Kako na put s toddlerom?

Letenje zna često biti jako neugodno iskustvo, a kad jednom postanete roditelj ta frustracija još naraste a pogotovo to vrijedi za roditelje uzrasta 2-4g jer iskreno, to je je najgori dob za putovanja s djecom ali uz malo planiranja i puno strpljenja preživjeti ćete i to.

Neka djeca jednostavno nemaju strpljenja za sigurnosne i sve ostale provjere u zračnoj luci, sjedenje mirno satima, vezanje kod turbulencija te .. Isto tako neka djeca jače doživljavaju promjene tlaka, pa mogu reagirati i na to. Evo vam par savjeta kako najlakše preživjeti taj period djecjeg odrastanje bez da na putovanjima skroz izgubite um ;-):

 

        1.Ako je ikako moguće rezervirajte let tako, da je prilagođen ritmu vašeg djeteta.

            Iskoristite  eventualna čekanja za istrčavanje, igranje, budite aktivni da umorite dijete. Nemojte ulaziti prvi u  avion koliko god vam to primamljivo zvučalo jer to znači barem pola sata ( a nekada i više) sjedenja na             mjestu! Iskoristite to vrijeme za trčanje!

 

          2.Razgovarajte s djecom o onome što mogu očekivati.

           Djeca se mnogo bolje snalaze kada znaju što mogu očekivati! Razgovarajte s njima o cijelom iskustvu leta, od  prijave prtljage i prodaje karata do pravila ponašanja i sigurnosti u zrakoplovu.

        3.Odjenite se u slojeve i izbjegavajte cipele s vezicama!

U avionu znaju biti ekstremne temperature pa se obucite slojevito, izbjegnite cipele s vezicama zbog sigurnosnih provjera, puno lakše i brže je skinuti i vratiti cipele bez njih!

        4.Ponesite nekakva iznenađenja!

Djeca vole “nove” stvari i mogu ih okupirati za neko  vrijeme! Neke avio kompanije će vam pripremiti poklon paket za vaše dijete, pa iskoristite i to!

        5.Koristite kolica i za veću djecu.

Većina zračnim luka ima dječja kolica koja možete posuditi i vratiti kod ukrcaja, iskoristite to. Ako imate više manje djece razmislite o nekom pripomočku s kojim vežete dijete za sebe, znam da većini to izgleda grozno ali može vam biti spas u gužvama!

       6.Naučite dijete da zna kako se zovu njegovi roditelji,

gdje živi i broj telefona na engleskom! Isto tako postoje narukvice u koje napišete svoje podatke, uzmite to svojoj djeci.

      7.Nemojte pakirati ni previše ni premalo.

Ako imate izbirljivo dijete uzmite nekakve grickalice za slučaj da mu se ne dopada hrana na avionu. Ali nemojte parkirati previše jer na kraju ćete završiti tegleći po zračnoj luci djecu i  stvari!

     8.Isplanirajte što ćete uzeti na avion!

      Prilikom pakiranja za let, možete koristiti ovaj popis kao vodič:

  • Predmet s kojim se vaše dijete osjeća udobno! Ako je to duda, pobrinite se da donesete više od jedne, u slučaju da se jedna izgubi!
  • Sredstva za dezinfekciju, maramice, pelene i gaćice. Preporučuje se jedna pelena po satu putovanja.
  • Zabava za djecu – bojice, prazna bilježnica, naljepnice, knjigice, magnetici, tablet,
  • Slušalice za djecu
  • Plastične vrećice za smeće
  • Voda
  • Grickalice! Štapići od sira, dvopek, štapići, zdrave energetske pločice,…

     Ponesite balzam za ustnice te sprej za nos jer je zrak u avionu jako suh!!

   9.Unaprijed se pripremite  za prolaz kroz osiguranje!

Kada pakirate, pobrinite se da su predmeti koji se moraju pokazati tijekom sigurnosne provjere lako i brzo dostupni

  10.Pripremite se za promjenu zračnog tlaka kot polijetanja i slijetanja!

 Ako je vaše dijete nedavno imalo upalu uha ili prehladu, prije letenja zatražite odobrenje liječnika. Promjena tlaka u kabini može izazvati veliku bol. Također, nakon prolaska kroz sigurnosnu provjeru, opskrbite se dovoljnom količinom vode za sve kako bi se mogli nositi s mogućim kašnjenjem te kako bi ostalo dovoljno vode za vrijeme spuštanja – najneugodniji dio leta u kojem se javljaju bolovi u ušima. Dajte svojoj djeci da popiju malo vode odmah nakon polijetanja i tijekom posljednjih 30 do 45 minuta spuštanja. Gutljaj vode pomaže u izjednačavanju tlaka i dodatno hidratizira organizam. Isto tako im možete dati lizalicu, bitno je da gutaju! 

  11.Na avionu smjestite djecu dalje od prolaza!

Sjedenje na sjedalima uz prolaz može biti jako opasno za malu djecu. Kada prolaze kolica s hranom i pićem, male ruke se lako mogu naći u opasnosti.

  13.Nema puno toga što možete učiniti kako bi utješili putnika koji se počne žaliti čim vaše dijete     zakašlje ili se glasnije nasmiješi!…

….zato se nemojte ni truditi! Sve što trebate zapamtiti je -sve dok se trudite (a koji roditelj to ne čini?), gotovo svi će biti na vašoj strani jer po nama odrasla osoba koja ima problema s vrištavim djetetom također se ponaša kao dijete! Jednostavno nemojte reagirati, samo se pobrinite za svoje dijete.

  14.I naravno najbitnije – ostanite mirni te planirajte da ništa neće ići kako ste planirali 😉 !!!

 

Sada kad ste sve to proučili i osvojili pročitajte još par naših putopisa roditelja koji su se unatoč svemu odlučiti za putovanja na daleke destinacije s toddlerima te odlučite sami jel vrijedilo! Ako pitate nas definitivno je!  MAMIN SAVJET VIŠE 😉

MALDIVI S TROJE DJECE

TOSKANA S TROJE DJECE

GRAZ

HRVATSKA

AUSTRIJA

ISTANBUL S ČETVERO DJECE

foto: Vernesa Shafran

 

 

 

 

 
Similar Posts