alergije, krema za ubode, zavoje, gaze, flasteri, antiseptićka sredstva, crni ugljen, repelent, redovnu terapiju ako postoji, rehidracijski prašak, nesto protiv putne mučnine, sprej ili tablete za bolno grlo,…
 2. Antibiotici. Ako vaša beba pati od neke kronične bolesti, možda ćete željeti ponijeti antibiotik koji Vam je propisao liječnik! Ukoliko se radi o antibiotiku koji se obično pripravlja s vodom, uzmite ga neotvorenog pa ga sami pripremite s vodom na odredištu (upute o tome će vam dati ljekarnik!).
 3. Ponesite svoju putnu ljekarnu s Vama na svako putovanje (ako putujete avionom nek bude u ručnoj prtljazi), kako biste bili sigurni da ste spremni za sve …… Obavezno se konzultirajte sa bebinim pedijatrom prije nego što dajete bebi bilo kakve lijekove i/ili medicinske proizvode za bebu.

Zdravstveno osiguranje

Ako putujete unutar EU izvadite EU zdravstvenu iskaznicu (putem e-građani ili u uredima HZZO-a) koja pokriva sve hitnoće po programu zemlje u koju putujete, tako da će možda neke stvari koje su u Hr besplatne tamo biti uz naplatu pa je jako bitno da uz EU karticu uplatite i putno osiguranje. Kod putnog osiguranja uvijek gledajte da ima što manju odbitnu franšizu (to je dio koji pokrivate sami) provjerite koja svota je osigurana – što veća to bolja, te da ima uključenu barem hitnu zubozdravstvenu uslugu. Uvijek možete uzeti i osiguranje od otkaza puta te osiguranje prtljage.

Kamo na put s bebom?

Ne postoji destinacija na koju se ne može s bebom. Najviše ovisi o fleksibilnosti roditelja, ako je roditelj smiren i siguran u sebe i svoje odluke takva će biti i beba na putu! U nastavku Vam nudimo par ideja za idealan obiteljski odmor od kojih možete odabrati onaj koji je baš po Vašem guštu!

 1. Obiteljski resorti po cijelom svijetu su dizajnirani za obitelji i obično imaju mnoštvo sadržaja za bebe i malu djecu; bazene, igraonice te mnoštvo drugih aktivnosti. DUBAI I MALDIVI HRVATSKA MADŽARSKA
 2. Parkovi prirode, nacionalne parkovi, plaže te rezervati su divne prirodne destinacije za putovanje s bebom. SLOVENIJA AUSTRIJA SEJŠELI GRČKA BOSNA
 3. Gradovi! Gradovi Pariz, Barcelona, Amsterdam, Valencija te mnogi drugi obično su dobro povezani i pružaju mnoštvo opcija i sadržaja za roditelje te cijelu obitelj. LONDON RIM VALENCIJA
 4. Kampiranje ili seoska domaćinstva. Ova opcija putovanja nudi priliku za susret s avanturom uz bliski kontakt s prirodom. KAMPER GRUZIJA
 5. Apartmani, uključujući kuće za odmor, čine dobru opciju za putovanja s bebom zbog privatnosti i neovisnosti.
 6. Krstarenje s bebom – idealan odmor za roditelje i bebe! Sve vam je nadohvat ruke. Kod rezerviranja krstarenja budite jako pažljivi na starosno ogranićenje – neke od kompanija za krstarenje ne primaju djecu ispod 12 mjeseci! KRSTARENJE S BLIZANCIMA ; JADRAN

Još par ideja za put s bebom –ROAD TRIP DO TURSKE ;EURO ROAD TRIP ; MALDIVI ; MEKSIKO

Bez obzira na destinaciju koju odaberete, uvijek je najvažnije osigurati da su roditelji zadovoljni jer – sretan roditelj, sretna beba!

Uz sve gore navedeno spakirajte još puno dobre volje te sretan put i imajte na umu da gradite nešto što će vam ostati do kraja života – zajedničke uspomene!

Ako vam treba pomoć kod organizacije tu je PUTOPLANER.

 
Similar Posts