Možda nekome pomognem u ideji gdje jeftino otic na kvalitetno obiteljsko putovanje a da ne treba dignuti kredit. Dobro, to ” jeftino ” uzmite sa rezervom jer sam svjestan da je nekome i 1000 kn omča oko vrata. Ali ako vam se oslobodi u kucnom budgetu nekih 6000-7000 kn volio bi da razmislite o “road tripu” po Italiji . Spoj umjetnosti , dobre spize i zabave , to vam sve nudi zemlja sa kojom granicimo i prava je steta ne istrazit malo detaljnije tu prekrasnu zemlju . Mi smo odlucili ovo ljeto ( 2017 ) istrazit sjeverni dio Italije , tocnije regije Emilija Romana ( Bolognia ) , Veneto ( Venezia ) , Umbria ( Padova ) .

Treviso

Za pocetak je jako bitno izabrat dobro polazište , tocku , tj grad iz kojeg cete radit jednodnevne izlete . Mi smo odabrali da to bude gradic Trevizo koji je poznat po njegovom kolacu Tiramisu i jos nekim povijesnim kulturnim znamenitostima koje mozete googlat ukoliko vas zanimaju. Od Splita do Trevisa je bilo 7 sati voznje sta je sasvim pristojno .Iz Zagreba je to jos puno blize. Apartman smo nasli preko Airbnb , cijene stanova su jako jeftine , krecu se od 30 euro/ noc pa na vise.. Mi smo iznajmili dvosobni stan u centru grada , odmah do zeljeznickog kolodvora za 30 eura noc, tu smo proveli 8 nocenja za 240 eura.Nekih 1800 kn .

Svaki dan smo radili jednodnevne izlete iz Trevisa.

 

Venezia

Prvi dan smo otisli u Veneziu do koje vas odvede brzi vlak za nekih 30 minuta , iskrca vas u centru Venezue za povratnu kartu od nekih 6eura po osobi. Mozete i autom otic u Veneziu ali nema potrebe gubit vrime na voznju , pa parking , pa vlak od Mestre do Venezue..izade vas puno skuplje, a cemu . Kad razgledate Veneziu , preporucam da kupite povratnu kartu za trajekt koji vas vozi do otocica Burano. Burano je otok u Venecijanskoj laguni, koji poput Venecije ima kanale koji ga dijele na manje dijelove, dakle, nije jedan otok već arhipelag. Nalazi se pored otoka Torcella u sjevernom dijelu lagune. Danas je najpoznatiji po čipkarstvu i svojim šareno obojanim kućama.Trajekt krece od trga sv Marka do centra Burana , nekih 30 min voznja. Cijena karte je isto nekih 5-6 eura. Pojest sladoled , popit kavicu , prosetat se bajkovitim Buranom, must do it !

 

 

Bologna

Jedan dan sa autom otiđite u grad ” Debela ” kako mu talijani od milja tepaju , tj Bolognu. Spoj umjetnosti i gastronomije, mortadela mirise na svakom koraku , ljepe zene plove kroz grad , kvalitetna piva i puno pozitivne energije koja se moze opipat rukom skoro na svakom kantunu. Grad je studentski , najmladi grad u Italiji zbog studenata koji ostaju nakon faxa zivit.

 

 

Padova

Jedan dan otiđite sa autom u grad Padovu i posjetite velicanstvenu baziliku svetog Antuna Padovanskog .Ova egzotična crkva čiji tornjevi izgledaju kao minaret i koja sadržava bizantske kupole poznata je i kao Il Santo. Građena je od 1232. godine kao dom relikvijama sv. Antuna Padovanskog .Botanicki vrt Al Fagiano koji je najstariji u europi .Padova je stari sveučilišni grad s predivnom arhitekturom i zbilja ga je šteta ne posjetiti.

 

 

Vicenza

Jedan dan sa vlakom otiđite do Vicenze , za nekih 7 eura povratnom kartom Treviso-Vicenza. Grad poput mnogih u Italiji prednjači velikim brojem znamenitosti, među koje možemo ubrojiti poznatu Santu Coronu koju su podigli dominikanci nakon smrti Ezzelina de Romana, Katedrala Uznesenja sv. Marije. Vicenza je grad koji će vas oduševiti zbog mnogo različitih razloga od ljepote grada , dobrog sladoleda i arhitekture.

 

 

Ferrara

Jedan dan otiđite u Ferraru. Ferrara je mali srednjovjekovni i ujedno prvi renesansni grad , kojeg je zaštitio UNESCO i zbog čega se ovaj grad nalazi danas na popisu Svjetske kulturne baštine. Smješten je otprilike na pola puta između Venecije i Bologne, u pokrajini Emilia-Romagna u sjevernoj Italiji na jednom od rukavaca rijeke Po. Ferrara je poznata po velikom broju crkvi, samostana, palača, muzeja i umjetničkih galerija, tvrđavi te sveučilištu.

 

 

Verona

Jedan dan obavezno izdvojite za obilazak Verone koji je meni osobno najbolji grad za život u Italiji. Prepoznatljiva po savršeno očuvanoj areni iz prvog stoljeća, ali ipak, najbolje ju pamtimo po Shakespeareovim poznatim ljubavnicima, Romeu i Juliji. Kroz grad teče rijeka Adige koja je premoštena mnogim prekrasnim mostovima od kojih je najpoznatiji Most od kamenog zida (Ponte di Pietra). Ono po čemu je Verona daleko najpoznatija diljem svijeta je svakako priča o Romeu i Juliji, djelo poznatog engleskog spisatelja Shakespeara. Danas u starom dijelu Verone još uvijek postoji Julijina kuća i slavni balkon s kojeg je Julija zavapila svoje slavne riječi: “Romeo, o Romeo zašto si Romeo.” U dvorištu kuće nalazi se kip Julije izliven u bronci s grudima koje izgledaju kao da su od zlata. Međutim, jako jako teško se do njega probit jer su ga okupirali mnogobrojni kineski turisti. Kad smo vidjeli kolika je gužva oko kipa , samo smo produžili dalje. Tu su još i Gavijev slavoluk (Asco di Gavi), Gradska vrata (Porta Leoni), Crkvu San Zeno Maggiore, Crkvu Santa Maria Antica te Mauzolej obitelji Scaligeri.

 

 

Zabava

Jedan dan obavezno izdvojite za zabavu , nadomak Trevisa mozete autom posjetiti Safari Park i Gardaland. Nalaze se jedno do drugoga , tu je ulaznica nesto skuplja , ali se isplati svakok eura pogotovo za klince. Vozite se svojim autom medu slobodnim životinjama koje vas uopce ne dozivljavaju . Mogu vam žirafe doc ukoliko im ponudite nesto zeleno , slasno.. zato se pripremite.

 

 

U 8 dana smo vidjeli Veneziu , otok Burano , Padovu , Vicenzu , Ferraru , Veronu , Trevizo , Bologna i Safari park sa Zoo vrtom i Gardaland. Presli smo nekih 2500 km , potrosili nekih 2000 kn goriva ( benzin ) , potrosili na smjestaj nekih 1700 kn i jos toliko na đeparac . Moram priznat da smo nosili sa nama u autu neku hranu tipa šalša, toć sa mljevenim mesom, punjene paprike ..Da , da .. rugamo se čehima a sad smo gori od njih  Uglavnom , odlicno putovanje od 10 dana za 6000 kn . Moze li bolje ? 

Slaven Jerkunica

Ako imate i vi iza sebe sličnu avanturu slobodno nam je pošaljite na putoklinci@gmail.com, dodajte koju fotografiju i eto vas na našem blogu.

 

Moglo bi vas zanimati